Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε το αυξημένο άγχος

Μέρος Α’

Όπου και να ζείτε ή να εργάζεστε, το άγχος συνεχώς αυξάνεται. Σύμφωνα με τη

Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, οι εργαζόμενοι στις ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες αντιμετωπίζουν αυξανόμενη πίεση στη δουλειά τους. Οι αυξανόμενοι στρεσογόνοι παράγοντες περιλαμβάνουν τις παγκόσμιες προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή, η τρομοκρατία και η πολιτική αναταραχή, καθώς και τις προσωπικές και επαγγελματικές προκλήσεις, όπως ασθένειες, αλλαγές θέσεων εργασίας και οργανωτική αναδιάρθρωση.

Για πολλούς από εμάς, η αρχική απάντηση στο άγχος είναι να αναζητήσουμε εξωτερικές λύσεις. Αναζητούμε εργαλεία παραγωγικότητας ή εφαρμογές που υπόσχονται να μας βοηθήσουν να διαχειριστούμε τις αυξανόμενες πιέσεις ή ψάχνουμε τρόπους για να ανακουφιστούμε από την ταλαιπωρία μας: να βρούμε μια διαφορετική δουλειά, να προσλάβουμε ένα νέο υπάλληλο για να αναλάβει τον αυξημένο φόρτο εργασίας ή να αλλάξουμε καριέρα.

Αλλά αυτές οι λύσεις είναι συχνά προσωρινές και αναποτελεσματικές. Η διαχείριση του άγχους μακροπρόθεσμα απαιτεί την καλλιέργεια των δικών μας δεξιοτήτων αντοχής πριν αναζητήσουμε εξωτερικές λύσεις, ώστε να μπορούμε να μετατρέψουμε τις αλλαγές, τα άγχη και τις προκλήσεις σε ευκαιρίες. Αυτές οι δεξιότητες περιλαμβάνουν προσαρμοστικότητα, υγιή σχέση με τον έλεγχο, συνεχή μάθηση, αίσθηση σκοπού και γνώση πώς να αξιοποιήσουμε την υποστήριξη και τους κατάλληλους πόρους προς όφελός μας.

Για να αρχίσουμε να αλλάζουμε τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε το άγχος και να καλλιεργήσουμε την ανθεκτικότητά μας υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορούμε να κάνουμε:

  • Αναδιαμορφώνουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε για το άγχος

Το πώς αντιλαμβανόμαστε το άγχος μπορεί να είναι εξίσου σημαντικό για το πώς το διαχειριζόμαστε όσο και το άγχος που βιώνουμε. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Buffalo διαπίστωσαν ότι οι στρεσογόνοι παράγοντες, μεγάλοι και μικροί, μας βοηθούν να αναπτύξουμε τις δεξιότητες για να αντιμετωπίσουμε άλλες αγχωτικές συνθήκες στο μέλλον.

Μια μελέτη του Χάρβαρντ το 2013 ανέφερε πως όταν οι ερευνητές είπαν στους συμμετέχοντες ότι τα φυσιολογικά σημάδια του στρες τους προετοιμάζουν να αντεπεξέλθουν καλύτερα, έγιναν λιγότερο ανήσυχοι και πιο σίγουροι σε αγχωτικές καταστάσεις, θεωρώντας την ανταπόκρισή τους στο στρες βοηθητική. Ως αποτέλεσμα, οι καρδιές και τα αιμοφόρα αγγεία τους ανταποκρίθηκαν με τον ίδιο τρόπο που θα απαντούσαν σε περιόδους έντονης ευτυχίας.

Μετατοπίστε την εστίασή σας από την εξάλειψη των καθημερινών πιέσεων που αντιμετωπίζετε στην αλλαγή της αντίληψής σας για αυτές. Ίσως αναρωτιέστε: «Πώς μπορώ να χρησιμοποιήσω την ενέργεια που έχω όταν νιώθω άγχος για αυτή τη νέα δουλειά για να προετοιμαστώ καλύτερα;» ή «Τι μπορώ να μάθω από το άγχος σχετικά με τον αυξημένο φόρτο εργασίας μου που θα με βοηθήσει να δώσω προτεραιότητα σε αυτά που πρέπει»;

Όταν είστε ανήσυχοι, σταματήστε να εξετάζετε πώς η προοπτική σας επηρεάζει την αντίληψή σας για το άγχος. Τι μηνύματα ακούτε από την οικογένεια, τους φίλους και τους συναδέλφους για το πώς πρέπει να σκέφτεστε για τις συνθήκες που σας αγχώνουν;

Ανατρέξτε σε μια προηγούμενη αγχωτική κατάσταση και σκεφτείτε: «Νόμιζα ότι είχα τους πόρους τόσο εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς για να ανταποκριθώ στην πρόκληση εκείνη τη στιγμή; Τι θα μπορούσα να κάνω διαφορετικά τώρα γνωρίζοντας τι έμαθα από εκείνη την κατάσταση»;

Δώστε προσοχή στα πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια που δείχνουν ότι καίγεστε, είτε πρόκειται για πόνο στην πλάτη, πονοκεφάλους ή αϋπνίες, θυμό ή και μη στηρίζεστε σε «παρηγορητικές συνήθειες» όπως το ποτό ή το υπερβολικό φαγητό. Εξοικειωθείτε με τα δικά σας σήματα κινδύνου και προσέξτε πότε τα περιστασιακά σημάδια γίνονται πιο συχνά.

  • Δημιουργήστε μια υγιή σχέση για έλεγχο

Το να μπορείτε να διαχωρίσετε αυτό που μπορείτε και αυτό που δεν μπορείτε να ελέγξετε είναι απαραίτητο. Όταν είστε ανήσυχοι, είναι εύκολο να υποθέσετε ότι δεν μπορείτε να αλλάξετε την κατάστασή σας.

Έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Capetown και το πρόγραμμα Ashridge MBA στο Ηνωμένο Βασίλειο διαπίστωσε ότι οι φοιτητές επιχειρήσεων που πιστεύουν ότι η επιτυχία τους είναι πρωτίστως δική τους ευθύνη τείνουν να αναλαμβάνουν υπερβολικά την ευθύνη και την οργάνωση για εκδηλώσεις στον εξωτερικό κόσμο και με αυτόν τον τρόπο δημιουργούν περισσότερο άγχος στους ίδιους.

Υπάρχουν πράγματα που μπορεί να είναι πάντα έξω από τον έλεγχό σας: συμπεριφορά άλλων ανθρώπων, καιρός, οικονομική κρίση ή απλώς κακός χρόνος. Σκεφτείτε: «Πόσο κοντά είμαι στις βασικές αιτίες ή στους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων σε αυτές τις συνθήκες; Έχω τις δεξιότητες, τις πληροφορίες, τους πόρους ή τις σχέσεις που μου επιτρέπουν να αλλάξω ή να επηρεάσω αυτήν την κατάσταση»;

Σημειώστε όσα είναι μέσα και έξω από την επιρροή σας. Για πράγματα που δεν μπορείτε να ελέγξετε, αναγνωρίστε ότι έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε πώς να τα ερμηνεύσετε ή να τα πλαισιώσετε.

Συντάκτες: Ama Marston and Stephanie Marston
Πηγή: Harvard Business Review
Επιμέλεια: Άγγελος Χατζηδάκης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *