Όσο σημαντική είναι μια απόφαση άλλο τόσο σημαντικός είναι και ο τρόπος που θα πάρουμε την απόφαση αυτή.
Κάθε μέρα ερχόμαστε αντιμέτωποι με δεκάδες διλήμματα που “λύνουμε ” σχεδόν μηχανικά. Ο τρόπος όμως αυτός μπορείς να αφήσει ένα βαθύ αποτύπωμα.
Μερικές αποφάσεις μπορεί να φαίνονται απλές, όπως για παράδειγμα το τι φαγητό θα φάω, αλλά μπορεί να είναι τελικά πολύπλοκες ως προς τον μηχανισμό που κινεί τη διαδικασία λήψη της απόφασης.
Για παράδειγμα μπορεί να φάω, ενώ διψάω ή έχω ανάγκη από ξεκούραση αλλά η λήψη της απόφασης αυτής έγινε μηχανικά για να συντηρήσει την απόφασή μου να με «φροντίσω» δια μέσω της τροφής.
Ποια είναι η “σωστή απόφαση”;
Αν πάρω μια απόφαση παρορμητικά ή τη βασίσω πάνω στα συναισθήματά μου, αν δεν κοιτάξω τις μακροπρόθεσμες συνέπειες, αν δεν συμπεριλάβω τη λογική, μπορεί να βρεθώ αντιμέτωπη με μια ζωή, η οποία δεν θα έχει ισορροπία, και είναι πιθανό οι ζημίες που θα μετρώ να είναι περισσότερες από τα οφέλη.
Για να πάρω μια ορθή απόφαση χρειάζεται να δώσω χρόνο στον εαυτό μου και να δημιουργήσω τις κατάλληλες συνθήκες που θα με βοηθήσουν να ζυγίσω τα υπέρ και τα κατά.
Οι σημαντικές αποφάσεις χρειάζεται να λαμβάνονται μόνο όταν έχω διαύγεια και ισορροπία ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί να πάρω κάποια απόσταση.
Τέλος, οι αποφάσεις χρειάζεται να είναι ωφέλιμες για μένα, καθώς εγώ (τελικά) θα ζήσω με τις συνέπειες.
Νάνσυ Ψημενάτου
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας-Συγγραφέας
www.mathimatazois.com