Ποια είναι η ψυχολογική σας ηλικία;

Πολλοί είναι εκείνοι, που αισθάνονται πολύ μεγαλύτεροι από την ηλικία που είναι στην πραγματικότητα. Αυτό ορίζεται ως ψυχολογική ηλικία και

έχει να κάνει με τον τρόπο που κάποιος ενεργεί και αισθάνεται. Μια βασική αιτία της ψυχολογικής ηλικίας είναι η ωριμότητα του κάθε ατόμου. Συνήθως τα άτομα με μεγαλύτερη ωριμότητα, έχουν και μεγαλύτερη ψυχολογική ηλικία σε σχέση με τη βιολογική τους. Ένα από τα κλασικά παραδείγματα είναι τα παιδιά στην εφηβεία, όπου ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα, όταν τα συναισθήματα και οι πράξεις τους είναι πιο μεθοδικές και καθόλου παρορμητικές σχετικά με το νεαρό της ηλικίας τους.

Ποιες οι διαφορές της Ψυχολογικής ηλικίας με τη Βιολογική ηλικία;

Η ψυχολογική ηλικία χωρίζεται σε δύο κατηγορίες: στη γνωστική λειτουργία (η ικανότητά σας να μαθαίνετε και να θυμάστε) και στη συναισθηματική λειτουργία (η ικανότητά σας να διαχειρίζεστε τα συναισθήματά σας). Ωστόσο, σαν φυσική εξέλιξη οι άνθρωποι όταν μεγαλώνουν έχουν περισσότερα κενά μνήμης πράγμα που δυσκολεύει τα άτομα με μεγάλη ψυχολογική ηλικία και διευκολύνει άτομα με μικρή ψυχολογική ηλικία. Από την άλλη πλευρά, οι ικανότητες των ανθρώπων να διαχειρίζονται αρνητικά συναισθήματα βελτιώνονται όσο μεγαλώνουμε.

Οπότε καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως όλοι θέλουμε η ψυχολογική ηλικία μας να είναι μικρή σε σχέση  με τη μνήμη. Αλλά όταν πρόκειται για τα συναισθήματά μας, είναι πιο αποτελεσματικό να έχουμε μεγαλύτερη ψυχολογική ηλικία.

Ακόμη, η ψυχολογική ηλικία παίζει τεράστιο ρόλο στις πειραματικές έρευνες. Πιο συγκεκριμένα, πολλές φορές οι ερευνητές διαλέγουν άτομα μικρότερης βιολογικής ηλικίας σε σχέση με αυτήν που πραγματικά επιθυμούν, διότι η ψυχολογική τους ηλικία είναι ταιριαστή. Αυτό συμβαίνει γιατί για παράδειγμα δεν μπορούν να πουν σε έναν 30χρονο συμμετέχοντα: «Θα ήθελα να είστε 60 ετών για το πείραμά μας και να έχετε μια πάθηση μεσήλικα».

www.psychologytoday.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *