Γεννήθηκε στην Άρτα και είναι απόφοιτος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάστηκε για 40 χρόνια στον χώρο της διαφήμισης. Επί 30 χρόνια διετέλεσε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Leo Burnett. Τέως πρόεδρος της Ένωσης Εταιριών Διαφήμισης & Επικοινωνίας.
Έχουν δημοσιευτεί πολλά άρθρα του και συνεντεύξεις σε εφημερίδες και περιοδικά και σήμερα ασχολείται με τη συγγραφή. Εκδόθηκαν τρία βιβλία του, από τα οποία το «Αφού μεγάλωσες καλά να πάθεις» έγινε best seller, αλλά ποτέ δεν θεώρησε τον εαυτό του επαγγελματία συγγραφέα. Έχει δύο παιδιά και πέντε εγγόνια.
Μετά από 40 χρόνια στη διαφήμιση, πείτε μας μια δυνατή ιστορία που έχει αποτυπωθεί έντονα στη μνήμη σας.
Όταν ξεκίναγα να δουλεύω στη διαφήμιση, συναντήσαμε μαζί με τον αδερφό μου έναν συγγενή μας με μεγάλη θέση και επιρροή. Στην ερώτηση «τι δουλειά κάνεις», ο αδερφός μου απάντησε «γιατρός» και απέσπασε την ευαρέσκεια και τους επαίνους. Μόλις άκουσε ότι εγώ ήμουνα διαφημιστής, πήρε ένα ύφος απογοήτευσης και συγκατάβασης και με διαβεβαίωσε: «όταν με χρειαστείς, έλα να με βρεις». Ευτυχώς, δεν χρειάστηκα τη βοήθειά του, αλλά αυτό ήταν ένα δυνατό κίνητρο για πολλές συνεντεύξεις και άρθρα μου στον Τύπο και την τηλεόραση, για τη σημασία της διαφήμισης καθώς και την έκδοση του βιβλίου μου «Αιτία Διαζυγίου», που αναφέρεται στα «παρασκήνια» της διαφήμισης.
Αν θα δίνατε 3 συμβουλές σε νέους επιχειρηματίες όσον αφορά το πώς πρέπει να διαχειριστούν τη διαφήμιση της νέας τους εταιρείας, ποιες θα ήταν αυτές;
Δεν ξέρω πως προέκυψε ο αριθμός «3», πέρα από την ιερότητά του, αλλά θα έλεγα:
Α. Μην ξεκινάτε να διαφημίζεστε, αν η διανομή σας δεν σας επιτρέπει να αξιοποιήσετε τα αποτελέσματά της. Ακούγεται σαν απλή λογική, αλλά το έχω δει να γίνεται πολλές φορές και σε μερικές περιπτώσεις με δραματικά (οικονομικά) αποτελέσματα.
Β. Όταν πρόκειται να διαλέξετε τη διαφήμιση για την επιχείρησή σας, βεβαιωθείτε ότι αυτοί που σας ενδιαφέρει να επικοινωνήσετε, δεν θα περιοριστούν στο «τι ωραία, τι έξυπνη, τι πρωτότυπη διαφήμιση!», αλλά θα τους δελεάσει να κάνουν αυτό που επιδιώκετε. Πάλι ακούγεται σαν αυτονόητο, αλλά πρέπει να «δεθείτε στο κατάρτι», για να ξεπεράσετε τις «σειρήνες» της αισθητικής.
Γ. Αφήστε τους ειδικούς να διαλέξουν τα Μέσα. Οι δικές σας προτιμήσεις δεν συμπίπτουν πάντοτε με τη αποτελεσματικότητα της δικιά σας διαφήμισης.
Πώς ανακαλύπτει ένας άνθρωπος τι είναι αυτό που θέλει να κάνει στη ζωή του;
Πιστεύω πως ο καλύτερος τρόπος είναι η παρατήρηση. Γι’ αυτό, αν θέλουμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας, θα πρέπει να φροντίζουμε να έρχονται σε επαφή με όσο γίνεται περισσότερους οργανισμούς ή επαγγελματίες, για να μορφώσουν τη δική τους άποψη και όχι να προσπαθούμε να επιβάλουμε τη δική μας.
Τι θαυμάζετε περισσότερο στους ανθρώπους;
Την ακεραιότητα.
Τι θεωρείτε ότι φέρνει ισορροπία στον άνθρωπο;
Ο άνθρωπος ξεκινάει σε ισορροπία. Για τη διατήρηση της ισορροπίας, αυτά που βοηθάνε είναι η καλλιέργεια, οι επαφές με άλλους ισορροπημένους ανθρώπους και οι συζητήσεις με τον εαυτό μας. Όταν αυτή διαταραχθεί από επιδράσεις εξωτερικών γεγονότων, θα πρέπει να προσπαθήσουμε να την επαναφέρουμε με εντατικοποίηση αυτών τω συνηθειών μας. Αν η διαταραχή γίνεται στα «καλά καθούμενα», πρέπει να απευθυνθεί κανείς σε ειδικούς.
Τι είναι χαρούμενη ζωή για εσάς;
Αυτή που χαίρεσαι να τη ζεις! Ξυπνάς το πρωί και χαίρεσαι που ξημέρωσε άλλη μια μέρα για εσένα.
Πώς μπορούμε να επικοινωνούμε καλύτερα με τον εαυτό μας;
Χρειάζονται δύο πράγματα:
α) Να τα ‘χεις καλά μαζί του. Αν δεν αρέσει ο ένας στον άλλο, κόβονται οι επικοινωνίες.
β) Να ασκείσαι σε αυτό. Ένας τρόπος είναι να τα γράφεις (σαν ημερολόγιο, ή σκόρπιες σκέψεις).
Έχουν σημασία τα υλικά αγαθά για μια ευτυχισμένη ζωή;
Ασφαλώς! Το πρόβλημα είναι να εξαρτάς τη ζωή σου από αυτά. Τότε σίγουρα «θα την πατήσεις». Πρέπει να μάθουμε να είμαστε ευτυχισμένοι μ’ αυτά που έχουμε και όχι να κυνηγάμε τη στιγμή που θα έχουμε όσα νομίζουμε ότι θα μας κάνουν ευτυχισμένους.
Ποιος είναι ο μεγαλύτερός σας φόβος;
Η μακρόσυρτη αρρώστια.
Καλοσύνη για εσάς είναι…
Καλοσύνη σημαίνει: Ανοχή, συγγνώμη, συμπαράσταση, επιείκεια, βοήθεια και υποχωρητικότητα, απέναντι σε όλους. H καλοσύνη είναι μια πολύ παρεξηγημένη ιδιότητα. Θεωρείται αδυναμία, ενώ στην πραγματικότητα είναι μια ένδειξη δύναμης. O πραγματικά δυνατός -αυτός που νιώθει δυνατός- μπορεί να έχει καλοσύνη. Αντίθετα, αυτός που δεν έχει καλοσύνη δείχνει αδυναμία και ανασφάλεια.
Στη Σαπφώ αποδίδεται το εξής: «Όταν έχεις ομορφιά, δεν έχεις παρά μόνο αυτή. Αλλά όταν έχεις καλοσύνη, έχεις επίσης και ομορφιά».