Κατοικίδια και κρυολόγημα

Οι τετράποδοι φίλοι μας είναι προικισμένοι από τη φύση με εξαιρετικές αντοχές και δεν κρυολογούν κατά τη δική μας έννοια. Ωστόσο, υφίσταται συμπτωματολογία που θυμίζει το ανθρώπινο κρυολόγημα και μπορεί να σημαίνει κάτι σοβαρό.

Συμπτώματα όπως ο βήχας, τα ρινικά εκκρίματα ή το φτέρνισμα ίσως σημαίνουν σοβαρές ασθένειες, στις οποίες το κατοικίδιό μας δεν θα μπορέσει να αντεπεξέλθει χωρίς τη βοήθεια κτηνιάτρου.

Στους σκύλους και στις γάτες δεν υπάρχει κρυολόγημα. Το δέρμα τους δεν έχει πόρους, επομένως δεν κρυώνουν και δεν ιδρώνουν. Η άδηλος αναπνοή που σ’ εμάς γίνεται από το δέρμα σ’ αυτά γίνεται από το στόμα, γι’ αυτό με τη ζέστη λαχανιάζουν.

Αίτια: Οι αιτίες μπορεί να είναι βακτηριακής, παρασιτικής, μυκητιακής αιτιολογίας. Επίσης, ο βήχας συχνά μπορεί να υποδηλώνει κάποιο καρδιολογικό πρόβλημα που χρήζει άμεσης διερεύνησης ή κάποια νεοπλασία σε οποιοδήποτε σημείο της αναπνευστικής οδού.

Οι αλλεργίες καθώς και οι τραυματισμοί από ξένο σώμα σε τραχεία και οισοφάγο, η είσοδος ερεθιστικών ουσιών, αερίων υγρών εμφανίζονται συχνά με αναπνευστική συμπτωματολογία, το βρογχικό άσθμα με παροξυστικό βήχα.

Κλινικά συμπτώματα στον σκύλο

Τον βήχα ως συνοδό σύμπτωμα έχουν πολλές ασθένειες, και αυτός διακρίνεται σε ξηρό και υγρό. Βήχα και συχνά δύσπνοια φέρνουν οι ασθένειες του κατώτερου αναπνευστικού, όπως η βρογχοπνευμονία, η οποία διαπιστώνεται με την ακρόαση και επιβεβαιώνεται με ακτινολογικό έλεγχο.

Η λοιμώδης τραχειοβρογχίτιδα εμφανίζεται με βήχα, φτέρνισμα και ρινικές εκκρίσεις. Ονομάζεται και «νόσος του κυνοκομείου» (kennel cough), γιατί εμφανίζεται όπου συνυπάρχουν πολλά ζώα. Μπορεί να εξελιχθεί σε πνευμονία και να αποβεί μοιραία. Υπάρχει όμως εμβόλιο το οποίο τα προφυλάσσει.

Ρινίτιδα: Εμφανίζεται με ρινική καταρροή, αμφοτερόπλευρη ή ετερόπλευρη και πρέπει να μας ανησυχήσει. Μπορεί να συνοδεύεται από λίγο αίμα και ηχηρή αναπνοή. Προκαλείται από βακτήρια ή μύκητες που δεν έχουν σχέση με το κρύο.

Κλινικά συμπτώματα στη γάτα

Φτέρνισμα, δάκρυα στα μάτια, πράσινη βλέννα, επιπεφυκίτιδα και βήχας είναι συμπτώματα της ρινοτραχειίτιδας, της συνηθέστερης φλεγμονής του ανώτερου αναπνευστικού των γατιών και χρειάζεται σωστή αντιβίωση για να μην υποτροπιάσει.

Δυνατό φτέρνισμα και βλέννες με διασπορά ρινικού εκκρίματος είναι συμπτώματα του συνδρόμου χρόνιας ρινίτιδας-παραρρινοκολπίτιδας, που συνήθως είναι αποτέλεσμα ρινοτραχειίτιδας που δεν έχει θεραπευτεί σωστά. Ρινίτιδα με αρκετό ρινικό έκκριμα μπορεί όμως να δημιουργήσουν και οι μύκητες.

Πρόληψη

Εμβολιασμοί: Εμβολιάζοντας τα ζώα μας, τους παρέχουμε μια πολυδύναμη ασπίδα ενάντια σε ένα τεράστιο φάσμα παθογόνων και πολύ σοβαρών παραγόντων. Είναι μια απλούστατη διαδικασία, που λαμβάνει χώρα μία φορά ετησίως με χαμηλό κόστος, απλή και ανώδυνη, για την οποία ενημερωνόμαστε από τον κτηνίατρό μας.

Ετήσιος έλεγχος υγείας: Περιλαμβάνει την ακρόαση του ζώου, ένα καρδιογράφημα και έναν πλήρη κλινικοεργαστηριακό έλεγχο.

Αντιπαρασιτική αγωγή: Υπάρχουν αντιπαρασιτικά χάπια κατά της διροφυλλαρίασης, αλλά απαιτείται οπωσδήποτε η συμβουλή του κτηνιάτρου για τον τρόπο χορήγησης.

Περιβάλλον διαβίωσης: Αυτό πρέπει να είναι καθαρό, δροσερό, και σε περίπτωση που συγχρωτίζονται πολλά ζώα μαζί, η προσοχή μας πρέπει να είναι ιδιαίτερα τεταμένη και να τηρούμε ευλαβικά όλα τα παραπάνω.

Πανσιόν/Χώροι φιλοξενίας: Ένας δείκτης υπευθυνότητας είναι η απαίτηση της πλήρους σειράς εμβολίων του ζώου μας. Αυτό σημαίνει ότι και όλα τα υπόλοιπα φιλοξενούμενα ζώα θα είναι πλήρως εμβολιασμένα, όπως απαιτείται και για το δικό μας.

Άλκηστις Παντοπούλου
Κτηνίατρος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

twenty − eight =