Προσωπική ανάπτυξη

Η προσωπική ανάπτυξη είναι το αποτέλεσμα των ενεργειών που οδηγούν είτε στο να απελευθερώσουμε το αναξιοποίητο δυναμικό μας (γνωστό ως hidden potential) είτε στο να αναπτύξουμε δεξιότητες που μας χρειάζονται προκειμένου να πετύχουμε τους στόχους μας.
Το αναξιοποίητο δυναμικό μας οφείλεται, πολλές φορές, σε χαρακτηριστικά της προσωπικότητας μας τα οποία δεν γνωρίζουμε πώς να αξιοποιήσουμε κατάλληλα προκειμένου να ξεπεράσουμε δυσκολίες ή για να πετύχουμε περισσότερα και καλύτερα αποτελέσματα σε ό,τι επιδιώκουμε. Η προσωπική ανάπτυξη οδηγεί στην αύξηση της προσωπικής αξίας (personal value).

Τα στοιχεία της προσωπικής ανάπτυξης
Η προσωπική ανάπτυξη ενός ατόμου εξαρτάται από τους εξής παράγοντες:
• Την προσωπικότητά του
• Το χαρακτήρα του
• Την ταχύτητα σκέψης/μάθησης
Οι γνώσεις και η εμπειρία είναι επίσης σημαντικά στοιχεία, αλλά αποκτώνται σχετικά εύκολα.
Όλα τα ανωτέρω σχετίζονται και με τους στόχους – και τις απαιτήσεις αυτών – που ο καθένας θέτει στην επαγγελματική του ζωή.
Τέλος, σημαντική είναι η απόκτηση δεξιοτήτων (skills), η οποία δεν πρέπει να συγχέεται με τις γνώσεις. Γνώσεις μη εφαρμοσμένες (με αποτελέσματα), στην πράξη, δεν αποτελούν δεξιότητες.
Η αυτογνωσία
Το σημαντικότερο για την προσωπική βελτίωση και ανάπτυξη είναι η αυτογνωσία, που είναι η βάση για κάθε περαιτέρω ενέργεια. Μέσω της αυτογνωσίας, αφενός γνωρίζουμε καλύτερα τον εαυτό μας και αφετέρου γνωρίζουμε και κατανοούμε καλύτερα και τους συνανθρώπους μας. Συνεπώς και οι στόχοι που βάζουμε είναι πιο ρεαλιστικοί.
Για παράδειγμα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιθυμούν ή χρειάζεται να αναπτύξουν διοικητικές (αν όχι ηγετικές) ικανότητες. Ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους (θέμα αυτογνωσίας), θα πρέπει να βρουν τους κατάλληλους τρόπους για να αναπτύξουν αυτές τις ικανότητες. Τόσο η προσέγγιση όσο και τα αποτελέσματα διαφέρουν από άτομο σε άτομο, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του καθενος (και όχι μόνο).
Αν επιδιώκετε την ουσία, η διαδικασία ενδέχεται να είναι επίπονη. Το αποτέλεσμα εξαρτάται κυρίως από εσάς. Πόσο αποφασισμένοι είστε να αναπτύξετε τους εαυτούς σας και άλλους; Φαίνεται δύσκολο; Πάντως δεν είναι αδύνατο! Ποιοι είναι οι στόχοι σας; Ποια είναι τα όνειρα σας;
“Man often becomes what he believes himself to be. If I keep on saying to myself that I cannot do a certain thing, it is possible that I may end by really becoming incapable of doing it. On the contrary, if I have the belief that I can do it, I shall surely acquire the capacity to do it even if I may not have it at the beginning.”
Mahatma Gandhi

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *