Παυλίνα Βαγιωνή

Η Ελληνίδα εικαστικός με μια καλειδοσκοπική πρακτική στη γλυπτική, τη ζωγραφική, τον ήχο και την ψηφιακή τέχνη προσεγγίζει με σκηνογραφικό τρόπο τα έργα της,

δημιουργώντας εγκαταστάσεις διαφόρων διαστάσεων με αφαιρετικά και αναπαραστατικά στοιχεία. Κεντρικό στοιχείο της δουλειάς της είναι η εξερεύνηση των συμβολισμών που εμπεριέχονται στους μύθους και η λειτουργία τους ως μέσα μεταμόρφωσης του εαυτού.

Είναι αριστούχος απόφοιτη της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών και διπλωματούχος μονωδός. Οι σπουδές της στη μουσική έχουν σταθερή επιρροή την καλλιτεχνική πρακτική της. Έχοντας εργαστήρια στις δυο πλευρές του Ατλαντικού -στο Χιούστον στο Τέξας και στην Αθήνα- εκθέτει σε γκαλερί και ιδρύματα σε Αμερική και Ευρώπη. Αξιοσημείωτες ομαδικές εκθέσεις της συμπεριλαμβάνουν χώρους όπως τα ROOMS της Αίθουσας Τέχνης Καππάτος, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, την Ελληνοαμερικανική Ένωση, κ.ά. Ατομικές εκθέσεις της έχουν γίνει στην Αίθουσα Τέχνης Καππάτος, στο ΤΑΝΚ Space στο Χιούστον και προσεχώς στην Carillon Gallery στο Φορτ Γουρθ (Fort Worth) στο Τέξας. Τα έργα της έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή έντυπα τέχνης.

Πώς αποφασίσατε ν’ ασχοληθείτε επαγγελματικά με την τέχνη;

Όταν συνειδητοποίησα ότι για να ζήσω μια πλήρη και αυθεντική ζωή, έπρεπε να αποδεχτώ και να ευθυγραμμιστώ με τη φύση μου. Δηλαδή, να καλλιεργήσω τις καλλιτεχνικές μου δεξιότητες, που ήταν εμφανείς από την παιδική μου ηλικία.

Θέτετε την τέχνη πολύ υψηλά στις προτεραιότητες της ζωής σας. Αυτός είναι ο λόγος που συνδυάζετε τις διάφορες μορφές τέχνης, κρατώντας τη δική σας μέθοδο δημιουργίας;

Ο συνδυασμός είναι προτίμηση αισθητική και όχι τόσο ιεραρχία προτεραιότητας. Θεωρώ ότι είναι πιο πλήρες το έργο, όταν συνοδεύεται από το ηχητικό του κομμάτι. Επίσης, είναι μεγαλύτερες οι πιθανότητες σύνδεσης του θεατή με το έργο καθώς είναι περισσότερα τα ερεθίσματα που λαμβάνει.

Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να συνδυάσετε σ’ ένα έργο πολλά διαφορετικά media;

Ο βαθμός ευκολίας ή δυσκολίας είναι υποκειμενικός. Επειδή όμως μου αρέσει η πολυπλοκότητα, το βρίσκω ευχάριστα «δύσκολο».

Πώς βλέπετε το μέλλον των NFTs ως μέσο έκφρασης;

Αισιόδοξο. Είμαστε στην αυγή του Web3 και ο κόσμος μας γίνεται ολοένα ψηφιακός. Τα NFTs είναι κάτι ανάλογο με τη εφεύρεση της φωτογραφίας και τους φόβους ότι θα αντικαταστήσει τη ζωγραφική, που δεν έγινε ποτέ. Στο μέλλον οι περισσότεροι καλλιτέχνες θα έχουν και φυσικά και ψηφιακά έργα. Θα είναι συμπληρωματικά της πρακτικής μας.

Τι σας εμπνέει;

Το απόκρυφο. Αυτό που σημαίνει πραγματικά η λέξη «μύθος» (ρ. μύω, παράγωγα: μύστης, μυστικό). Με εμπνέει αυτό που βρίσκεται μέσα στη σιωπή και στο σκοτάδι.

Ποιους καλλιτέχνες ξεχωρίζετε;

Πρόσφατα είδα στη Νέα Υόρκη στο New Museum μια αναδρομική έκθεση της Wangechi Mutu που με ενθουσίασε. Αλλά είναι πολλές οι καλλιτέχνιδες που μου αρέσουν: Chiharu Shiota, Mariko Mori, Rebecca Horn, Kiki Smith, κ.ά.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Μόλις εγκαινίασα την πρώτη μου ατομική έκθεση στο Houston Τέξας και ετοιμάζω την επόμενη στις 25 Ιανουαρίου σε δεύτερη πόλη στο Τέξας, στο Fort Worth.

Σας επηρεάζει η δουλειά σας στην καθημερινή σας ζωή;

Nαι. Παρατηρώ κάθε λεπτομέρεια της καθημερινότητάς μου και βρίσκω τη μαγεία μέσα στα πιο απίθανα πράγματα.

Τι θαυμάζετε περισσότερο στους ανθρώπους;

Την αφοσίωση στα ιδανικά τους.

Τι θεωρείτε ότι φέρνει ισορροπία στον άνθρωπο;

Να αποδεχτεί τη φύση του και να ευθυγραμμιστεί με αυτήν, ώστε να φτάσει όλο και πιο κοντά στην αυτοπραγμάτωσή του. Αυτό φέρνει πληρότητα και ισορροπία.

Τι φοβάστε περισσότερο;

Την ανημποριά και τη λήθη.

Τι είναι χαρούμενη ζωή για εσάς;

Η χαρά είναι σαν τον ιδρώτα είχα διαβάζει κάποτε και ήταν πολύ σοφό. Η χαρούμενη ζωή είναι η πλήρης ζωή. Το να δίνεις καθημερινά τον καλύτερο εαυτό σου.

Τι σας κινητοποιεί δημιουργικά όλα αυτά τα χρόνια;

Ο Έρωτας, με την αρχαιοελληνική προ-σωκρατική σημασία. Η επιθυμία για ζωή.

Έχεις μια γεμάτη ζωή όταν…

…εξελίσσεσαι συνεχώς.

Πόση σημασία έχουν τα υλικά αγαθά για μια ευτυχισμένη ζωή;

Πόση σημασία έχει το αυτοκίνητό σου, όταν κλαις μέσα σ’ αυτό;

Καλοσύνη για εσάς είναι…

…να βλέπεις και να αναδεικνύεις το υπέροχο μέσα στους άλλους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *