Ζίσκιντ: Για τον έρωτα και την αθανασία

Αυτό που γράφει ο ιερός Αυγουστίνος για τον χρόνο ισχύει το ίδιο και για τον έρωτα. Όσο λιγότερο τον σκεφτόμαστε, τόσο πιο αυτονόητος μας φαίνεται. Όταν όμως αρχίζουμε και στύβουμε το μυαλό μας για να τον καταλάβουμε, τότε πέφτουμε στο καζάνι του Διαβόλου.

Φαίνεται πως κάτι αινιγματικό και μυστηριώδες υπάρχει στον έρωτα, κάτι που ο άνθρωπος δεν είναι σε θέση να γνωρίσει απόλυτα και να εξηγήσει πέρα για πέρα. Το ίδιο, βέβαια, θα μπορούσαμε να πούμε και για τη Μεγάλη Έκρηξη που γέννησε τον κόσμο ή για το ερώτημα του πώς θα είναι ο καιρός σε δύο βδομάδες από σήμερα.

Αλλά οι θεωρίες σχετικά με τα πρώτα δευτερόλεπτα του σύμπαντος και οι μετεωρολογικές προβλέψεις εμπνέουν τους ποιητές και το κοινό τους πολύ λιγότερο από οτιδήποτε σχετίζεται με τον έρωτα. Άρα ο έρωτας έχει κάτι περισσότερο από το αινιγματικό και μυστηριώδες.

Είναι προφανές ότι όλοι οι άνθρωποι των θεωρούν προσωπική τους υπόθεση –και μάλιστα υπόθεση εξαιρετικά σημαντική για την ύπαρξή τους την ίδια. Τόσο σημαντική, ώστε ακόμα και οι αστροφυσικοί όταν ερωτεύονται, δεκάρα δεν δίνουν για τη γέννηση του σύμπαντος –κι ας μη μιλήσουμε καν για τις μετεωρολογικές προβλέψεις.

Ο ίδιος ο έρωτας δεν είναι, βέβαια, θεός. Δεν είναι ούτε καλός, ούτε κακός. Δεν είναι όμορφος ή άσχημος. Είναι ένας ισχυρός δαίμων, ένας μεσολαβητής μεταξύ θεών κι ανθρώπων, μια δύναμη που ενσταλάζει στους ανθρώπους τον πόθο για όσα του λείπουν: τον πόθο για το ωραίο, για το καλό, για την ευτυχία, για την τελειότητα –όλα χαρακτηριστικά των θεών, αντιφέγγισμα των οποίων ο ερωτευμένος βλέπει στο αντικείμενο του έρωτά του– τον πόθο, εντέλει, για την αθανασία.

Αποσπάσματα από το βιβλίο του Πάτρικ Ζίσκιντ «Για τον Έρωτα και το Θάνατο», εκδόσεις Ψυχογιός. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

6 − two =