Παρουσιάστηκε στην Σκιάθο το νέο βιβλίο του Γ. Πίττα : «Καὶ ἔφαγον πάντες καὶ ηὐφράνθησαν…»

Παρουσιάστηκε στην Σκιάθο το Σάββατο 1η Ιουνίου το βράδυ στην πλατεία Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη το νέο βιβλίο του κ. Γιώργου Πίττα με τίτλο «Καὶ ἔφαγον πάντες καὶ ηὐφράνθησαν…» Η γαστρονομία της Σκιάθου με το βλέμμα του Παπαδιαμάντη. Στο πάνελ των ομιλητών εκτός του συγγραφέα η Δημοσιογράφος κα Μπήλιω Τσουκαλά που είχε και τον συντονισμό, η κα Ματούλα Χονδρονικολή Δημοτική Σύμβουλος και Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Δήμου Σκιάθου και η κα Νανά Δαρειώτη Δημοσιογράφος Γαστρονομίας.

Ο εμπνευστής και υπεύθυνος του προγράμματος Γαστρονομικές Κοινότητες – Gastronomy & Wine Tourism, δημοσιογράφος Γιώργος Πίττας, γνωστός από την πρωτοβουλία του «Ελληνικό Πρωινό» στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, αλλά και εμπνευστής και δημιουργός του Greek gastronomy guide, έχοντας εδώ και εξήντα χρόνια σχέσεις με το νησί το οποίο επισκέφτηκε πρώτη φορά σε ηλικία 8 ετών, υλοποίησε το πρόγραμμα της Γαστρονομικής Κοινότητας της Σκιάθου, αντίστοιχα του οποίου έχει δημιουργήσει και σε άλλες 12 περιοχές της Ελλάδας. Ξεκινώντας με έρευνα και καταγραφή του γαστρονομικού πλούτου του νησιού (προϊόντα, εδέσματα, πρωταγωνιστές), δημιούργησε έναν έντυπο οδηγό 28 σελίδων και έναν ψηφιακό οδηγό με 40 άρθρα στο greekgastronomyguide.gr/skiathos.

Στα 175 διηγήματα του Παπαδιαμάντη, η  Σκιάθος ξετυλίγεται με όλες τις ομορφιές του τοπίου της και το μωσαϊκό των ανθρώπων της. Στα «ρόδινα ακρογιάλια» της, τα λιμανάκια, τα βουνά και τα λαγκάδια, τις ρεματιές και τους ελαιώνες, οι ταπεινοί πρωταγωνιστές περιποιούνται τ’ αμπέλια τους για να βγάλουν το κρασί τους, μαζεύουν τις ελιές και φτιάχνουν το λάδι τους, παρασκευάζουν τυριά, ζυμώνουν ψωμιά, μαγειρεύουν, συντρώγουν και γλεντούν. Αγρότες, ψαράδες, βοσκοί, γυναίκες αγρότισσες, μανάδες και νοικοκυρές, ζουν μια λιτή ζωή με τα λίγα που τους προσφέρει ο τόπος τους και μέσα από την αθωότητα του ταπεινού «κόσμου του Παπαδιαμάντη» αναδύεται η πολύτιμη αξία του απλού και του καίριου. Διαβάζοντας τα διηγήματά του, γνωρίζουμε σελίδα-σελίδα τον καθημερινό τους βίο, μαθαίνουμε τις διατροφικές τους συνήθειες, ανακαλύπτουμε την τυπολογία της ζωής του νησιού και διαπιστώνουμε το πώς ο μεγάλος Σκιαθίτης από παντογνώστης της εντοπιότητας κέρδισε επάξια μια ξεχωριστή θέση στο βάθρο της οικουμενικότητας. Τέλος, αποκαλύπτουμε μια σημαντική ψηφίδα του ελληνικού γαστρονομικού πολιτισμού, που βρίσκεται στον αντίποδα της σημερινής γαστρονομίας της αλαζονείας και της σπατάλης.

Ο Γιώργος Πίττας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954. Σχεδιαστής επίπλων και interior designer. Από το 1977 έως το 1980 έκανε σπουδές πολιτικής οικονομίας και κοινωνιολογίας στο πανεπιστήμιο Paris VIII. Ιδρυτικό μέλος από το 1980 της ομάδας «Νέο Κατοικείν». Από το 1994 έως το 2023 διατήρησε στην Πάρο την πρότυπη ξενοδοχειακή μονάδα Lefkes Village. Διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (Σ.Ε.Τ.Ε.) και του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Ξ.Ε.Ε.) στο οποίο από το 2010 ως το 2018 ήταν επικεφαλής του προγράμματος «Ελληνικό Πρωινό», που συνέδεσε την ξενοδοχία με τον γαστρονομικό πλούτου κάθε περιοχής. Το 2015 δημιούργησε την ιστοσελίδα Greek Gastronomy Guide. Από το 2018 ταξιδεύει στην Ελλάδα και υλοποιεί τις «Γαστρονομικές Κοινότητες», αναδεικνύοντας τις πιο αντιπροσωπευτικές γεύσεις, τους επαγγελματίες και τα προϊόντα κάθε τόπου διαμορφώνοντας τη γαστρονομική ταυτότητά του.

Βιβλία του:
  • Σημάδια του Αιγαίου, Εκδόσεις Ποταμός 2007
  • Πάρος, οδοιπορικό στον τόπο και τον χρόνο, Εκδόσεις Κοιλάδα Λευκών 2008
  • Αθηναϊκή ταβέρνα, Εκδόσεις Ίνδικτος 2009
  • Πανηγύρια στο Αιγαίο, Εκδόσεις Κοιλάδα Λευκών 2011
  • Τα καφενεία της Ελλάδας, Εκδόσεις Κοιλάδα Λευκών 2013
  • Οι θησαυροί της Ελληνικής Γαστρονομίας, Εκδόσεις Κοιλάδα Λευκών 2014
  • Αλφαβητάρι της Ελληνικής Γαστρονομίας, Εκδόσεις Γαστρονομικές Κοινότητες 2020
  • Γαστρονομικές Κοινότητες, Εκδόσεις Γαστρονομικές Κοινότητες 2021
  • Πάρος – Τόπος, Διατροφικός Πολιτισμός, Γαστρονομία, Εκδόσεις Γαστρονομικές Κοινότητες 2023
  • Καὶ ἔφαγον πάντες καὶ ηὐφράνθησαν – Η Γαστρονομία της Σκιάθου με το βλέμμα του Παπαδιαμάντη, Εκδόσεις Αρμός 2024

Πηγή: www.skiathoslife.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *