Παιδιά στον ήλιο

της Έλσας Αρκοπούλου


Καλοκαιράκι… η ομορφότερη εποχή! Ξενοιασιά, παιχνίδι, κολύμπι, ατέλειωτες ώρες στις παιδικές χαρές, στη φύση και τη θάλασσα. Η θερμοκρασία ανεβαίνει, ο ήλιος ζεσταίνει την ατμόσφαιρα και τις διαθέσεις και όλα τα παιδιά ξεχύνονται έξω, για να «χορτάσουν» βόλτες, κολύμπι και παιχνίδι.

Όμως, όσο σημαντικός είναι ο ήλιος για τη ζωή μας, άλλο τόσο σημαντικές είναι οι αρνητικές επιδράσεις του στην υγεία μας από την αλόγιστη έκθεση σε αυτόν. Πολύ περισσότερο, όταν αφορά τα παιδιά!

Ο ήλιος είναι πηγή ζωής, μας δίνει φως, μας χαλαρώνει και μας φτιάχνει τη διάθεση. Η ηλιακή ακτινοβολία αποτελείται από επιμέρους ακτινοβολίες, με σημαντικότερες τις υπεριώδεις ακτίνες Α και Β. Οι ακτίνες αυτές είναι ευεργετικές, καθώς προκαλούν τους αμυντικούς μηχανισμούς μας (μαύρισμα) για την προστασία μας από το ηλιακό έγκαυμα, ενώ παράλληλα βοηθούν τον οργανισμό να συνθέσει βιταμίνη D, η οποία συμβάλλει στον μεταβολισμό και ενδυναμώνει τα οστά.

Ταυτόχρονα όμως, οι ακτίνες Α και Β είναι βλαβερές για τον οργανισμό μας, καθώς η αλόγιστη έκθεση σε αυτές προκαλεί ηλιακά εγκαύματα, πρόωρη γήρανση, αλλά και δερματικούς καρκίνους. Απειλούν δηλαδή σημαντικά την υγεία μας και πολύ περισσότερο την ευαίσθητη επιδερμίδα των μικρών παιδιών, που απαιτεί ειδική προστασία.

Μάλιστα, στα βρέφη, οι μηχανισμοί προστασίας των κυττάρων δεν έχουν ακόμα αναπτυχθεί και δεν παράγουν μελανίνη, που προστατεύει από τις επιδράσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας, ενώ παράλληλα ο οργανισμός τους δεν μπορεί ακόμα να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του σώματος. Γι’ αυτό θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την έκθεση στον ήλιο βρεφών κάτω των 6 μηνών. Οι ειδικοί συστήνουν τα μωρά αυτής της ηλικίας να μην εκτίθενται καθόλου στον ήλιο.

Πολλοί γονείς πιστεύουν ότι αν το παιδί τους έχει σκούρα επιδερμίδα μπορούν να είναι πιο ελαστικοί με το να του επιτρέπουν να βρίσκεται περισσότερη ώρα στον ήλιο ή να χρησιμοποιεί μικρότερο δείκτη αντηλιακού, χωρίς να επηρεάζεται η υγεία του. Αυτό φυσικά είναι λάθος! Μπορεί το χρώμα του δέρματος να επηρεάζει σε έναν βαθμό την ευαισθησία του παιδιού στον ήλιο, σε καμία περίπτωση όμως δεν προστατεύει από αυτόν.

Σίγουρα, ένα παιδάκι που έχει ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα, ελίτσες και ξανθά ή κοκκινωπά μαλλάκια είναι περισσότερο επιρρεπές στις υπεριώδεις ακτίνες και χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα, όμως και ένα μελαχρινό παιδάκι με σκουρόχρωμη επιδερμίδα διατρέχει σημαντικό κίνδυνο.

Και φυσικά μην εφησυχάζετε… υπό σκιάν. Τα παιδιά χρειάζονται την ίδια ακριβώς φροντίδα και όταν κρύβονται από τον ήλιο. Να θυμάστε, επίσης, ότι η υπεριώδης ακτινοβολία διαπερνά και τα σύννεφα, γι’ αυτό και εδώ απαιτείται κατάλληλη προστασία.

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι το 50% της υπεριώδους ακτινοβολίας που δεχόμαστε σε όλη μας τη ζωή το παίρνουμε τα πρώτα 20 χρόνια. Αυτό θα πει ότι καθώς μεγαλώνει το παιδί έχει περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσει διάφορες μορφές καρκίνου του δέρματος.

Η προστασία των παιδιών από τον ήλιο είναι λοιπόν ευθύνη και υποχρέωση κάθε γονιού, ώστε να μην «τσουρουφλίζονται» από τη ζέστη, να απολαμβάνουν τον ήλιο με ασφάλεια και φυσικά να υιοθετήσουν από μικρά σωστή συμπεριφορά απέναντί του.

Εξάλλου, κανείς δεν μπορεί να σταματήσει τα παιδιά από το παιχνίδι τους στην αυλή και την παιδική χαρά, κανείς δεν θέλει να δει το προσωπάκι τους να απογοητεύεται αν τους αρνηθούν μια βόλτα στη θάλασσα γιατί ο ήλιος καίει.

Ομπρέλα για τη θάλασσα, αντηλιακό, γυαλιά ηλίου, καπελάκι και… φύγαμε!

http://www.yeskid.gr/kosmos-paidioy/frontida-diapaidagogisi/antiliaki-prostasia/paidia-ston-ilio?page=3

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *