Όταν οι γιορτές δεν φέρνουν μόνο χαρά…

της Μαρίας Βόλλη

Οι μέρες των γιορτών δεν προκαλούν μόνο χαρά και ευχαρίστηση. Για κάποια παιδιά,

οι διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς συνοδεύονται από συνθήκες που τους δημιουργούν θλίψη, στρες και σύγχυση. Οι οικονομικές δυσκολίες, κάποιες αλλαγές στην οικογένεια (χωρισμός ή διαζύγιο), αλλά και οι αυξημένες ανάγκες να είναι τα πάντα τέλεια προκαλούν έντονο άγχος, πίεση, απογοήτευση, θυμό και πίκρα.

Τα οικογενειακά σχέδια για τις γιορτές μπορεί να περιπλέκονται λόγω διαζυγίου ή χωρισμού των γονιών ή λόγω του ότι οι διαζευγμένοι βιολογικοί γονείς του παιδιού έχουν ξαναπαντρευτεί και πιθανόν έχουν δημιουργήσει νέα οικογένεια.

Η γιορταστική περίοδος των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και οι αναγκαστικές διακοπές στο σπίτι κάνουν τα παιδιά να θυμούνται τι έχει αλλάξει στο οικογενειακό τους περιβάλλον και τι έχει αλλάξει από το παρελθόν. Ένα παιδί που προέρχεται από οικογένεια στην οποία υπήρξε διαζύγιο ίσως να νιώθει κάποιου βαθμού λύπη, γιατί έχει αναμνήσεις και πιθανόν να νοσταλγεί την οικογένεια όπως την είχε τότε και δεν την έχει τώρα.

Επίσης, η γιορταστική περίοδος μπορεί να είναι δύσκολη για παιδιά που έχασαν τον έναν από τους γονείς ή ένα αδελφάκι ή κάποιον άλλο στενό συγγενή τους.

Επίσης, υπάρχουν παιδιά που έχουν γονείς που απουσιάζουν στο εξωτερικό για κάποιους εργασιακούς λόγους. Τα παιδιά που οι γονείς τους είναι υποχρεωμένοι να απουσιάζουν μπορεί να αισθάνονται αδικία για το γεγονός ότι ο πατέρας ή η μητέρα τους πρέπει να λείπουν από το σπίτι αυτές τις τόσο σημαντικές γιορτές.

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε

Οι γονείς και τα άτομα που έχουν την ευθύνη της φροντίδας των παιδιών είναι καλό να γνωρίζουν πώς μπορούν να βοηθούν τα παιδιά που πιθανόν βιώνουν δύσκολες στιγμές ή στρες κατά την περίοδο των γιορτών:

 • Είναι καλό να συζητήσετε και να σχεδιάζετε μαζί τους το πώς πρόκειται να περάσουν τις γιορταστικές μέρες. Τα παιδιά χρειάζονται να έχουν κάποιο βαθμό ελέγχου και σταθερό πρόγραμμα, για να νιώθουν ασφάλεια. Η παρατεταμένη αβεβαιότητα, η συνεχής αλλαγή των σχεδιασμών ή οι αποφάσεις της τελευταίας στιγμής αυξάνουν το στρες τους.
 • Η ξεκούραση και ο καλός ύπνος εντάσσονται στις απαραίτητες προϋποθέσεις που απαιτούνται για να περνούν καλά τα παιδιά. Η ιδέα του να μένουν ξύπνια μέχρι πολύ αργά τα ενθουσιάζει. Αν πρόκειται το παιδί σας να περάσει τις γιορτές στο σπίτι του άλλου γονιού, ενημερώστε τον/την πρώην σύντροφό σας για το ημερήσιο πρόγραμμα ύπνου του παιδιού. Η αλλαγή στο πρόγραμμα και η στέρηση ύπνου κάνει τα παιδιά ευερέθιστα, γεγονός που δημιουργεί νευρικότητα, διαμάχες και συγκρούσεις, που αφαιρούν την ομορφιά και την απόλαυση αυτών των ημερών.
 • Περιορίστε τον χρόνο που τα παιδιά κοιτάζουν μόνα τους τηλεόραση. Οι διαφημίσεις με τις χαρούμενες οικογένειες και οι ανάλογες γιορταστικές ταινίες ενδέχεται να προκαλέσουν παραπάνω θλίψη. Ενθαρρύνετε τα παιδιά να παίζουν παιχνίδια ή φροντίστε να τα κρατάτε απασχολημένα με δημιουργικές ιδέες.
 • Μην υπόσχεστε στα παιδιά πράγματα τα οποία δεν μπορείτε να πραγματοποιήσετε ή για τα οποία δεν μπορείτε να έχετε τον έλεγχο. Για παράδειγμα, αν ο ένας γονιός λείπει για δουλειά, μην υπόσχεστε ότι θα είναι στο σπίτι για τις γιορτές αν δεν είστε απόλυτα σίγουροι για αυτό.
 • Μην προσπαθείτε να αντισταθμίσετε την απουσία ενός αγαπημένου μέλους της οικογένειας με δώρα. Αυτό που πραγματικά θέλουν και χρειάζονται τα παιδιά είναι να περνούν χρόνο μαζί σας και να τους δίνετε προσοχή.
 • Φροντίζετε και συντηρείτε τις οικογενειακές παραδόσεις, ακόμη κι αν ο ένας από τους δύο γονείς απουσιάζει. Μερικές από τις οικογενειακές παραδόσεις και συνήθειες είναι πολύ σημαντικές για τα παιδιά. Τα βοηθούν να προσανατολίζονται, να προσαρμόζονται, αλλά και να νιώθουν ασφάλεια, γιατί αντιλαμβάνονται ότι, έστω κι αν κάποια πράγματα έχουν αλλάξει, κάποια άλλα παραμένουν τα ίδια.
 • Τα περισσότερα παιδιά, ακόμη κι αυτά που έχουν χάσει λόγω θανάτου γονείς, άλλα αγαπημένα τους πρόσωπα ή που έχουν δυσάρεστες για αυτά αλλαγές στην οικογένειά τους, μπορούν να βοηθηθούν για να περάσουν όσο το δυνατόν καλύτερα τις γιορτές. Χρειάζεται όμως προετοιμασία, υπομονή και ειλικρίνεια, για να προληφθούν ενδεχόμενες διαμάχες, να μειωθεί το στρες και να αυξηθούν σημαντικά οι πιθανότητες να έχουν ευχάριστες διακοπές τόσο τα παιδιά όσο και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς τους.
 • Τέλος, οι γονείς είναι απαραίτητο να φροντίζουν τον εαυτό τους. Πρέπει να αποφεύγουν να υπερφορτώνονται με κάθε μορφής υποχρεώσεις. Αν οι ίδιοι δεν νιώθουν καλά και αισθάνονται έντονο στρες, τότε η πίεση και η ένταση θα μεταφέρεται και θα γίνεται αντιληπτή από τα παιδιά, γεγονός που δεν θα τα βοηθήσει να ξεπεράσουν τις δύσκολες μέρες που πιθανόν βιώνουν.

Γιορτές και οικονομική κρίση

Λύσεις πάντα υπάρχουν για να νιώσουμε όμορφα, χωρίς περιττά έξοδα. Δυστυχώς, η οικονομική κρίση είναι ένα γενικότερο φαινόμενο, που πλήττει πάρα πολλές οικογένειες. Γι’ αυτό, λοιπόν, δεν πρέπει να έχετε ενοχές και να μεταφέρετε τη λύπη σας στα παιδιά. Γιορτάστε μαζί με άλλους και συνεισφέρετε όλοι στα έξοδα του γιορτινού τραπεζιού.

 • Δεν χρειάζεται να νιώθετε μειονεκτικά επειδή δεν μπορείτε να προσφέρετε ακριβά δώρα στα παιδιά. Γι’ αυτά το πολυτιμότερο δώρο είναι η αγάπη, η ζεστή φροντίδα και η παρουσία σας. Αφιερώστε τους χρόνο και γιορτάστε μαζί με άλλους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν και εκείνοι προβλήματα.
 • Είναι τόσο απαραίτητα τα υλικά αγαθά; Μήπως χρειάζεστε στιγμές ξεκούρασης και χαλάρωσης με τα παιδιά σας, που, παρόλο που δεν κοστίζουν, είναι ανεκτίμητες; Παίξτε μαζί τους, μαγειρέψτε μαζί, φτιάξτε το αγαπημένο τους γλυκό… Αφήστε τη φαντασία σας να δουλέψει και με την κατάλληλη διάθεση θα περάσετε καλά.
 • Επαναπροσδιορίστε τι σημαίνει «χαρούμενες γιορτές». Τα «Καλά Χριστούγεννα» δεν γίνονται καλά μόνο από τα δώρα. Θα γίνουν ακόμη καλύτερα αν δώσουμε έμφαση στις σχέσεις και στη συνεύρεση με αγαπημένα πρόσωπα. Αυτά τα Χριστούγεννα προσφέρετε αγάπη, φροντίδα και χρόνο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *