fbpx

Osho: Η κατάρα του «εγώ»

«Χρειάζεσαι μια πολύ κατηγορηματική προσωπικότητα για να επιβιώσεις σε αυτές τις κοινωνίες που δημιουργήσαμε».
 

Υπάρχουν δύο δυσκολίες στο μονοπάτι του διαλογισμού: Η μία είναι το «εγώ». Είσαι συνεχώς προετοιμασμένος απ’ την κοινωνία, απ’ την οικογένεια, απ’ το σχολείο, απ’ την εκκλησία, απ’ τον καθένα γύρω σου, για να είσαι εγωιστής. Ακόμα και η σύγχρονη ψυχολογία είναι βασισμένη στην ενδυνάμωση τού «εγώ».

Ολόκληρη η ιδέα της σύγχρονης ψυχολογίας και της σύγχρονης εκπαίδευσης είναι ότι ο άνθρωπος, αν δεν έχει πολύ δυνατό «εγώ», δεν θα είναι ικανός να αγωνιστεί στη ζωή, όπου υπάρχει πολύ μεγάλος ανταγωνισμός, κι ότι αν είσαι αγνός και αληθινός άνθρωπος, ο καθένας μπορεί να σε σπρώξει στην άκρη και πάντοτε θα είσαι παραγκωνισμένος. Χρειάζεσαι ένα ατσάλινο, ένα πολύ ισχυρό «εγώ», για να πολεμήσεις μέσα σ’ αυτόν τον ανταγωνιστικό κόσμο. Μόνο τότε μπορείς να πετύχεις. Σε οποιοδήποτε πεδίο –σπουδές, επάγγελμα, πολιτική, αθλητισμός, οικογένεια– χρειάζεσαι μια πολύ κατηγορηματική προσωπικότητα.
 
Ολόκληρη η κοινωνία που φτιάξαμε είναι προσαρμοσμένη στο να περάσει και να εμφυτεύσει στα παιδιά αυτήν την κατηγορηματική προσωπικότητα. Απ’ τα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού τού λέμε: «Γίνε ο πρώτος στην τάξη σου». Έτσι, όταν το παιδί είναι πρώτο στην τάξη του, όλοι το επαινούν. Αυτό που κάνεις είναι να ταΐζεις το «εγώ» του από την αρχή. Του δίνεις συγκεκριμένες φιλοδοξίες: «Μπορείς να γίνεις σπουδαίος, πλούσιος, διάσημος, πρόεδρος της χώρας σου, μπορείς να γίνεις, πρωθυπουργός».
 
Το ταξίδι του στη ζωή αρχίζει με αυτές τις ιδέες και καθώς πετυχαίνει τους στόχους που του έβαλες, το «εγώ» του γίνεται ολοένα και μεγαλύτερο. Με κάθε τρόπο, το «εγώ» είναι η μεγαλύτερη αρρώστια που μπορεί να συμβεί στον άνθρωπο. Αν είσαι επιτυχημένος, το «εγώ» σου γιγαντώνεται. Αυτός είναι ένας κίνδυνος, γιατί τότε –στον δρόμο προς την αυτογνωσία σου– θα πρέπει να μετακινήσεις ένα μεγάλο βράχο που σου κλείνει το δρόμο. Ή αν έχεις μικρό «εγώ», αν δεν τα έχεις καταφέρει, αν έχεις αποδειχθεί αποτυχημένος, τότε το «εγώ» σου θα γίνει πληγή, θα σε πονάει και θα σου δημιουργήσει σύμπλεγμα κατωτερότητας, πράγμα, που επίσης θα σου επιφέρει πρόβλημα. (…)
 
Όταν εισπνέεις, παίρνεις το οξυγόνο μέσα σου, όταν εκπνέεις, δίνεις διοξείδιο του άνθρακα. Τα δέντρα εισπνέουν το διοξείδιο του άνθρακα και εκπνέουν οξυγόνο. Μπορείς να το δεις. Υπάρχει μια διαρκής επικοινωνία. Είμαστε συντονισμένοι. Η πραγματικότητα είναι μια ενότητα και με την ιδέα τού «εμένα», τού «εσύ», τού «εγώ», βγαίνεις εκτός πραγματικότητας. Κι απ’ τη στιγμή που μπαίνει μέσα σου αυτή η λανθασμένη αντίληψη, τότε ολόκληρη η ύπαρξη αναποδογυρίζεται. Και τότε αρχίζει η τρέλα, αρχίζει η αρρώστια…
 
Ο Osho-Bhagwan Shree Rajneesh (11 Δεκεμβρίου 1931-19 Ιανουαρίου 1990), Ινδός φιλόσοφος και γκουρού, είχε συγγράψει περισσότερα από 600 βιβλία. Η κριτική του στους πολιτικούς, τη θρησκεία και τον Γκάντι τού έβαλαν την ταμπέλα του αμφιλεγόμενου, αλλά τα βιβλία του συνεχίζουν να τυπώνονται σε όλη την υφήλιο μέχρι σήμερα.
Πηγή: www.doctv.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *