Αισιοδοξία: το αντίδοτο για τους φόβους μας

Πόσοι φόβοι, αλήθεια, καθορίζουν τη ζωή μας, θέτοντας περιορισμούς και εμπόδια στην καθημερινότητά μας! 

Μπορούμε να ξεφύγουμε από αυτούς; Και πως θα το καταφέρουμε;

Οι θεραπευτές διαπίστωσαν πως όταν ο θεραπευόμενος πιστεύει ότι υπάρχει ελπίδα αλλαγής και είναι αισιόδοξος, η θεραπευτική διαδικασία είναι αποτελεσματική. Και δεν είναι τυχαίο. Οι φόβοι δεν προέρχονται από το πουθενά αλλά από τις σκέψεις μας. Όταν λοιπόν τους αναγνωρίσουμε, τους αναλύσουμε κι αρχίσουμε να τους αμφισβητούμε βάζουμε σταδιακά τον εαυτό μας στη διαδικασία να αυξήσει το θάρρος και την αυτοπεποίθησή του.

Ο φόβος και η αισιοδοξία είναι σαν δύο μονομάχοι. Όποιος από τους δύο επικρατήσει «σκοτώνει» τον άλλον. Αν θέλουμε να απαλλαγούμε λοιπόν από τους φόβους μας πρέπει να συμμαχούμε με την αισιοδοξία και να την ενισχύουμε. Ο φόβος οπισθοχωρεί και ξεχνιέται αν τα ηνία της σκέψης αναλαμβάνει κάτι άλλο πιο σημαντικό. Δεν είναι ανάγκη να εξαφανιστεί λοιπόν, αρκεί να γίνει λιγότερο κυρίαρχος στο μυαλό μας.

Και πώς μπορεί να γίνει αυτό;

-Η συνομιλία με τον εαυτό μας βοηθά στο να σπάσει ο φαύλος κύκλος του άγχους και του φόβου. Αντί λοιπόν να μεγεθύνουμε στο μυαλό μας την ανησυχία που νιώθουμε, ας απευθυνθούμε στον εαυτό μας λέγοντας: «Τι παιχνίδι μου παίζει αυτή τη στιγμή το μυαλό μου;», «Πόσες φορές φοβήθηκα για κάτι που τελικά δεν έγινε;», «Θα επιτρέψω στον φόβο να καθορίζει τις επιλογές μου, χάνοντας ευκαιρίες και δυνατότητες;»

-Βάζοντας την αισιόδοξη οπτική σε πρώτο πλάνο. Η αισιοδοξία δεν είναι ένα απλό ευχολόγιο, συνοδεύεται από δράση. Αντί να σκέφτομαι εκ των προτέρων ότι τα πράγματα δεν θα πάνε καλά, βάζω συγκεκριμένο στόχο, αφοσιώνομαι σε αυτόν με πίστη ότι μπορώ να τα καταφέρω και αναζητώ τα βήματα που θα με οδηγήσουν στην επίτευξή του. Όπως άλλωστε έχουν δείξει και οι έρευνες τα αισιόδοξα άτομα προσαρμόζονται καλύτερα σε σχέση με τα απαισιόδοξα όταν συμβαίνουν στρεσογόνα γεγονότα, επειδή τα αντιμετωπίζουν ενεργητικά.

-Με τη συνεχή εξάσκηση στον θετικό τρόπο σκέψης καθώς είναι αυτή που θα παγιώσει την τάση μας να βλέπουμε τις αισιόδοξες προοπτικές έναντι των αρνητικών. Επαναλαμβάνοντας τον στόχο που θέτουμε, τα βήματα που χρειάζεται να γίνουν, φράσεις που ενισχύουν την αυτοπεποίθησή μας, αυτοματοποιείται η αφοσίωση στον στόχο αυτό εις βάρος των φόβων μας.

-Με τον οραματισμό που είναι ένας ισχυρός τρόπος για να αλλάξουμε το πως νιώθουμε. Είναι μια μέθοδος που απομακρύνει την εστίαση από τον φόβο και επιτρέπει στον εγκέφαλο να κατευθυνθεί σε αυτό που θέλουμε να πετύχουμε. Πότε ήταν η τελευταία φορά, αλήθεια, που φανταστήκαμε ότι έχουμε καταφέρει αυτό που φοβόμαστε ότι δεν θα πετύχουμε, ή γενικά κάτι ευχάριστο, κάτι που μας ηρεμεί;

-Με το να αυξήσουμε καθετί θετικό στη ζωή μας. Κάνοντας αυτά που μας αρέσουν (να πηγαίνουμε ταξίδια, να βγαίνουμε συχνά με την παρέα μας, να ακούμε τη μουσική προτίμησής μας, να γυμναζόμαστε κ.ά.) απομακρύνουμε τη σκέψη από τους φόβους μας και ανεβάζουμε το ηθικό και την αυτοπεποίθησή μας.

-Το χιούμορ και η «ανάλαφρη» αντιμετώπιση των πραγμάτων επίσης λειτουργούν βοηθητικά. Αν πούμε «ευτυχώς που έρχονται και δυσκολίες για να μη βαριέμαι», «η ζωή είναι σύντομη, δεν θα θυσιάσω το χρόνο μου σε αυτό», «ήταν μια άσχημη εμπειρία που όμως πέρασε και τώρα με περιμένουν άλλες, καλύτερες», η βαρύτητα μιας κατάστασης ή ενός αρνητικού συναισθήματος μειώνεται.

-Όταν ο εγκέφαλος σκέφτεται ότι κάτι είναι εφικτό, σχεδιάζει τη διαδρομή για να το πετύχει. Και αυτό είναι το πρώτο βήμα για να απεγκλωβιστούμε από τις αρνητικές μας σκέψεις. Η αισιοδοξία και η ελπίδα λοιπόν είναι το αντίδοτο στους καθηλωτικούς μας φόβους.

τoυ Γρηγόρη Μιχάλη, υπεύθυνου του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων Ιωαννίνων, Συμβούλου Ψυχικής Υγείας με μεταπτυχιακή εκπαίδευση στην Κοινωνική Ψυχιατρική-Παιδοψυχιατρική και ειδίκευση στη Συστημική-Οικογενειακή θεραπεία

http://psychopedia.gr/esiodoxia-antidoto-gia-tous-fovous-mas/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *