fbpx

Οδηγός επιβίωσης από την κρίση!

10 χρήσιμα tips

• Ελέγχουμε την αντίληψη που έχουμε για τα γεγονότα και τις αντιδράσεις μας σε αυτά. Μπορεί να μην έχουμε τον έλεγχο της παγκόσμιας οικονομίας, έχουμε όμως τον έλεγχο του εαυτού μας. Είναι όλα μία κατάσταση του μυαλού. Μόνο παίρνοντας τον έλεγχο στα χέρια μας, η πρωτοβουλία, η καινοτομία και η δημιουργικότητα μπορούν ελεύθερα να ακμάσουν και η εναλλακτική σκέψη να αναπτυχθεί.
• Προσπαθούμε να επιβάλουμε τη λογική σκέψη πάνω στη συναισθηματική αντίδραση του άγχους, χωρίς να «αρρωσταίνουμε» εκ των προτέρων για κάτι που δεν είναι βέβαιο αν θα συμβεί. Όταν κάνουμε μια σκέψη, ας αναρωτηθούμε αν όντως στηρίζεται λογικά. Τι έχουμε για να την υποστηρίξουμε και τι θα μπορούσαμε να πούμε για να την καταρρίψουμε; Είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε τη λογική μας για να καθορίσουμε το πρόβλημα στην πραγματική του διάσταση, αποτρέποντας τα κατακλυσμιαία αρνητικά συναισθήματα από το να μας παρασύρουν.
• Αλλάζουμε τις αρνητικές σκέψεις με θετικές. Γινόμαστε πιο αισιόδοξοι. Πώς γίνεται αυτό; Παρόλα τα αρνητικά που μας κατακλύζουν, ας εστιάσουμε στο ένα θετικό που μπορεί να συμβαίνει. Μπορεί να είναι ένα, αλλά αν εστιάσουμε σε αυτό, θα δούμε αυτή τη θετικότητα να πολλαπλασιάζεται γύρω μας.
• Καταφεύγουμε σε νέους μηχανισμούς προσαρμογής και αντιμετώπισης της κατάστασης, όπως το χιούμορ. Σίγουρα υπάρχουν και πολλοί ακόμα για τον καθένα μας. Βρείτε τους δικούς σας!
• Δεν απομονωνόμαστε. Πολλοί βιώνουν τα ίδια με εμάς και κάνουν τις ίδιες σκέψεις. Μιλάμε ανοιχτά, επικοινωνούμε, μοιραζόμαστε με τους κοντινούς μας ανθρώπους κι έτσι βοηθάμε ο ένας τον άλλο.
• Διατηρούμε την ποιότητα στη ζωή μας εφευρίσκοντας νέους εναλλακτικούς τρόπους να το κάνουμε, όπως π.χ. με συμμετοχή σε εθελοντικές δράσεις που μειώνουν τα αισθήματα φόβου και άγχους και αυξάνουν την αίσθηση ελέγχου και συντροφικότητας.
• Εστιάζουμε στη λύση πρακτικών προβλημάτων, εντοπίζοντας τις πραγματικές μας ανάγκες και παίρνοντας τα μέτρα μας. Έτσι, αυξάνουμε την αίσθηση ελέγχου. Αντίθετα, η καταστροφολογία, ο εκ των προτέρων πανικός και η κατασκευή και καλλιέργεια σεναρίων, μάς αποπροσανατολίζουν από τον εποικοδομητικό σχεδιασμό και τελικά από την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε.
•Αποκτάμε γνώση. Διαβάζουμε, ψάχνουμε και μαθαίνουμε κάθε τι σχετικό με αυτό που μας προβληματίζει χωρίς να μένουμε σε ό,τι προβάλλουν τα ΜΜΕ και σε ό,τι ακούμε από τους άλλους. Η γνώση είναι δύναμη.
• Δεν ξεχνάμε μία από τις δυνάμεις που διαθέτουμε και ακούει στο όνομα «ικανότητα προσαρμογής» και η οποία μας διέσωσε πάντα στο πέρασμα των αιώνων. Αυτή την ικανότητα καλούμαστε να ενεργοποιήσουμε στην πράξη.
• Στρέφουμε την προσοχή μας εσωτερικά, προς τον εαυτό μας και προσπαθούμε να τον γνωρίσουμε καλύτερα. Προβαίνουμε σε προσωπική αξιολόγηση και συνολική αναθεώρηση – επανεξέταση του συστήματος αξιών μας. Ο καταναλωτισμός και το «shopping therapy» δεν αποτελούν πλέον τρόποι να υπάρξουμε και να στηρίξουμε την αυτό-εικόνα και αυτοεκτίμησή μας. Ήρθε η ώρα να επανεξετάσουμε τις βάσεις στις οποίες στηρίζεται η αυτοεκτίμησή μας και αν αυτές είναι σαθρές, να δημιουργήσουμε νέες, πιο ουσιαστικές, που θα προέρχονται από μέσα μας και όχι απέξω, όντας πιο σταθερές, άσχετα με την οικονομική κατάσταση που επικρατεί γύρω μας. Δεν έχει σημασία πλέον τι κατέχω, αλλά ποιος είμαι.
Ψυχολόγος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *