fbpx

Onlyshearts – Παναγιώτα Δερβένη

Η τέχνη διώχνει από την ψυχή τη «σκόνη» της καθημερινότητας

H Παναγιώτα Δερβένη ξεκίνησε να σπουδάζει Αγγλική Φιλολογία στο Deree, όμως σύντομα άλλαξε κατεύθυνση, αφού την απορρόφησε η αγάπη της για τη χειροτεχνία. Από νεαρή ακόμη ηλικία, συμμετείχε σε δημιουργικά εργαστήρια, όπου πολλές φορές διακρίθηκε για το ιδιαίτερο ταλέντο της.

Το 2013, κατά την παραμονή της στο Λονδίνο, ενθουσιάστηκε με την ιαπωνική παραδοσιακή τέχνη του origami και παρακολούθησε μαθήματα δίπλα σε σημαντικούς δασκάλους. Την ίδια περίοδο, συμμετείχε στο Tea and Crafting Club και έμαθε διάφορες τεχνικές, όπως needlefelting, crochet, macramé.

Η Παναγιώτα Δερβένη μοιράζεται τη διάθεσή της για δημιουργία οργανώνοντας σεμινάρια για ενηλίκους και παιδιά, αναλαμβάνει τη δημιουργική επιμέλεια κοινωνικών και εταιρικών εκδηλώσεων, ενώ παράλληλα φτιάχνει υπέροχες μπομπονιέρες και προσκλητήρια γάμου και βάπτισης, που ξεχωρίζουν για την χειροποίητη κομψότητά τους.

Η παραδοσιακή αυτή τεχνική βρίσκει πολλές εφαρμογές για δώρα, παιδική διακόσμηση, παιδικά πάρτι και στολισμούς σε κοινωνικές, αλλά και επαγγελματικές εκδηλώσεις.

Το Happy Life Magazine συνάντησε την Παναγιώτα Δερβένη, η οποία μας μίλησε για τις τεχνικές, την ιστορία αυτής της όμορφης εικαστικής τέχνης, αλλά και για τα οφέλη που έχει τόσο σε ενήλικες όσο και στα παιδιά.

«Όποιος ασχολείται με τη δημιουργία χειροποίητων έργων, που προορίζονται για διάφορες χρήσεις, απορρίπτει τα τυποποιημένα, μαζικής παραγωγής, πανομοιότυπα προϊόντα και προτιμά πιο ξεχωριστά κομμάτια. Το crafting για μένα δεν είναι απλά ένα χόμπι… με μεγάλα διαστήματα αποχής ή μια απλή δημιουργία. Η δημιουργική επιχειρηματικότητα, εάν θεωρήσουμε δόκιμο τον όρο, είναι ότι μέσω αυτής κάποιος μπορεί να εκφράσει με πιο δημιουργικό τρόπο τα ταλέντα του και να τη χρησιμοποιήσει ως ένα εργαλείο ψυχικής ισορροπίας. Μου δίνει προσωπικό νόημα και μεγαλύτερη αξία. Είναι ένας τρόπος διαφυγής, ένα πολύτιμο “δίχτυ ασφαλείας”. Γιατί στο crafting πάντα υπάρχει o τρόπος και η δυνατότητα να διορθώσεις το λάθος σου, ενώ η ζωή δεν μας τη δίνει. Με την ενασχόλησή μου με το crafting γίνομαι δημιουργός και το αποτέλεσμα της δημιουργίας μου είναι απτό, είναι η απόδειξη ότι μπορώ να κάνω κάτι να γίνεται πραγματικότητα».

Το origami είναι παιχνίδι, δημιουργία, διασκέδαση και φιλία!

Η λέξη origami προέρχεται από τις λέξεις ori (δίπλωμα) και gami (χαρτί) και είναι η παραδοσιακή ιαπωνική τέχνη διπλώματος του χαρτιού για τη δημιουργία και την κατασκευή καλλιτεχνικών έργων και όχι μόνο. Δεν χρησιμοποιείται μόνο ως τέχνη, είναι ένας ωραίος τρόπος χαλάρωσης και διασκέδασης, ενώ έχει και εφαρμογές σε τομείς όπως τα μαθηματικά και η αρχιτεκτονική.

Οι τεχνικές που υπάρχουν για να μπορέσει κάποιος να δημιουργήσει έργα origami είναι πολλές. Να σημειώσουμε, πάντως, ότι στην τέχνη του origami δεν επιτρέπεται το κόψιμο του χαρτιού.

Η ενασχόληση με την τέχνη του διπλώματος έχει αρκετά οφέλη. Αναπτύσσει συντονισμό χεριών-ματιών, δεξιότητες αλληλουχίας, μαθηματική συλλογιστική, χωρικές δεξιότητες, μνήμη, αλλά και δεξιότητες προσοχής και συγκέντρωσης. Το origami βοηθά να αναπτύξετε λεπτές κινητικές δεξιότητες και ψυχική συγκέντρωση.

«Το origami είναι μαθηματικά» τονίζει η κ. Δερβένη. «Υπάρχουν τόσες πολλές μαθηματικές πτυχές σ’ αυτό, συμπεριλαμβανομένων: Συμμετρία (η πλειονότητα των προτύπων origami απαιτούν συμμετρική εργασία), Μέτρηση, κλάσματα και αναλογίες, Γεωμετρία (διπλώνετε σε τρίγωνο ή τετράγωνο), Κατανόηση των τριών διαστάσεων, Αλληλουχία, Επίλυση προβλήματος…».

«Ειδικά στα παιδιά βοηθάει στην καλύτερη συγκέντρωσή τους και τους δίνει τη δυνατότητα να εξερευνήσουν τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους. Ο ενθουσιασμός τους είναι μεγάλος, γιατί βλέπουν με έναν μαγικό τρόπο ένα κομμάτι χαρτί να μεταμορφώνεται σε λουλούδι, πουλί, ψάρι, πεταλούδα ή άλλο ζώο». «Πέρα από μαθηματικές δεξιότητες, υπάρχουν ανεκτίμητα οφέλη από την ταυτόχρονη συνεργασία και τον συντονισμό των δύο χεριών. Τα παιδιά πρέπει επίσης να εξασκήσουν τις δεξιότητες ανάγνωσης και ακρόασης, τις δεξιότητες προσοχής τους και τελικά να ενεργοποιήσουν και τη μνήμη τους. Επειδή το origami απαιτεί και τα δύο χέρια να δουλεύουν μαζί, αυτό ενθαρρύνει τη δημιουργία εγκεφαλικών συνδέσεων σε νευρολογικό επίπεδο».

Ωφελεί και τις κοινωνικές δεξιότητες

Το origami χρησιμοποιείται συχνά σε θεραπευτικά περιβάλλοντα. Η διαδικασία εκμάθησης απαιτεί από τους ανθρώπους να μάθουν να είναι υπομονετικοί, να παίρνουν τον χρόνο τους και, αν είναι απαραίτητο, να προσπαθήσουν ξανά. Είναι επίσης ευεργετικό για τη συνεργατική μάθηση, τα παιδιά μαθαίνουν να συνεργάζονται και να αλληλοϋποστηρίζονται. Καταργεί τα εμπόδια ηλικίας, ένα μικρότερο παιδί μπορεί να είναι σε θέση να βοηθήσει κι ένα μεγαλύτερο. Επίσης, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μάθετε για άλλους πολιτισμούς και κοινότητες.

www.facebook.com/Onlyshearts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

5 + 9 =