Οι άνθρωποι που προχωρούν πάντα μπροστά στη ζωή τους συνήθως εφαρμόζουν αυτές τις 8 καθημερινές συνήθειες

Οι άνθρωποι που προοδεύουν συνεχώς δεν «σκοντάφτουν» απλά πάνω στην επιτυχία. Καλλιεργούν καθημερινές τελετουργίες που τους προετοιμάζουν γι’ αυτήν.

Αν είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε μια πιο καρποφόρα ζωή, παρακάτω θα βρείτε συνήθειες που αξίζει να υιοθετήσετε.

1.Ξεκινήστε τη μέρα σας με ενσυνειδητότητα

Στη δίνη των απαιτήσεων της ζωής, είναι εύκολο να χαθείς στις λεπτομέρειες. Ωστόσο, εκείνοι που προχωρούν με συνέπεια προς τα εμπρός γνωρίζουν την αξία του να κάνουν μια παύση για να αναπνεύσουν. Η έναρξη της ημέρας με ενσυνειδητότητα δίνει έναν θετικό τόνο για το υπόλοιπο της ημέρας. Είναι μια ισχυρή συνήθεια που τα επιτυχημένα άτομα τείνουν να εφαρμόζουν. Πριν ασχοληθούν με τα ηλεκτρονικά μηνύματα ή προτού ξεκινήσουν βιαστικά για την πρωινή συνάντηση, κάθονται ακίνητοι, κλείνουν τα μάτια τους και αναπνέουν. Αυτή η απλή πράξη προσοχής τους βοηθά να καθαρίσουν το μυαλό τους, να οργανώσουν την ημέρα τους και να προετοιμαστούν για τις όποιες προκλήσεις τους περιμένουν. Αυτή η φαινομενικά απλή συνήθεια έχει βαθιά αποτελέσματα. Όχι μόνο μειώνει το στρες και το άγχος, αλλά ενισχύει επίσης την εστίαση και τη διαύγεια, που είναι απαραίτητες για την πρόοδο.

2.Αποδεχτείτε την αλλαγή και την προσωρινότητα

Η αλλαγή, όπως λένε, είναι η μόνη σταθερά στη ζωή. Ωστόσο, πολλοί από εμάς αντιστέκονται σε αυτήν, προσκολλημένοι στην εξοικείωση και την άνεση. Όμως εκείνοι που προχωρούν με συνέπεια προς τα εμπρός κατανοούν και αγκαλιάζουν την έννοια της προσωρινότητας. Ο Thich Nhat Hanh, ένας διάσημος βουδιστής μοναχός, είπε κάποτε: “Χάρη στην παροδικότητα, όλα είναι δυνατά”. Εκείνοι που προχωρούν στη ζωή δεν αναγνωρίζουν απλώς αυτή την αλήθεια – ζουν με βάση αυτήν. Βλέπουν την αλλαγή όχι ως εχθρό, αλλά ως σύμμαχο. Καταλαβαίνουν ότι κάθε τέλος είναι μια νέα αρχή και κάθε αποτυχία ανοίγει το δρόμο για μια επιστροφή.

3.Εξασκηθείτε στο να μη προσκολλήστε

Αυτό μπορεί να φαίνεται αντιφατικό, ειδικά στον σύγχρονο κόσμο μας, όπου διδασκόμαστε να κυνηγάμε την επιτυχία και να την κρατάμε σφιχτά. Όμως εκείνοι που προχωρούν με συνέπεια μπροστά έχουν μια διαφορετική προσέγγιση: εξασκούν τη μη προσκόλληση. Αυτοί που προοδεύουν στη ζωή τους αγωνίζονται για τους στόχους τους φυσικά, αλλά δεν υποδουλώνονται από αυτούς. Διατηρούν μια υγιή απόσταση από τις επιθυμίες, τις επιτυχίες, τις αποτυχίες τους – ακόμη και από τις ίδιες τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους. Με την εξάσκηση της μη προσκόλλησης, επιτρέπουν στον εαυτό τους να απολαμβάνουν το ταξίδι της ζωής χωρίς να ενδιαφέρονται υπερβολικά για τον προορισμό. Τους οδηγεί το πάθος, όχι η εμμονή. Τροφοδοτούνται από φιλοδοξία, όχι από άγχος. Η μη προσκόλληση δεν σημαίνει ότι δεν νοιάζονται ή δεν αγωνίζονται. Σημαίνει ότι αγωνίζονται  χωρίς να είναι  προσκολλημένοι και νοιάζονται χωρίς  να είναι εμμονικοί. Αυτός είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να συνεχίσουν να προχωράνε μπροστά.

4.Εξασκηθείτε στην ενσυνείδητη αποδοχή

Η ζωή είναι γεμάτη σκαμπανεβάσματα. Είναι ένα τρενάκι του τρόμου με χαρές, λύπες, νίκες και ήττες. Και ενώ είναι φυσικό να προτιμάμε τα υψηλά από τα χαμηλά, εκείνοι που προχωρούν συνεχώς στη ζωή έχουν μια διαφορετική προσέγγιση: ασκούν την ενσυνείδητη αποδοχή. Η ενσυνείδητη αποδοχή περιλαμβάνει την αναγνώριση των συναισθημάτων, των σκέψεων και των εμπειριών μας χωρίς κρίση ή αντίσταση. Πρόκειται για το να επιτρέπουμε στη ζωή να εξελιχθεί όπως είναι, όχι όπως νομίζουμε ότι θα έπρεπε να είναι. Εκείνοι που προοδεύουν στη ζωή δεν πολεμούν την πραγματικότητα. Δεν αγνοούν τον πόνο τους ούτε καταπιέζουν τα συναισθήματά τους. Δεν αρνούνται τις αποτυχίες τους ούτε διογκώνουν τις επιτυχίες τους. Βλέπουν τα πράγματα όπως είναι, όχι μέσα από τον παραμορφωμένο φακό των προκαταλήψεων ή των προσδοκιών. Εξασκώντας την ενσυνείδητη αποδοχή, καλλιεργούν την ανθεκτικότητα και την ψυχραιμία. Πλέουν στις καταιγίδες της ζωής με χάρη και ψυχραιμία. Κατανοούν ότι κάθε εμπειρία, ευχάριστη ή δυσάρεστη, είναι μέρος του ανθρώπινου ταξιδιού. Συνεπώς, αν θέλετε να συνεχίσετε να προχωράτε μπροστά, δοκιμάστε να εξασκηθείτε στην ενσυνείδητη αποδοχή. Αναγνωρίστε ότι η ζωή είναι ένα ανάμεικτο πακέτο εμπειριών και αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Να θυμάστε, δεν έχει σημασία τι σας συμβαίνει, αλλά πώς αντιδράτε σε αυτό που έχει πραγματικά σημασία.

5.Καλλιεργήστε τη συμπόνια και την καλοσύνη

Στη βιασύνη μας να προχωρήσουμε μπροστά, είναι εύκολο να παραβλέψουμε τη σημασία της συμπόνιας και της καλοσύνης. Όμως όσοι προχωρούν με συνέπεια προς τα εμπρός συνειδητοποιούν ότι αυτές οι αρετές  είναι απαραίτητα εφόδια. Αυτά τα άτομα καταλαβαίνουν ότι η ζωή δεν είναι ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος. Πιστεύουν στο να σηκώνουν τους άλλους καθώς ανεβαίνουν, γνωρίζοντας ότι η δική τους επιτυχία δεν χρειάζεται να έρθει εις βάρος των άλλων. Καλλιεργώντας ενεργά τη συμπόνια και την καλοσύνη, όχι μόνο συμβάλλουμε σε έναν καλύτερο κόσμο, αλλά δημιουργούμε και μια ικανοποιητική ζωή για τον εαυτό μας. Είναι ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο όλοι κερδίζουν.

6.Εξασκηθείτε στην συνειδητή ακρόαση

Σε έναν κόσμο που μιλάει συνέχεια, η ακρόαση έχει γίνει μια σπάνια και υποτιμημένη δεξιότητα. Όμως εκείνοι που κινούνται συνεχώς προς τα εμπρός κατανοούν τη δύναμη της συνειδητής ακρόασης. Η προσεκτική ακρόαση είναι κάτι περισσότερο από το να ακούς απλώς λέξεις. Έχει να κάνει με το να είσαι πλήρως παρών στη συζήτηση, να συντονίζεσαι με τα συναισθήματα και τα υποκείμενα μηνύματα του άλλου ατόμου. Πρόκειται για τη δημιουργία ενός πλαισίου ενσυναίσθησης και κατανόησης, όπου μπορούν να ανθίσουν ουσιαστικές συνδέσεις. Αυτοί που προοδεύουν στη ζωή δεν είναι απλώς μεγάλοι ομιλητές, αλλά και μεγάλοι ακροατές. Γνωρίζουν ότι η αληθινή επικοινωνία είναι αμφίδρομη και εκτιμούν τις γνώσεις και τις προοπτικές που αποκτούν μέσω της ακρόασης.

7.Καλλιεργήστε την ευγνωμοσύνη

Η ευγνωμοσύνη μπορεί να είναι μια υπερβολικά χρησιμοποιημένη λέξη στις μέρες μας, αλλά η δύναμή της δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Όσοι προχωρούν με συνέπεια στη ζωή τους το γνωρίζουν καλά αυτό. Έχουν κάνει την ευγνωμοσύνη μια καθημερινή συνήθεια, ένα αδιαπραγμάτευτο μέρος της ρουτίνας τους.

Μέσω της ευγνωμοσύνης, εστιάζουν στην αφθονία και όχι στην έλλειψη. Επιλέγουν να βλέπουν το καλό στη ζωή τους, ακόμη και όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως τα έχουν σχεδιάσει. Αυτή η πρακτική τους βοηθά να παραμένουν προσγειωμένοι και θετικοί, ακόμη και μπροστά στις αντιξοότητες. Η εξάσκηση της ευγνωμοσύνης δεν σημαίνει ότι αγνοούμε τις προκλήσεις ή τις δυσκολίες της ζωής. Σημαίνει οτι αναγνωρίζουμε την καλοσύνη στη ζωή μας και να συνειδητοποιούμε ότι ακόμα και στις πιο σκοτεινές μας στιγμές, υπάρχει πάντα κάτι για το οποίο μπορούμε να είμαστε ευγνώμονες.

8.Κάντε συνειδητά διαλείμματα

Σε έναν κόσμο που εξυμνεί την πολυπραγμοσύνη, τα διαλείμματα μπορεί να φαίνονται αντιπαραγωγικά. Αλλά εκείνοι που προχωρούν συνεχώς μπροστά ξέρουν καλύτερα. Καταλαβαίνουν τη σημασία των διαλειμμάτων με επίγνωση. Αυτό δεν αφορά μόνο το διάλειμμα από τη δουλειά ή τη σωματική δραστηριότητα. Έχει να κάνει και με το να κάνετε διάλειμμα στο μυαλό σας. Πρόκειται για την αποσύνδεση από τον συνεχή θόρυβο και τη φλυαρία και την επανασύνδεση με τον εαυτό σας. Τα διαλείμματα με επίγνωση μπορεί να είναι τόσο απλά όσο το να παίρνετε μερικές βαθιές αναπνοές, να πηγαίνετε για έναν ήσυχο περίπατο ή απλά να κάθεστε στη σιωπή. Πρόκειται για το να δώσετε στο μυαλό σας το χώρο που χρειάζεται για να ξεκουραστεί, να αναζωογονηθεί και να αποκτήσει νέες προοπτικές. Σε αντίθεση με ό,τι μπορεί να μας κάνει να πιστεύουμε η κουλτούρα μας, το να κάνετε διαλείμματα με επίγνωση δεν είναι χάσιμο χρόνου. Στην πραγματικότητα, μπορεί να ενισχύσει την παραγωγικότητα, τη δημιουργικότητα και τη συνολική ευεξία.

Εν κατακλείδι, το να προχωράς μπροστά στη ζωή δεν σημαίνει να κάνεις γιγαντιαία άλματα ή δραστικές αλλαγές από τη μια μέρα στην άλλη. Έχει να κάνει με την εφαρμογή απλών, προσεκτικών συνηθειών με συνέπεια, μέρα με τη μέρα. Από την έναρξη της ημέρας με ενσυνειδητότητα μέχρι την υιοθέτηση της αλλαγής, από την εξάσκηση της μη προσκόλλησης μέχρι την καλλιέργεια της συμπόνιας, αυτές είναι οι συνήθειες που μπορούν να σας βοηθήσουν να πλοηγηθείτε πιο αποτελεσματικά στο ταξίδι της ζωής. Δεν έχουν να κάνουν μόνο με την επίτευξη της επιτυχίας- έχουν να κάνουν με τη δημιουργία μιας ζωής με νόημα, ολοκλήρωση και εσωτερική γαλήνη.

ΠΗΓΗ: www.geediting.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *