Νίκος Ορλώφ

Γεννήθηκε και κατοικεί στην Αθήνα. Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Ρώμης «La Sapienza» και στο ΑΠΘ με ειδικότητα στη Ρευματολογία. Ασκεί την Ιατρική αδιαλείπτως τα τελευταία 25 χρόνια και παράλληλα γράφει και σκηνοθετεί θεατρικά έργα, ενώ διδάσκει και υποκριτική.

Ξεκίνησε το ταξίδι του στον κόσμο του θεάτρου ως φανατικός θεατρόφιλος και παρακολούθησε σεμινάρια υποκριτικής και σκηνοθεσίας σε διαφορετικές δραματικές σχολές, ενώ άρχισε να γράφει τα πρώτα του έργα το 2014. Το 2015 έγραψε και σκηνοθέτησε το έργο με τίτλο «Πρόταση Γάμου στην Περσεφόνη» στο θέατρο Επί Κολωνώ. Το 2016 του απονεμήθηκε το 1ο Βραβείο Σκηνοθεσίας στο 13ο Φεστιβάλ «Ομάδων Δράσης» και στη συνέχεια ακολούθησαν αρκετές παραστάσεις μεταξύ των οποίων ήταν το «Waiting room» στο θέατρο Επί Κολωνώ (2016), η «Θεία Τραγωδία» (2016), το «Το άσμα της Λιογέννητης» στο θέατρο Παραμυθίας (2017), το «Το τσίρκο του έρωτα» (2018), η «Πρόταση γάμου στην Περσεφόνη» (2019) στο θέατρο Παραμυθίας και «Ένας έντιμος κλέφτης» στο θέατρο Εύπολις (2021-2022). Φέτος σκηνοθετεί πάλι στο ίδιο θέατρο το έργο της Ζωής Μπέλα «Κόσμος Αλλιώς», όπου είναι και καλλιτεχνικός διευθυντής από το 2020. Είναι μέλος στην Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία, από το 2018 είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών και ως ραδιοφωνικός παραγωγός έχει κάνει εκπομπές στον toc radio το διάστημα 2017-2020.

Είστε γιατρός αλλά παράλληλα γράφετε και σκηνοθετείτε θεατρικά έργα και θέτετε την τέχνη πολύ υψηλά στις προτεραιότητες της ζωής σας. Πόσο εύκολο είναι αυτό στην πράξη και πώς καταφέρνετε να συνδυάζετε και να διαχειρίζεστε ταυτόχρονα -φαινομενικά- διαφορετικές επαγγελματικές κατευθύνσεις;

Δεν είναι καθόλου εύκολο. Αφιερώνω αρκετό χρόνο καθημερινά ώστε να μπορώ να ανταποκριθώ επιτυχώς τόσο στις υψηλές απαιτήσεις του ιατρικού μου επαγγέλματος όσο και σε αυτές της θεατρικής μου δραστηριότητας. Η ενασχόλησή μου με δύο φαινομενικά πολύ διαφορετικούς χώρους οφείλεται στο πάθος και την αγάπη που τρέφω για αμφότερους.

Πώς αποφασίσατε ν’ ασχοληθείτε επαγγελματικά με την τέχνη; Ποιο ήταν το ερέθισμα για να χαράξετε νέους δρόμους στην καριέρα σας;

Η ουσιαστική ενασχόλησή μου με το θέατρο ξεκίνησε μετά το πέρας των ιατρικών σπουδών μου στη Ρώμη και την οριστική επιστροφή μου στην Αθήνα το 1998. Άρχισα δειλά να παρακολουθώ παραστάσεις και προϊόντος του χρόνου η σχέση μου με αυτό γινόταν πιο ισχυρή.Το θέατρο, που είναι η τέχνη του τώρα και του ζωντανού θεάματος, μού άσκησε κι εξακολουθεί να μου ασκεί μεγάλη γοητεία. Είναι η μαγεία του να ζωντανεύει μπροστά στα μάτια σου μια ιστορία με μόνο όχημα τη σκηνοθετική φαντασία, την υποκριτική των ηθοποιών και κάποια σκηνικά αντικείμενα. Από το 2015 ασχολούμαι και επαγγελματικά με αυτό.

Πώς αποφασίσατε να επιλέξετε και να σκηνοθετήσετε την παράσταση «Κόσμος Αλλιώς»;

Η προσωπική μου γνωριμία με τη συγγραφέα του έργου Ζωή Μπέλα, η οποία είχε πρωταγωνιστήσει σε προηγούμενες παραστάσεις μου. Η ίδια μου ζήτησε να αναλάβω τη σκηνοθεσία, κι αφού το διάβασα, δέχτηκα με χαρά γιατί το βρήκα ενδιαφέρον. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι απέσπασε το πρώτο βραβείο θεατρικού έργου από την Ένωση Ελλήνων Σεναριογράφων το 2019.

Στο έργο ποιο θεωρείτε ότι είναι το πιο καίριο ζήτημα που θίγει με τον πιο εύστοχο τρόπο;

Το θέμα του καθημερινού δύσκολου αγώνα επιβίωσης και ανεξαρτησίας που δίνουν οι γυναίκες σε έναν κόσμο όπου κυριαρχούν οι δεσποτικές πατριαρχικές αντιλήψεις και που είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά ενός σεσηπότος πολιτισμού όπως ο σύγχρονος δυτικός.

Επιλέγετε ένα έργο, ξεκινάτε πρόβες και φτάνετε μέχρι το τέλος του στην τελευταία παράσταση. Ποιο είναι το «καλύτερο» σημείο αυτής της διαδρομής;

Η εμπειρία των προβών, αφού κάθε παράσταση έως ότου ολοκληρωθεί είναι ένα work in progress, δηλαδή κάτι το οποίο μεταβάλλεται διαρκώς αφού προστίθενται ή αφαιρούνται στοιχεία που θα την καταστήσουν πιο ελκυστική. Αναπτύσσεται έτσι μια δυναμική σχέση μεταξύ έργου και συντελεστών της παράστασης όπου τα θετικά της αποτελέσματα θα φανούν μετά την ολοκλήρωση των προβών.

Τι σας εμπνέει δημιουργικά;

Τα πάντα γύρω μου αποτελούν στοιχεία από όπου μπορώ να αντλήσω έμπνευση αλλά κυρίως γράφω εμφορούμενος από γεγονότα και καταστάσεις του καθημερινού βίου των απλών ανθρώπων στις λαϊκές, μικροαστικές συνοικίες της Αθήνας καθώς και από τις σχέσεις που αυτοί οι άνθρωποι αναπτύσσουν μεταξύ τους.

Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να συνεργάζεστε με τους ηθοποιούς;

Η συνεργασία μου με τους ηθοποιούς είναι αντικειμενικά δύσκολη, όταν ο θίασος είναι πολυάριθμος και είναι σχεδόν αδύνατον να είναι όλοι παρόντες στις περισσότερες πρόβες. Συνεπώς, όταν συνεργάζομαι με έναν ή δύο ηθοποιούς τα πράγματα κυλούν ευκολότερα.

Τι θεωρείται ότι είναι δύσκολο στη διαχείρισή του, όταν καλείστε να το αντιμετωπίσετε στην καθημερινότητά σας;

Η αγένεια, που είναι κύριο χαρακτηριστικό των ανθρώπων με συμπλέγματα κατωτερότητας.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Όσον αφορά στο θέατρο να αρχίσω εκ νέου να διδάσκω υποκριτική. Και από τον Οκτώβριο να ανεβάσω μια παράσταση που ανήκει στο Θέατρο του Παραλόγου και της οποίας το κείμενο γράφω αυτό το διάστημα. Για τα υπόλοιπα θα ήθελα να είμαι υγιής, να κάνω πολλά ταξίδια και να βρίσκω περισσότερο ελεύθερο χρόνο, αφού η εργασία μου στο Νοσοκομείο είναι ιδιαίτερα απαιτητική.

Τι θαυμάζετε περισσότερο στους ανθρώπους;

Την υπομονή και την ευγένεια.

Τι θεωρείτε ότι φέρνει ισορροπία στον άνθρωπο;

Η εσωτερική γαλήνη που όμως κατακτάται μετά από επίπονη ψυχοπνευματική προσπάθεια και αναζήτηση της προσωπικής μας ταυτότητας. Η αναζήτηση ασφαλώς ξεκινά από την παιδική μας ηλικία και τα τραύματα που κουβαλάμε, οπότε η αυτοψυχάναλυση είναι εκ των ων ουκ άνευ για να επιτευχθεί ο στόχος της εσωτερικής μας ισορροπίας. Ασφαλώς και η ενασχόληση με την τέχνη και ιδιαίτερα τη μουσική βοηθάει πολύ σε αυτή την κατεύθυνση.

Τι φοβάστε περισσότερο;

Το γήρας και τη σωματική κόπωση και αδράνεια.

Τι είναι χαρούμενη ζωή για εσάς;

Η καθημερινή επαφή και επικοινωνία με αγαπημένα πρόσωπα.

Έχεις μια γεμάτη ζωή όταν…

Όταν βρίσκεις χρόνο να ασχοληθείς με πράγματα που σε αφορούν και αγαπάς.

Καλοσύνη για εσάς είναι…

Η αγάπη και φροντίδα για τους ανθρώπους, τη φύση και τα ζώα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *