Μωυσής Σεργιάννης

Ιδρυτής της Alternative Media, εταιρείας παραγωγής, διοργάνωσης συνεδρίων και δημοσίων θεαμάτων.

Είναι δημιουργός των portals προσωπικής ανάπτυξης enallaktikidrasi.com και enallaktikiagenda.gr. Είναι συνδημιουργός των projects Leading Minds και Global Retreats. 

Διετέλεσε διευθυντής στο περιοδικό OPEN LIFE  που κυκλοφορούσε με το Έθνος της Κυριακής. Έχει διοργανώσει στην Ελλάδα διεθνή events όπως τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ινστιτούτου HeartMath, του Search Inside Yourself Leadership Institute, τα σεμινάρια του ιδρυτή του European School of Economics και συγγραφέα Elio D’ Anna, του παγκοσμίου φήμης επιστήμονα Gabor Mate, ενώ έχει συμβάλλει στη διοργάνωση των εκθέσεων Healthy Life Festival στη Helexpo Αμαρουσίου και στο διεθνές Masterclass του παγκοσμίου φήμης επιστήμονα Bessel Van Der Kolk. Τον Οκτώβριο του 2024, στο πλαίσιο του φεστιβάλ Leading Minds θα βρεθεί στην Ελλάδα για ένα διεθνές συνέδριο ο παγκοσμίου φήμης μοριακός βιολόγος Dr Bruce Lipton. . Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δέκα ετών τα portals του έχουν προβάλλει πάνω από 5.000 εκδηλώσεις και συνέδρια σε όλη την Ελλάδα. 

Το πάθος του είναι να διαδίδει ιδέες και να στηρίζει όσους στηρίζουν τους άλλους. Τον γοητεύουν, η αυθεντικότητα, η απλότητα και η αμεσότητα. Συμφωνεί απόλυτα με το απόφθεγμα του Elio D’ Anna “Ο κόσμος είναι έτσι επειδή εσύ είσαι έτσι”.

Γνωρίζουμε ότι η αυτογνωσία και η προσωπική ανάπτυξη οδηγούν την επαγγελματική σας πορεία. Ποιο είναι το όραμα σας για τη συνέχεια;

Ομολογώ ότι είμαι από τους τυχερούς ανθρώπους που πρώτα αποφάσισαν να κάνουν αυτό που αγαπούν και στη συνέχεια το μετέτρεψαν σε επάγγελμα. Το όραμά μου είναι να αναδείξω την Ελλάδα ως έναν παγκόσμιο κόμβο πολιτισμού και ανάπτυξης του πνεύματος. Αυτό που ήταν πάντοτε δηλαδή. Μπορεί να εσωστραφήκαμε για κάποιους αιώνες αλλά τα τελευταία 30 χρόνια, σταδιακά, η ακτινοβολία του τόπου έχει αρχίσει να επανέρχεται. Το όραμά μου είναι να συμβάλλω κι εγώ με όλες μου τις δυνάμεις σε αυτή την επανάκτηση της ακτινοβολίας.

Οι έρευνες δείχνουν ότι οι δυσκολίες του σημερινού τρόπου ζωής έχουν οδηγήσει τον περισσότερο κόσμο στο δρόμο της εσωτερικής αναζήτησης και πλέον υπάρχει μία ολόκληρη βιομηχανία που ασχολείται με το ευ ζην. Ποια είναι η δική σας επαγγελματική άποψη;

Η βιομηχανία του ΕΥ ΖΗΝ είναι πράγματι μία από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως, περιλαμβάνει 11 τομείς και το 2022 έκανε τζίρο 5,6 τρισεκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με το Global Wellness Institute ενώ μέχρι το 2030 αναμένεται να ξεπεράσει τα 8 τρισεκατομμύρια. Τελικά, όμως, δεν νομίζω ότι μας ωθούν οι δυσκολίες στο ΕΥ ΖΗΝ. Είναι, αντίθετα, η οικονομική ευημερία που μας οδηγεί σε αυτό. Όσο οι άνθρωποι αγωνίζονται να καλύψουν τις βασικές ανάγκες τους, δεν υπάρχει πολύς χώρος για ΕΥ ΖΗΝ. Όλοι οι πολιτισμοί άκμασαν σε καιρούς μεγάλης οικονομικής ευημερίας.

Είναι πολύ ενδιαφέρον ότι παρόλο που η έννοια του ΕΥ ΖΗΝ υπάρχει χιλιάδες χρόνια τώρα, είναι μόλις τα τελευταία 30 χρόνια που έχει συντελεστεί μια μεγάλη μεταστροφή και εξηγώ: Έως τη δεκαετία του ’80, οι περισσότερες πρακτικές του ΕΥ ΖΗΝ προέρχονταν από την ανατολή, γιόγκα, διαλογισμός, φενγκ σούι, τσι κονγκ, ται τσι κ.λ.π. και αποτελούσαν περισσότερο μια εμπειρική και φιλοσοφική πρακτική, που σε άλλους ταίριαζε ενώ σε άλλους όχι. Με την ανάπτυξη όμως των βιομηχανιών της τεχνολογίας συντελέστηκε μια βαθιά επανάσταση.

 Η Google, η Microsoft, η Mastercard και στη συνέχεια η Facebook ήταν από τις πρώτες εταιρείες που άρχισαν να εισάγουν πρακτικές όπως το mindfulness. Οι πρακτικές αυτές άρχισαν να εφαρμόζονται μετά από εκατοντάδες επιστημονικές έρευνες που επιβεβαίωναν τα οφέλη αυτών των  πρακτικών. Ο λόγος που τα εισήγαγαν όμως αυτές οι εταιρείες δεν ήταν για να προσφέρουν ανιδιοτελώς στους εργαζομένους τους. Τα projects αυτά άρχισαν πειραματικά και είχαν μοναδικό σκοπό την αύξηση της απόδοσης. Στη συνέχεια, διαφάνηκε ότι όχι μόνο αυξήθηκε η απόδοση των εργαζομένων αλλά ταυτόχρονα έλλειπαν λιγότερες μέρες λόγω ασθένειας, οι ομάδες συνεργάζονταν καλύτερα και οι ίδιοι δήλωναν πιο ικανοποιημένοι. Αυτό φυσικά μεταφραζόταν σε δισεκατομμύρια κερδών κάθε χρόνο για αυτές τις εταιρείες. Έτσι, αυτό που αποκαλούμε σήμερα ως βιομηχανία του ΕΥ ΖΗΝ γεννήθηκε κυριολεκτικά στα κέντρα τεχνολογίας.

Όταν μιλάμε, λοιπόν, για μεταστροφή, αναφερόμαστε στη μετάβαση από την εμπειρική και φιλοσοφική πρακτική, στους ποιοτικούς δείκτες. Η ευζωία σήμερα είναι μετρήσιμη επιστημονικά,  με δείκτες όπως η απόδοση, η ανθεκτικότητα, η διαχείριση του στρες και η ανάπτυξη δεξιοτήτων, όπως είναι η ενσυναίσθηση, η συναισθηματική νοημοσύνη και η αυτεπίγνωση.

Η γνώμη μου λοιπόν είναι ότι αυτό που αποκαλούμε Wellness έχει έναν και μόνο σκοπό: το Wellbeing, δηλαδή την ευζωία του ανθρώπου, που είναι το σημαντικότερο αγαθό, αφού πρώτα έχουμε καλύψει τις βασικές μας ανάγκες. Ως εκ τούτου, όχι απλά μοιράζομαι την προοπτική του Global Wellness Institute αλλά πιστεύω ότι θα αποτελεί διαχρονικά την πιο ακμάζουσα βιομηχανία μετά από αυτή της τεχνολογίας.

Ασχολείστε με την οργάνωση εκδηλώσεων με διεθνείς ομιλητές. Πως ανταποκρίνεται το ελληνικό κοινό;

Υπάρχει πολύ μεγάλη συμμετοχή. Τα περισσότερα συνέδρια είναι SOLD OUT, αρκετές εβδομάδες πριν πραγματοποιηθούν, παρόλο που τα εισιτήρια μπορεί κάποιες φορές να είναι αρκετά ακριβά.

Πρόσφατα ανακοινώσατε το νέο σας εγχείρημα global retreats. Μιλήστε μας γι’ αυτό.

Το Global Retreats αποτελεί μέρος του οράματος που περιέγραψα στην πρώτη παράγραφο. Το υλοποιώ με την στενή συνεργάτιδά μου Θεοδώρα Παπαντωνάκη. Σκοπός είναι να προσφέρουμε έτοιμα πακέτα διοργάνωσης συνεδρίων και retreats, σε συνεργασία με διεθνή και ελληνικά πρακτορεία. Στόχος είναι, να αναδείξουμε τον συνεδριακό τουρισμό ο οποίος έχει εξαιρετικά ποιοτικά στοιχεία. Ήδη εργαζόμαστε πάνω στα πρώτα συνέδρια για το 2024, 2025 και 2026 αλλά ακόμα δεν είναι ανακοινώσιμα. Η υπηρεσία απευθύνεται κυρίως σε οργανισμούς και φορείς της αλλοδαπής που θέλουν να πραγματοποιήσουν τα συνέδριά τους στην Ελλάδα. Ωστόσο, έχουμε προβλέψει και το αντίστροφο, δηλαδή να παρέχουμε σε ελληνικές επιχειρήσεις, τη δυνατότητα να κάνουν τα συνέδριά τους στη περιφέρεια.

Είναι εύκολο να γίνουμε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας;

Δεν θα το χαρακτήριζα ούτε εύκολο αλλά ούτε και δύσκολο. Πρόκειται απλά, για μια απόφαση ζωής που τη λαμβάνουμε επειδή μας ικανοποιεί περισσότερο. Είναι εξάλλου, ένα ταξίδι που δεν τελειώνει. Το να γίνεσαι καλύτερος είναι σα να ανεβαίνεις το βουνό. Κουράζεσαι αλλά αποκτάς ολοένα και καλύτερη θέα, και αυτό σε αποζημιώνει.

Πώς διαχειρίζεστε τις ανησυχίες και τους φόβους σας;

Θα είμαι όσο πιο ειλικρινής μπορώ. Δεν έχω ιδέα. Σίγουρα δεν μπορώ να πω ότι τις διαχειρίζομαι καλύτερα ή χειρότερα από οποιονδήποτε. Το μόνο για το οποίο νιώθω καλά στη διαχείριση κρίσεων είναι ότι πάντα κάνω αυτό που αυθαίρετα αποκαλώ ερωτήσεις δύναμης. Οι ερωτήσεις δύναμης είναι αυτές που με οδηγούν σε απαντήσεις που δεν με αποδυναμώνουν. Οι ερωτήσεις αυτές είναι «Πώς με οδήγησα σε αυτή την κατάσταση;», «Τι μάθημα θέλω να μου δώσω με αυτή την εμπειρία;», «Ποιο μέρος του εαυτού μου συνηγορεί ώστε να έρχομαι αντιμέτωπος με αυτή την πραγματικότητα;». Οι απαντήσεις που αναδύονται από αυτές τις ερωτήσεις δεν μετριάζουν τους φόβους ή τις αγωνίες μου απαραίτητα αλλά σίγουρα με οδηγούν σε ανάληψη μεγαλύτερης ευθύνης. Κι αυτό είναι ελευθερία. 

Τι είναι ευτυχισμένη ζωή για εσάς;

Ευτυχισμένη ζωή είναι να σχετίζεσαι καλά. Η γνώμη μου είναι ότι καμία κατάσταση δεν μπορεί να υπάρχει χωρίς τη σχέση. Η μεγαλύτερη και σημαντικότερη σχέση είναι αυτή που έχουμε με τον εαυτό μας. Έπειτα αυτή αντανακλάται σε όλες τις εξωτερικές.

Τι θαυμάζετε στους ανθρώπους;

Θαυμάζω την επιθυμία για ζωή και για μάθηση. Ένιωσα τον μεγαλύτερο θαυμασμό κατά τη διάρκεια της πανδημίας όπου όλα τα σεμινάρια και οι εκπαιδεύσεις άρχισαν να γίνονται μέσω ZOOM. Η εταιρεία μου παρείχε μεταξύ των άλλων και την τεχνική υποστήριξη στους συμμετέχοντες. Με συγκινούσε βαθιά όταν καλούσαν άνθρωποι πολύ μεγάλης ηλικίας, οι οποίοι για να παρακολουθήσουν ένα σεμινάριο, είχαν αγοράσει ένα λάπτοπ ή έναν υπολογιστή και ακολουθούσαν με υπομονή τις οδηγίες μας από το πώς να το βάλουν στην πρίζα, να τον ανοίξουν, να ανοίξουν τον browser, να κατεβάσουν την εφαρμογή, να συνδέσουν την κάμερα και το μικρόφωνό τους. Η καθοδήγηση αυτή μπορεί να διαρκούσε κάποιες φορές ακόμα και μία ώρα, όμως, η χαρά τους όταν συνδέονταν για πρώτη φορά ήταν τόσο μεγάλη που πραγματικά ένιωθα απεριόριστο σεβασμό για το μεγαλείο του ανθρώπου.

Καλοσύνη είναι..

Δεν ξέρω τι είναι η καλοσύνη. Η καλοσύνη είναι μια ερμηνεία. Πιστεύω περισσότερο στις αξίες. Όσο πιο ισχυρές οι αξίες μας τόσο πιο ακέραιοι είμαστε. Και η ακεραιότητα οδηγεί αδιαμφισβήτητα σε περισσότερη αυτογνωσία, δικαιοσύνη, ενσυναίσθηση και προσφορά. Προσφορά, όχι γιατί προσπαθείς να βοηθήσεις κάποιον αλλά επειδή κατανοείς ότι όλα συνδέονται. Ίσως, κάποιες από αυτές τις εκφράσεις της ακεραιότητας να ερμηνεύονται ως καλοσύνη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *