Μια φορά κι έναν καιρό ένας Τσολιάς ζωγράφιζε…

Η Σάσα Βούλγαρη εμπνέεται και αφηγείται ανάμεσα σε Έργα Τέχνης. Μια διαισθητική εμπειρία για ενήλικες και παιδιά από 6 ετών.

21 Ιανουαρίου 2022
Ο ζωγράφος με τη φουστανέλα!
Στο πλαίσιο της έκθεσης Θεόφιλος l Ο Τσολιάς της Ζωγραφικής. 

Ο Μέγας Αλέξανδρος πλάι στον Κολοκοτρώνη και τον Καραϊσκάκη! Βυζαντινοί βασιλιάδες και αρχαίοι Έλληνες! Φουρνάρηδες, τσομπάνηδες, τσαγκάρηδες… όλοι ζωγραφιστοί! Όλοι πλέουν στα γαλάζια χρώματα της πατρίδας! Όλοι χαιρετούν από μακριά και μας γνέφουν, γιατί ο Θεόφιλος, ο ταπεινός ζωγράφος, τα ιστόρησε όλα αυτά με τις μπογιές του. Και τώρα η Σάσα η παραμυθού θα σας αφηγηθεί τις ιστορίες του!

Ένα ολόκληρο Μουσείο μόνο για μας! Σσσσσς! Θα τρυπώσουμε στην περιπέτεια! Κάθε έργο τέχνης κρύβει τα υπέροχα μυστικά του, έχει την κρυφή του ζωή, που ζωντανεύει μπροστά στα μάτια μας αν ξέρουμε πού και πώς να κοιτάξουμε… Η έμπνευση, η ψυχή του καλλιτέχνη, η ιστορία πίσω από το έργο, οι συγκυρίες κάτω από τις οποίες έγινε/δημιουργήθηκε ένα έργο… Και πολλές απίθανες και μαγικές ιστορίες από την αφηγήτρια Σάσα Βούλγαρη.

Τα παλιά παραμύθια μας γλυκαίνουν γιατί στο “κουκούτσι” τους φωλιάζει η μεγαλύτερη αλήθεια: “Ο δρόμος είναι μακρύς και συχνά δύσκολος μα όποιος έχει φως κι αγάπη στην καρδιά θα βρει την άκρη”. Η ιστορία του Θεόφιλου με συγκινούσε πάντα και περίμενα με λαχτάρα την ευκαιρία να αφηγηθώ ανάμεσα στις ζωγραφιές του, αλλά να που ακόμα και μια τόσο σπουδαία έκθεση για το έργο του περνά από τα κύματα της πανδημίας… Ας είναι! Η ίδια η ζωή αυτού του ιδιαίτερου ανθρώπου με την ευφυΐα και την αθώα ματιά του μικρού παιδιού μοιάζει με το πιο συναρπαστικό παραμύθι! Και θα χαρώ πολύ να σας την αφηγηθώ μαζί με άλλες ιστορίες “κλεμμένες” από τις ζωγραφιές του. 

Η Σάσα  Βούλγαρη είναι προφορική αφηγήτρια, πρωτοπόρος της νεο–αφήγησης στην Ελλάδα από το 1993, ψυχοπαιδαγωγός, συντονίστρια επιμορφώσεων-εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Ανέπτυξε και διδάσκει τη δική της Μέθοδο Εκπαίδευσης στην Τέχνη της Αφήγησης και στη Δημιουργική Γραφή. Αφηγείται αξιοποιώντας πλούσιες θεματικές για παιδιά, εφήβους και ενήλικες. Η πλούσια πορεία της αριθμεί πολυετείς και σταθερές συνεργασίες με Μουσεία και Πολιτιστικά Ιδρύματα στην Ελλάδα και την Κύπρο. Αφηγήθηκε 13 ελληνικά παραμύθια στην σειρά της ΕΤ1 «Ψέμματα κι Αλήθεια έτσι ειν΄ τα Παραμύθια», 1998, σκηνοθεσία Μάνθου Σαντοριναίου που επαναλαμβάνεται ακόμα. Ήταν δύο φορές υποψήφια (2014 & 2015) της SCBWI – Greece για το Διεθνές Βραβείο Astrid Lindgren Memorial Award, για το σύνολο του έργου της.

«Λυτά δεν τα ‘θελες τα λιοντάρια;»! Με αυτή την ευρηματική ερώτηση του Θεόφιλου, η αγαπημένη μου παραμυθού και αφηγήτρια Σάσα Βούλγαρη μάς ξετύλιξε μόλις μέσα σε μία ώρα τη ζωή και το έργο του λαϊκού ζωγράφου. Με μοναδικά «εργαλεία» τη φωνή της, τα δύο μουσικά «σκεύη» της και το θεατρικό φόρεμά της μάς παρέσυρε σε μύθους, ιστορίες ανοιγοκλείνοντας χέρια σαν αϊτός, παριστάνοντας καστρόπορτες που τρίζουν ζωντανεύοντας την Ελλάδα του Θεόφιλου, γεμάτη ήρωες, πανώριες γυναίκες, μαχητές, αρχοντικά. Κι ενώ αφηγούνταν, με το βλέμμα της και το ηχόχρωμά της μάς έθετε η ίδια θέματα ζωής και θανάτου… ενώ ταυτόχρονα δημιουργούσε συνδέσεις ανάμεσα στην ίδια και τους παρευρισκόμενους, ανάμεσα στην ίδια και το Ίδρυμα Θεοχαράκη, ανάμεσα στην ίδια και τον Θεόφιλο και τα αγαπημένα της παραμύθια! Απολαυστική!
Άννα – Μαρία Βλάσση (Εκδοτικός οίκος αδελφοί Βλάσση)

Κόστος συμμετοχής: 10€
Κλείστε το εισιτήριό σας εδώ
Μέτρα προστασίας από τον covid-19. Στο πρόγραμμα τηρούνται τα απαιτούμενα μέτρα υγειονομικής προστασίας των επισκεπτών και των εργαζομένων από τον covid-19.

21/1/2022: 19:00 – 20:00
Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β&Μ Θεοχαράκη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *