Μην απειλείτε με συνέπειες που δεν θα εφαρμόσετε

Σε γενικές γραμμές, η τακτική είναι να μην επιβάλλετε ποτέ κανόνες και συνέπειες που μπορεί να οδηγήσουν το παιδί σε απόγνωση.

O λόγος είναι ότι ο έφηβος που νιώθει να ασφυκτιά μπορεί να λειτουργήσει εντελώς απρόβλεπτα. Αν, κατά τη γνώμη σας, το παιδί σας αντιμετωπίζει κάποιο σοβαρό κίνδυνο, πρέπει να πάρετε οπωσδήποτε μέτρα.

Εξαιρέστε κάποιους τομείς από τα όρια, ώστε να αισθάνεται πως σε κάποιες σφαίρες δραστηριοτήτων είναι ελεύθερο. Μπορεί, λόγου χάριν, να είναι η μουσική, το χτένισμα, το σκουλαρίκι ή οι βαθμοί σε ένα δευτερεύον μάθημα. Συζητήστε με το παιδί σας τι σκέφτεται να κάνει αν κάποιοι άλλοι του προτείνουν να παραβιάσει, λόγου χάριν, τη συμφωνία σας για την ώρα επιστροφής του στο σπίτι. Ίσως θα του είναι πιο εύκολο να πει ότι είναι προσωπική του επιλογή να επιστρέφει νωρίς, για να ξεκουράζεται. Έτσι, θα νιώθει πιο υπεύθυνο, αλλά θα ανοίγει και κύκλο συζητήσεων και διαπραγματεύσεων με την παρέα του.

Aν ο έφηβός σας καταπατά συνεχώς τα όρια, αναλογιστείτε για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό. Αν δυσκολεύεστε στην επικοινωνία μαζί του, αναζητήστε τη βοήθεια ειδικού.

Πού να δώσετε προσοχή

Πρέπει να ξεκαθαρίσετε στο παιδί σας ποιοι τομείς είναι ζωτικής σημασίας και ποια όρια είναι μη διαπραγματεύσιμα. Εξηγήστε του τα πάντα σχετικά με αυτά, προσπαθώντας να του δώσετε να καταλάβει τους λόγους για τους οποίους είστε ανυποχώρητοι. Τα θέματα στα οποία τα όριά σας είναι απολύτως ανελαστικά κατά κανόνα σχετίζονται με ουσίες, όπως, για παράδειγμα, ναρκωτικά, χάπια και σιρόπια που «φτιάχνουν» το κέφι, αναβολικά, αλκοόλ, τσιγάρο. Μιλήστε στο παιδί σχετικά με τους κινδύνους που εγκυμονεί η χρήση τους, ώστε, σε περίπτωση που του συμβεί κάτι τέτοιο, να έχει την ωριμότητα να το αντιμετωπίσει.

Eπίσης, τοποθετηθείτε, εξαρχής και από νωρίς, κατηγορηματικά εναντίον της ερωτικής επαφής χωρίς μέτρα προφύλαξης, τόσο για τον κίνδυνο κάποιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης όσο και για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα όπως ο ιός του AIDS, πάλι φυσικά παρέχοντας στο παιδί πρόσβαση στην κατάλληλη ενημέρωση.

Τονίστε του επίσης κατηγορηματικά ότι δεν θέλετε επ’ ουδενί λόγω να αναμειχθεί σε καταστροφές ξένης περιουσίας ή σε κλοπές. Συζητήστε ξεχωριστά αυτά τα σοβαρά προβλήματα, γιατί ναι μεν τελικά αφορούν τη μειοψηφία των εφήβων, ωστόσο το ποσοστό εκείνων που φλερτάρουν με αυτά αυξάνεται διαρκώς.

Όσο κι αν αντιδρά το παιδί στην επιτήρησή του, η πικρή αλήθεια είναι ότι η διακριτική επίβλεψη πάντα χρειάζεται κατά τη διάρκεια της εφηβείας.

Αλεξάνδρα Καππάτου, Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος. “Εμπιστευτείτε τους εφήβους, εμπιστευτείτε τη ζωή!“, Εκδόσεις Μίνωας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *