Μετά τον χωρισμό…

Επανασύνδεση με τον εαυτό μας μετά από έναν χωρισμό.

Κάθε χωρισμός είναι μια διαφορετική κατάσταση, αλλά και μια διαδικασία επώδυνη, φορτισμένη με αρνητικά συναισθήματα και από τις δυο πλευρές, ανεξαρτήτως του προσώπου που έχει πάρει την απόφαση.

Ένας χωρισμός είναι μια απώλεια, ένας μικρός θάνατος, που κάθε άτομο βιώνει διαφορετικά. Η δοκιμασία αυτή μπορεί να κρατήσει μήνες ή και κάποια χρόνια, αναλόγως την περίσταση (σχέση, γάμος, παιδιά ή όχι).

Αποδοχή

Είναι αναμενόμενο να περάσεις από κάποια στάδια (άρνηση, θυμό, διαπραγμάτευση, κατάθλιψη) μέχρι να φτάσεις στο στάδιο της αποδοχής. Όσο δύσκολο και να είναι, η αποδοχή της κατάστασης θα σε βοηθήσει να πας ένα βήμα παρακάτω. Με την αποδοχή του γεγονότος έρχεται και η ώρα της συγχώρεσης. Δεν θα ξεχάσεις, αλλά θα συγχωρέσεις εσένα, τον άλλο και τη σχέση σας.

Αξιολόγηση-Αυτοκριτική

Η στιγμή της αξιολόγησης, αλλά και της αυτοκριτικής, είναι η επόμενη φάση, που θα δεις τα λάθη σου, τις αδυναμίες σου, τους φόβους σου και θα ξέρεις τι είναι αυτό που θέλεις για να πατήσεις γερά στα πόδια σου. Βίωσε το πένθος του χωρισμού. Επίτρεψε στον εαυτό σου να νιώσει όλα τα συναισθήματα. Είναι απολύτως φυσιολογικό να νιώθεις απογοήτευση, θυμό, θλίψη, προδοσία. Μην προσπαθήσεις να αποφύγεις τα συναισθήματα θλίψης.

Αφιέρωσε χρόνο στον εαυτό σου και ξανασυστηθείτε από την αρχή. Για να γνωρίσεις τον εαυτό σου χρειάζεται να κάνετε έναν «διάλογο». Θυμηθείτε πως «ήσασταν» παλιά, πριν τη σχέση/γάμο. Πώς βλέπεις τον εαυτό σου τώρα και τι είναι αυτό που θέλεις να διορθώσεις έτσι ώστε να ζήσεις ξανά; Είσαι εσύ με τον εαυτό σου και είστε ένα. Μη γίνεσαι τόσο αυστηρός και επικριτικός με τον εαυτό σου και μη βάζεις εμπόδια στην αυτο-αγάπη σου και συνακόλουθα στην εξέλιξή σου.

Συχνά, πολλοί από εμάς εστιάζουμε στα άσχημα, στα αρνητικά μας, και αγνοούμε τελείως τα θετικά, την ομορφιά που κρύβουμε μέσα μας. Όταν κρίνουμε συνεχώς αρνητικά τον εαυτό μας, δεν μας επιτρέπουμε να τον αγαπήσουμε και να καταλάβουμε πως μπορούμε να πετύχουμε πολλά όταν αντιμετωπίζουμε τον εαυτό μας ως «σύμμαχο» και όχι ως αντίπαλο. Έχεις σκεφτεί πόσο δύσκολο είναι να αγαπάς κάποιον όταν βλέπεις μόνο τα ελαττώματά του, τα λάθη του, και όταν τον κρίνεις συνεχώς;

Να είσαι, λοιπόν, ευγενικός, υποχωρητικός και καλοσυνάτος με τον εαυτό σου. Σκέψου πώς θα αντιμετώπιζες το παιδί σου αν βρισκόταν στη θέση σου… Πώς θα συμπαραστεκόσουν στη φίλη σου αν βίωνε έναν χωρισμό… Κάντο για εσένα, στήριξε εσένα!

Ζήσε αληθινά!

Πάρε τον χρόνο σου και ζήσε αληθινά. Μην καταπιέζεσαι για τίποτα. Πράξε αυτό που θα σε κάνει να νιώσεις καλά (χωρίς όμως να βλάψεις τρίτους). Μη βλέπεις τον χωρισμό ως μια αποτυχία στη ζωή σου, αλλά ως μια εμπειρία, ένα νέο κεφάλαιο που θα σε ταξιδέψει σε νέους ορίζοντες, θα γνωρίσεις νέα πρόσωπα και θα δημιουργήσεις μια καινούργια ζωή από την αρχή, με νέες βάσεις, αλλά πάντα με τις αξίες και τις προσδοκίες σου.

Την εμπειρία του χωρισμού δες την ως διαδικασία αυτοβελτίωσης και εξέλιξης. Να είσαι ανοιχτός στις προκλήσεις και να θυμάσαι ότι η κατάσταση αυτή είναι προσωρινή.

Χαμογέλασε ξανά. Ξεκίνα από την αρχή και ζήσε την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου!

Με αγάπη,

Καλλιόπη Ευσταθίου|
My Mindful Journey

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *