Μετά τα 40 και λίγο πριν τα 50 όλα αλλάζουν…

Αλλάζουν οι σκέψεις αλλάζουν οι νοοτροπίες, αλλάζουν οι πεποιθήσεις, τα πλάνα, αλλάζουν

οι συμπεριφορές, αλλάζουν τα «θέλω» και φεύγουν τα «πρέπει». Αλλάζεις σαν άνθρωπος –και δεν αναφέρομαι στην εξωτερική εμφάνιση αλλά στον εσωτερικό σου κόσμο–, αλλάζει το μέσα σου και όχι απαραίτητα γιατί εσύ το επιδίωξες, αλλά λόγω των καταστάσεων.

Πέρασαν από τη ζωή μας πολλοί άνθρωποι, κάποιοι από τους οποίους μας έδωσαν χαρές, κάποιοι άλλοι πόνο και άλλοι μαθήματα ζωής. Αλλάζεις γιατί δεν έχεις άλλη επιλογή και γιατί αναγκάζεσαι να αλλάξεις.

Μετά τα 40 plus και λίγο πριν τα 50 γνωρίζεις πολύ καλά τι είναι αυτό που θέλεις και τι όχι στη ζωή σου:

  • Υπάρχουν μερικά πράγματα που όσο μεγαλώνουμε και ωριμάζουμε τα βλέπουμε διαφορετικά. Συμπεριφορές, σκέψεις και «πιστεύω» κρίνονται καθημερινά για το τι αξίζει από αυτά να κρατήσουμε και τι όχι. Αντιλαμβάνεσαι ότι αξίζουν μόνο οι αληθινές και βαθιές σχέσεις και ότι τα αισθήματα πρέπει να είναι αμοιβαία.
  • Μέσα από την καθημερινότητα και τις διάφορες καταστάσεις που βιώνουμε, κάποιοι από εμάς εξελισσόμαστε, άλλοι αναθεωρούμε και επαναπροσδιορίζουμε και άλλοι συνειδητοποιούμε ότι πρέπει να κάνουμε κάποιες αλλαγές, παρόλο που δεν μας είναι εύκολο, αλλά είναι απαραίτητες για την εξέλιξή μας. Η ζωή δεν είναι μόνο δουλειά. Η ζωή δεν είναι μόνο υποχρεώσεις. Είμαστε όλοι περαστικοί και η ζωή είναι μονάχα μία.

Μετά τα 40 και λίγο πριν τα 50 αντιλαμβανόμαστε ότι οι μέρες περνούν γρήγορα και ο χρόνος δεν ξαναγυρνά:

  • Η ζωή θέλει χαρές και χαρές είναι οι στιγμές, η ζωή θέλει χαμόγελα, η ζωή θέλει αγάπη και πάθος. Θέλει θάρρος και τόλμη! Δεν αρκείσαι στα λίγα, γιατί το λίγο είναι πολύ λίγο πλέον εδώ που έχεις φτάσει. Δεν αρκείσαι στα ημίμετρα, γιατί η ζωή δεν έχει μέτρο. Θέλεις αυτά που θέλεις και καλά κάνεις που τα θέλεις. Θέλεις να ζεις αυθεντικά και να αφουγκράζεσαι τα «θέλω» σου. Θέλεις ουσιαστικές και αληθινές σχέσεις, χωρίς «πρέπει» χωρίς όρια.
  • Δεν θέλεις πια να στριμώχνεσαι στα «πρέπει», ούτε και να συμβιβάζεσαι με κάτι λιγότερο από αυτό που θέλεις και αξίζεις. Θέλεις να περνάς καλά, να ζεις όμορφες στιγμές και να νιώθεις ζωντανός. Και όλο αυτό για σένα!

Στα 40 και λίγο πριν τα 50 μαθαίνεις να αγαπάς τον εαυτό σου και να τον φροντίζεις:

  • Του αφιερώνεις χρόνο και εκτιμάς την κάθε στιγμή και την κάθε μέρα της ζωής σου. Επιθυμείς να κανείς σωστές επιλογές και αυτά που σε κάνουν να αισθάνεσαι καλά με τον εαυτό σου. Δεν χρειάζεσαι άλλο την ποσότητα. Έχεις ανάγκη από ποιότητα. Είσαι ευγνώμων που ζεις, που υπάρχεις και για όλα αυτά που έχεις.

Στα 40 plus και λίγο πριν τα 50 αναπολείς τα νιάτα σου, θυμάσαι τα όνειρα και τα σχέδια που έκανες ως έφηβος:

  • Βλέπεις πώς είσαι τώρα, πώς είσαι στο «σήμερα». Δεν θέλεις άλλο να μένεις στάσιμος, γιατί η ζωή είναι το «τώρα», είναι το «σήμερα» και ποτέ δεν είναι αργά να ξεκινήσεις από την αρχή. Έχεις σκοπό για τη ζωή και ψάχνεις να βρεις το νόημα. Η αποστολή σου είναι μία: Να βρεις τον δρόμο προς τον αυθεντικό σου εαυτό σου και να ζήσετε ευτυχισμένοι. Δεν περιμένεις να βρεις την ευτυχία σου μέσα από τον «άλλον». Το έχουμε διαβάσει και το έχουμε αναφέρει πολλές φορές: Η ευτυχία είναι προσωπική υπόθεση!

Στα 40 plus δεν θέλεις να σε αγαπούν όλοι, αλλά ούτε να αρέσεις και να είσαι αποδεκτός από όλους:

  • Θέλεις να σε θέλουν και να σε αγαπούν εκείνοι που θέλεις εσύ. Κλείνεις τις «πόρτες» πιο εύκολα και τις ανοίγεις επιλεκτικά και διστακτικά. Βάζεις όρια και ζωγραφίζεις εσύ το πλαίσιο της ζωής σου.

Στα 40 plus μαθαίνεις να δίνεις αξία στις στιγμές:

  • Μαθαίνεις να αναγνωρίζεις τις ανάγκες σου, κάνεις σύμμαχο τους φόβους σου και συμφιλιώνεσαι με τους «δαίμονές» σου. Σε αυτήν την όμορφη και την πιο σημαντική δεκαετία, αντιλαμβάνεσαι ότι το νόημα είναι να είσαι καλά, να είσαι ευγνώμων για την ύπαρξή σου, να μη θεωρείς τίποτα δεδομένο, να χαίρεσαι την κάθε μέρα, την κάθε στιγμή και τους ανθρώπους που έχεις δίπλα σου.

Θάρρος, τόλμη και δύναμη χρειάζεσαι και όλα αυτά τα έχεις αν σκεφτείς μονάχα ένα: ότι έχεις το δώρο της ζωής. Ζεις και υπάρχεις.

Και μην ξεχνάς ούτε μια στιγμή:

Η ζωή ξεκινά μετά τα 40!

Καλλιόπη Ευσταθίου
Μy Mindful Journey

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *