Μετά από μια σημαντική απώλεια

Έπειτα από μια σημαντική απώλεια δεν θα είμαστε ποτέ πια οι ίδιοι άνθρωποι. Οι προτεραιότητές μας θα αλλάξουν, τα συναισθήματά μας θα αλλάξουν και σε κάποιες περιπτώσεις θα χρειαστεί να επαναπροσδιορίσουμε και τις αξίες μας.

Η καθημερινότητα θα είναι άχρωμη και αδιάφορη και τα προβλήματα των άλλων θα μοιάζουν «μηδαμινά και κενά» μπροστά σ’ αυτό που μας έχει συμβεί. Πώς να καταφέρουμε άραγε να ταυτιστούμε με τον υπόλοιπο κόσμο, όταν εμείς έχουμε έρθει αντιμέτωποι με το «αδιανόητο»;

Όταν η «φυσική τάξη των πραγμάτων» αλλάζει, όταν ο κόσμος αναποδογυρίζει, θα οδηγηθούμε αναπόφευκτα σε μια υπαρξιακή κρίση όπου τίποτε πια δεν είναι το ίδιο και ο κόσμος θα είναι ένα επικίνδυνο μέρος για να υπάρχουμε. Μια τέτοια πραγματικότητα μπορεί να κρατήσει πάρα πολύ καιρό, οδηγώντας μας στα όρια των δυνατοτήτων μας και των αντοχών μας.

Ψάχνουμε εναγωνίως μια απάντηση στα «γιατί» και στα «πώς» μόνο και μόνο για ανακαλύψουμε ότι αυτές οι ερωτήσεις λίγη σημασία έχουν, όταν μπροστά μας έχουμε το τεράστιο έργο: Να δομήσουμε εκ νέου το νόημα της ζωή μας.

Νάνσυ Ψημενάτου
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας-Συγγραφέας
www.mathimatazois.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *