Μέση ηλικία και ευτυχία

Μια μεγάλης κλίμακας μελέτη που διεξήχθη από το πανεπιστήμιο του Ουλμ στη Γερμανία αποκαλύπτει νέα δεδομένα για τη συναισθηματική εξέλιξη στη μέση ηλικία.

Οι ερευνητές χρησιμοποιώντας μια μέτρηση γνωστή ως κλίμακα θετικού και αρνητικού συναισθήματος (PANAS), εξέτασαν πάνω από 3.300 ενήλικες ηλικίας από 18 έως 99 ετών, προσπαθώντας να εντοπίσουν αλλαγές στην ευημερία στα ενήλικα χρόνια. Η κλίμακα αυτή έχει το πλεονέκτημα να ορίζει τις διαθέσεις όχι μόνο ως θετικές ή αρνητικές αλλά και ως ανεξάρτητες. 

Η αφετηρία των μελετητών ήταν η ιδέα ότι η ευτυχία αυξάνεται στη μέση ηλικία και οι άνθρωποι είναι πιο συναισθηματικά ικανοποιημένοι καθώς τα χρόνια περνούν. Αυτό συμβαίνει γιατί καθώς μεγαλώνουμε δίνουμε προτεραιότητα σε πιο σημαντικούς και εφικτούς στόχους, αλλάζουμε την προοπτική του χρόνου και γινόμαστε περισσότερο ικανοί να ρυθμίζουμε τα αρνητικά μας συναισθήματα. Η μέση ηλικία είναι συχνά μια περίοδος που τα άτομα γίνονται πιο ώριμα, εξελίσσονται και απολαμβάνουν τις εργασιακές και διαπροσωπικές επιτυχίες και έτσι προκύπτουν συναισθήματα πληρότητας και καλύτερης ψυχικής υγείας.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι σε όλες τις ηλικίες, αλλά κυρίως σε μεγαλύτερες, τα άτομα που βαθμολόγησαν την υγεία τους ως κακή παρουσίασαν χαμηλότερη ψυχολογική ευεξία. Οι μελετητές διαπίστωσαν επίσης ότι στην ηλικία των 70 ετών περίπου υπήρξε μια καθοδική στροφή με τις υποκειμενικές αξιολογήσεις για την υγεία να παίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτό.

Η γερμανική μελέτη δείχνει ότι η κρίση της μέσης ηλικίας είναι ένας μύθος. Αναζητήστε, λοιπόν, άλλους παράγοντες εκτός από την ηλικία για να εξηγήσετε τα επίπεδα της ευημερία σας και η πορεία προς το αίσθημα της εκπλήρωσης θα γίνει πολύ πιο εύκολη.

Μαρία Βόλλη
Editor in Chief

Πηγή: psycnet.apa.org

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *