Τα παιδιά για να είναι χαρούμενα χρειάζονται αγάπη (ζεστή προσωπική επαφή και αληθινό ενδιαφέρον), αποδοχή (για το ποια είναι ως ξεχωριστά άτομα) και ασφάλεια (να γνωρίζουν ότι θα είστε δίπλα τους αν σας χρειαστούν).
Σύμφωνα με τους παιδοψυχολόγους, τα παιδιά είναι χαρούμενα και ικανοποιημένα όταν νιώθουν ασφαλή και όταν τους προσφέρονται οι κατάλληλες δραστηριότητες που διεγείρουν το μυαλό τους. Πρέπει, λοιπόν, να επιβεβαιώνουμε συνεχώς την αγάπη μας και την αποδοχή μας.
Η αγάπη που δέχονται τα παιδιά και από τους δύο γονείς είναι πολύ σημαντική στη διαμόρφωση του χαρακτήρα, αλλά και της συναισθηματικής τους υγείας. Για αυτόν τον λόγο πρέπει να εκφράζεται και να βιώνεται έμπρακτα όχι μόνο με την προσφορά υλικών αγαθών, αλλά με προσφορά χρόνου, με λόγια, με πράξεις, με συνέπεια και αφοσίωση.
Βέβαια, η μετάδοση του συναισθήματος της χαράς σε ένα παιδί διαφέρει από ηλικία σε ηλικία. Π.χ. στα μικρά παιδιά, ευτυχία δεν σημαίνει να τους κάνουμε πάντα το χατίρι και να τους δίνουμε ό,τι ζητήσουν. Γιατί αν μάθουν να αποκτούν οτιδήποτε ζητήσουν, μπορεί μεγαλώνοντας να μη χαίρονται με τίποτα. Άλλωστε, όσο πιο μικρό είναι ένα παιδί τόσο πιο εύκολα καταλαβαίνουμε πότε είναι χαρούμενο, γιατί γελάει με την καρδιά του και τα μάτια του λάμπουν.
Σημαντικός παράγοντας στην ευτυχία του παιδιού είναι η διασκέδαση. Κι όταν λέμε διασκέδαση εννοούμε τη χαρούμενη παρουσία σας στη ζωή του. Παίζοντας τα παιδιά μαθαίνουν βασικά πράγματα για τη ζωή τους και αναπτύσσουν τα ταλέντα τους. Γίνονται καλύτερα σε αυτά που τους αρέσουν και όσο καλύτερα γίνονται τόσο πιο ευτυχισμένα νιώθουν.
Το παιχνίδι αποτελεί κύριο μέρος της κοινωνικοποίησης του παιδιού, αφού μέσω αυτού μαθαίνει να συνεργάζεται με άλλα παιδιά, να παίζει υπακούοντας σε ορισμένους κανόνες, να σέβεται τους άλλους και να μοιράζεται τα συναισθήματά του μαζί τους.
Σύμφωνα με έρευνες, ένας γονιός μπορεί να περάσει την ιδιοσυγκρασία του στο παιδί του μέσω της συμπεριφοράς του. Έτσι, όσο πιο χαρούμενοι είμαστε εμείς τόσο πιο χαρούμενα θα είναι και τα παιδιά μας. Παρατηρήστε, π.χ., ένα μωρό. Όταν γελάτε θα γελάσει κι αυτό, και θα μάθει να γελάει συχνά. Αρκεί να μην προσποιούμαστε ότι είμαστε χαρούμενοι, γιατί το παιδί μας θα το καταλάβει.
Όσο πιο χαμογελαστοί και πρόσχαροι είμαστε εμείς τόσο θα είναι και το παιδί μας, αν μάθει έτσι από μικρό. Όταν είμαστε μαζί του, μπορούμε να βρίσκουμε αφορμές για χαρά μέσα από συζητήσεις, παιχνίδια, εκπλήξεις και σχέδια για το μέλλον, που θα το κάνουν να νιώθει τη σιγουριά πως και αύριο θα είναι έτσι χαρούμενο μαζί μας. Αυτή η σιγουριά θα δώσει στα παιδιά ηρεμία και η ηρεμία τα κάνει, φυσικά, χαρούμενα.
Για να καταφέρουμε να κάνουμε τα παιδιά μας πιο χαρούμενα πρέπει να τα κάνουμε να νιώθουν πιο αισιόδοξα. Επειδή, καθώς το παιδί μεγαλώνει, δεν γίνεται να είμαστε κάθε στιγμή δίπλα του για να το προστατεύουμε από προβλήματα, είναι σημαντικό από μικρή ηλικία να το μάθουμε να βλέπει από μόνο του τη ζωή με θετικό τρόπο. Έτσι, θα καταφέρνει να ξεπερνά πιο εύκολα και γρήγορα τις στεναχώριες.
Επιπλέον, το να επιβεβαιώνουμε στο παιδί την αισιόδοξη πλευρά της ζωής με φράσεις όπως «όλα θα πάνε καλά», θα του δημιουργήσουν υποσυνείδητα μια ασφάλεια που θα το ακολουθεί σε όλη του τη ζωή. Θα το μάθουμε έτσι να μη φοβάται τα λάθη του, γιατί από τα λάθη θα μάθει και θα γίνει καλύτερο.
Μαρία Βόλλη
Δημοσιογράφος/Founder yeskid.gr
Photo: Happy boy by Dawn Hudson used under CCO Public Domain
https://www.publicdomainpictures.net/en/view-image.php?image=208978&picture=happy-boy