Το σεξ είναι σημαντικό στη ζωή μιας γυναίκας και ενός άντρα. Μερικές φορές όμως αποτελεί και πηγή άγχους και φόβου, που μπορεί τελικά να προκαλέσει προβλήματα.
Ο άνδρας λειτουργεί εξ ορισμού ως “κυνηγός” στο σεξ. Δεν φοβάται να διεκδικήσει τη γυναίκα που τον ελκύει. Παρόλα αυτά υπάρχουν κάποιοι φόβοι οι οποίοι θα μπορούσαν να μονοπωλήσουν τη σκέψη του, να αποτρέψουν την ολοκληρωτική συμμετοχή του στο σεξ και ενδεχομένως να οδηγήσουν στην εμφάνιση κάποιας σεξουαλικής δυσλειτουργίας. Ας δούμε κάποιους από τους λόγους:
Γιατί αποφεύγει το σεξ;
-Φόβος απόδοσης λόγω υψηλών προσδοκιών: Είναι συχνό φαινόμενο, ειδικά για τον άνδρα που βρίσκεται στο ξεκίνημα της ερωτικής του ζωής, να ανησυχεί έντονα για τη σεξουαλική του εικόνα, καθώς και για το αν θα καταφέρει να ικανοποιήσει ερωτικά το “αντικείμενο του πόθου” του. Πολύ συχνά, τα λανθασμένα πρότυπα των ταινιών πορνογραφικού περιεχομένου, στις οποίες ο άνδρας “διεισδύει” ήδη από την εφηβεία, τον κάνουν να θέλει να είναι ο ιδανικός εραστής. Οι προβολές αυτές μπορούν να δημιουργήσουν υπέρμετρες προσδοκίες για τον σεξουαλικό ρόλο ενός άνδρα (σωματότυπο, μέγεθος πέους, σεξουαλική διάρκεια και απόδοση, οργασμική κορύφωση συντρόφου), με αποτέλεσμα, αντί να τον ενθαρρύνουν και να τον κάνουν πιο αποφασιστικό, να τον αγχώσουν και να τον γεμίσουν ανασφάλεια με αρνητικές επιπτώσεις για τη σεξουαλική του έκφραση και λειτουργία.
-Ο φόβος της σύγκρισης: Οι περισσότεροι άνδρες, σχεδόν αναπόφευκτα, συγκρίνουν τις επιδόσεις τους με αυτές των προηγούμενων εραστών των συντρόφων τους, ενώ ταυτόχρονα αγωνιούν για τον επόμενο, που πιθανώς να είναι καλύτερος από εκείνους. Άλλωστε, τα κριτήρια των σύγχρονων γυναικών είναι σήμερα τόσο απαιτητικά (εξωτερική εμφάνιση, κοινωνικό status, κύρος, δύναμη, χρήματα, ασφάλεια), που δύσκολα μπορούν να ικανοποιηθούν από τους υποψηφίους. Όλες αυτές οι ασυνείδητες σκέψεις και η νευρικότητα που προκαλούν, μπορεί να μπλοκάρουν όχι μόνο τη διάθεσή του για σεξ αλλά ακόμα και τη φυσιολογική σεξουαλική του λειτουργία (στυτική δυσλειτουργία, πρόωρη εκσπερμάτιση ψυχογενούς αιτιολογίας κ.ά.) πράγμα που αν έχει συμβεί κάποιες προηγούμενες φορές μπορεί να δημιουργήσει μέσα του το άγχος ότι θα ξανασυμβεί.
-Φόβος επένδυσης και δέσμευσης: Σύμφωνα με τα πιο σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα, οι άνδρες παρουσιάζουν υψηλότερα ποσοστά φόβου συναισθηματικής εγγύτητας σε σύγκριση με τις γυναίκες, καθώς φαίνεται να δυσκολεύονται να εμπιστευτούν, να επενδύσουν και να δεσμευτούν σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Ωστόσο, πολύ συχνά, αυτός ο φόβος μπροστά στη δέσμευση επεκτείνεται και στο σεξ.
–Μερική ανικανότητα. Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι για τους άνδρες που αποφεύγουν το σεξ είναι η στυτική δυσλειτουργία και οι χρόνιες ιατρικές παθήσεις.
–Ιατρικά προβλήματα. Οι ασθενείς με καρδιακή νόσο συχνά αποφεύγουν το σεξ επειδή φοβούνται την καρδιακή προσβολή. Άλλη έρευνα έχει δείξει το ίδιο για άτομα που έχουν υποστεί ελαφριά εγκεφαλικά επεισόδια.
–Ψυχολογικά ζητήματα. Η κατάθλιψη και το στρες μειώνουν κατακόρυφα τη διάθεση για σεξ, όπως και κάποια αντικαταθλιπτικά ή ηρεμιστικά φάρμακα.
–Παχυσαρκία και Διαβήτης. Οι μεταβολικές παθήσεις όπως ο διαβήτης και η παχυσαρκία μειώνουν τη σεξουαλική δραστηριότητα και για κοινωνικούς και για ουσιαστικούς λόγους υγείας.
–Βαριές ψυχικές ασθένειες και εθισμοί. Οι διαταραχές της προσωπικότητας, ο εθισμός και η κατάχρηση ναρκωτικών ουσιών και αλκοόλ υποβαθμίζουν όχι μόνο τη σεξουαλική διάθεση αλλά και τις ικανότητες των ατόμων.
–Πορνογραφία. Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν συνειδητά ή από ανάγκη την αυτοϊκανοποίηση, με την πορνογραφία να αποτελεί μια καλή αφορμή για να το κάνουν. Και παρότι ο Woody Allen λέει ότι «ο αυνανισμός είναι σεξ με κάποιον άνθρωπο που αγαπώ πολύ», δεν θεωρείται ως σεξουαλική επαφή.
–Κοινωνικοί λόγοι. Πολλοί ηλικιωμένοι δεν ασκούν σεξουαλική επαφή λόγω ντροπής και συναισθημάτων ενοχής ή απλώς και μόνο επειδή θεωρούν ότι είναι «πολύ μεγάλοι πια για σεξ», χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχουν καθόλου ενδιαφέρον.
–Θρησκευτικοί λόγοι. Χωρίς αυτό να μπαίνει στην ίδια κατηγορία με τα παραπάνω, πολλοί άνθρωποι απέχουν από το σεξ για να βιώσουν καλύτερα ορισμένες ιερές περιόδους για τη θρησκεία τους, όπως λ.χ. το Πάσχα.
Ολοκληρώνοντας, είναι σημαντικό να τονίσουμε τον αγώνα που καταβάλει ο σύγχρονος άνδρας να αποδείξει τον δυναμισμό και την αξία του σεξουαλικού του ρόλου. Το σεξ και οι φόβοι που πολλές φορές το περιβάλλουν, μπορεί να μετατραπεί σε πηγή έντονου στρες για εκείνον και για να λυθεί το πρόβλημα μπορεί να χρειαστεί να “χτυπήσει την πόρτα” του ειδικού.