Μάυρα Βαγιωνή-Στασινοπούλου


Γεννήθηκε στην Αθήνα με μητέρα εκπαιδευτικό και πατέρα έμπορο. Από μικρή δούλευε στην οικογενειακή εταιρία ετοίμων πλεκτών και υφασμάτων μαθαίνοντας και εξασκώντας την τέχνη των πωλήσεων και του marketing. Σε ηλικία 18 ετών δημιούργησε τη δική της
βιοτεχνία φασόν ρούχων που όμως έχασε γρήγορα από μεγάλη πυρκαγιά μαζί με το πατρικό της σπίτι.

Λόγω των δύσκολων οικονομικά συνθηκών έγινε υπάλληλος στην Ολυμπιακή Αεροπορία. Στη συνέχεια, παντρεύτηκε τον βιομήχανο ηλεκτρικών ειδών Παύλο Βαγιωνή, ιδιοκτήτη της ELCO-Βαγιωνής Α.Ε. με τον οποίο και απέκτησε δύο κόρες: την Πάολα και τη Ναταλί. Το 1990, 1991,1992 σε συνεργασία με μια φίλη της έγραφε και εξέδιδε το βιβλίο «Οδηγός για Έξυπνες & Φθηνές Αγορές» το οποίο ήταν ιδιαίτερα πετυχημένο κάνοντας κάθε χρόνο 25 επανεκδόσεις. Εξοικονόμησε έτσι κεφάλαια για να υλοποιήσει ένα παιδικό της όνειρο: να δημιουργήσει μια εταιρία σπιτικών καλλυντικών με φρέσκα υλικά της κουζίνας, σαν και αυτά που έκανε από μικρή με τη γιαγιά της στο σπίτι.

H Ζακυνθινή γιαγιά της, ήταν αυτή που της μεταλαμπάδευσε την αγάπη και τη γνώση των βοτανικών συνταγών ομορφιάς. Για χρόνια έκανε μαζί της σπιτικές μάσκες, κρέμες και ευρηματικά καλλυντικά για τα μαλλιά και το σώμα. Περνώντας τα χρόνια το αρχικό χόμπι της βοτανοθεραπείας και αρωματοθεραπείας μετατράπηκε σε μοναδική αφοσίωση και τρόπο ζωής. Επί χρόνια μελετούσε τα αρχαία ελληνικά συγγράμματα και εκεί βρήκε τη μαγεία των θεραπευτικών αγωγών με βότανα.Ο Θεόφραστος, ο Διοσκουρίδης, όπως και πολλοί ιστορικοί και λυρικοί έγιναν οι μέντορές της. Στα αρχαία αυτά κείμενα ανακάλυψε τις θεαματικές ιδιότητες των ελληνικών
βοτάνων και ελαίων.

Ζώντας σε μια εποχή που τα ξένα και χημικά προϊόντα είχαν κατακλύσει τις αγορές, ένιωσε την ανάγκη,να δημιουργήσει ξεχωριστά προϊόντα ομορφιάς, που θα βασίζονταν στις αρχαίες αυτές συνταγές και θα μετέφερε στο κόσμο την πολύτιμη γνώση της αρχαίας Ελλάδας. Το 1992 ιδρύει τη Fresh Line, μια εταιρία πρωτότυπων, χειροποίητων καλλυντικών με φρέσκα υλικά, που πωλούνται χύμα σε περίεργες μορφές ανατρέποντας τις αντιλήψεις της αγοράς. Δίνει αρχαία ελληνικά ονόματα σε όλα τα προϊόντα, ταυτίζοντας τον θεό ή ήρωα της Μυθολογίας με την ιδιότητα των προϊόντων. Π.χ. η σειρά Ήρα για αναγεννησιακά προϊόντα για ώριμες γυναίκες, που θα διατηρούν νεανική όψη, όπως η θεά. Όλα τα προϊόντα έχουν αυστηρά ελληνικά βοτανικά εκχυλίσματα με θεραπευτικές ιδιότητες, που έχουν καταγράφει από τον Ιπποκράτη έως τον Ηρόδοτο.

Τοποθέτησε τις κόρες της, Πάολα και Ναταλί, στην κορυφή της ιεραρχίας της εταιρίας, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να σηματοδοτήσει τα σχέδιά της για μακροχρόνια πορεία της εταιρίας. Η απαρχή έγινε με ένα μικρό συνοικιακό μαγαζί στο Χαλάνδρι, που λόγω έλλειψης κεφαλαίων έφτιαξε εξ ολοκλήρου μόνη της. Ακολούθησαν πολλά άλλα μαγαζιά που άνοιγαν με τη μέθοδο φραντσάιζ. Οι καταναλωτές αυξάνονταν και η επιτυχία της εταιρίας ήταν εντυπωσιακή. Το 2004 βλέποντας ότι πολλές εταιρίες καλλυντικών αντέγραφαν τα προϊόντα της αποφασίζει να κάνει γνωστή την εταιρία στο εξωτερικό και υπογράφει συμφωνία για 4 μαγαζιά στη Ρωσία ανοίγοντας ταυτόχρονα κατάστημα σε κεντρικό σημείο του Λονδίνου. Η εταιρία από κει και μετά δημιουργεί ένα παγκόσμιο δίκτυο καταστημάτων.

To 2007, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 15 χρόνων από την ίδρυση της εταιρίας, εκδίδει το πρώτο της βιβλίο «Μυστικές συνταγές ομορφιάς» με υλικά της κουζίνας και αποκαλύπτει στον κόσμο τις συνταγές της γιαγιάς της, καθώς και πολλές δικές της, που ήταν οι βάσεις των προϊόντων της εταιρίας. Το βιβλίο έκανε 14 επανεκδόσεις και έφθασε 70.000 αντίτυπα.

Σήμερα η εταιρία έχει περίπου 250 καταστήματα και συνεχίζει την επέκτασή της δυναμικά. Η ίδια δηλώνει πρέσβειρα της Ελλάδας στον κόσμο, διότι έκτος από επιχειρηματίας, συντέλεσε στο να μαθαίνουν οι ξένοι την ιστορία μας.

Τι σας ώθησε να ιδρύσετε το 1992 την αλυσίδα Fresh Line;

Με το «επιχειρείν» είχα μια στενή σχέση από ηλικία 14 ετών, που πήγαινα τα καλοκαίρια στον έμπορο πατέρα μου και δούλευα σαν ένας ίσος εργαζόμενος με τους άλλους και όχι ως η κόρη του αφεντικού. Στη συνέχεια αμέσως μόλις τελείωσα το Λύκειο δημιούργησα μια μικρή βιοτεχνία ρούχων. Στάθηκα άτυχη διότι κάηκε σε έναν χρόνο και η απογοήτευση μου δημιούργησε τάση φυγής κι ετσι κατέληξα να γίνω αεροσυνοδός. Θεώρησα πως τα μακρινά ταξίδια θα επούλωναν γρήγορα το ψυχικό τραύμα μου. Παντρεύτηκα πολύ μικρή, έκανα παιδιά και σε κάποια στιγμή της ζωής μου κι ενώ όλα φάνταζαν «τακτοποιημένα» σύμφωνα με τις στερεότυπες κοινωνικές αντιλήψεις συνειδητοποίησα πως ενώ πλησίαζα τα 40 μου χρόνια δεν είχα αξιοποιήσει κανένα ταλέντο μου και καμία δεξιότητά μου ενώ παράλληλα η απουσία ενός φωτεινού στόχου γινόταν αιτία να αισθάνομαι πως πλησιάζω στο τέλμα. Αντί να αφήσω λοιπόν τη ζωή μου να κυλήσει με εσωτερική κενότητα, αποφάσισα να πάρω τα όνειρά μου στα χέρια μου και να τα κάνω πραγματικότητα. Τι ήξερα να κάνω πολύ καλά; Καλλυντικά στο σπίτι μου. Με υλικά της κουζίνας. Και ξεκίνησα αυτό να γίνει επιχειρηματική πρακτική.

Βέβαια κάποιες απλοϊκές συνταγές από τη γιαγιά δεν ήταν αρκετό εφόδιο για να γίνει μια πετυχημένη εταιρία. Χρειάστηκαν χιλιάδες ώρες και εκατοντάδες μέρες και βράδια για να μελετήσω τους αρχαίους βοτανολόγους, γιατρούς και ιστορικούς -εκεί βρίσκεται όλη η πηγή της γνώσης- και όλα τα μυστικά της αρωματοθεραπείας των αρχαίων Ελλήνων, Αιγυπτίων και Ασιατών.

Όταν κλείσατε 15 χρόνια με την Fresh Line γράψατε ένα βιβλίο με συνταγές ομορφιάς με πρώτες ύλες από την κουζίνα, όπως τις είχατε από τη γιαγιά σας. Με αυτές ξεκινήσατε την εταιρεία;

Ναι, ακριβώς έτσι. Για να γιορτάσω τα 15 χρόνια της Fresh Line έγραψα ένα βιβλίο με τιτλο «Μυστικές συνταγές ομορφιάς με υλικά της κουζίνας» .Οι περισσότερες συνταγές ήταν της γιαγιάς μου που άλλες ήταν ολόιδιες και άλλες είχαν εξελιχθεί πάνω στην ίδια βάση ύστερα από δίκες μου δοκιμές, αποτέλεσμα μελέτης αρχαίων κείμενων. Όντως οι περισσότερες ήταν προϊόντα της εταιρίας. Ήταν αυτές με τις οποίες ξεκίνησα.

Εκτός από τη βοτανοθεραπεία και την αρωματοθεραπεία τι άλλο αγαπάτε;

Η αρωματοθεραπεία είναι τρόπος ζωής για μένα. Το σπίτι μου είναι ένας χώρος που τα αιθέρια έλαια παίζουν σε κάθε σημείο έναν σπουδαίο ρόλο. Συντελούν στον καθαρισμό της ενέργειας, στην ξεκούραση και τον καλό ύπνο, στην καθαρή αναπνοή, στην ευδιαθεσία, στην ηρεμία. Το μπάνιο μου είναι ένας ναός αποτοξίνωσης και ευεξίας. Η βοτανοθεραπεία με βοηθάει στη καλή πέψη, στην επίλυση κακών συμπτωμάτων υγείας, στην αποφυγή κακής διαθεσης. Ζω με πολλά αφεψήματα και αρκετή χορτοφαγία.

Η τρίτη μεγάλη μου αγάπη είναι οι διαλογισμοί. Από τους δυναμικούς και ενεργειακούς (που έχω διδαχτεί σε ashram στην Ινδία) μέχρι τους πιο ήπιους που είναι η απελευθέρωση των σφιγμένων τσάκρα και οι αναπνοές.

Μετά από πολλά χρόνια στο τιμόνι της εταιρείας, το 2009 παραδώσατε τα ηνία στην κόρη σας Ναταλί Βαγιωνή, η οποία είναι πλέον CEO της Fresh Line. Ποιες είναι οι προτεραιότητές της;

Η Ναταλί είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο για την εταιρία. Έχει προσδώσει διπλή αξία σε όλους τους τομείς. Οι προτεραιότητές της είναι να προχωράει η Fresh Line ως ομάδα ανθρώπων, ως οικογένεια. Θέλει οι εργαζόμενοι να είναι συνεργάτες και όχι υπάλληλοι. Θέλει να αναπτυσσόμαστε βασισμένοι μόνο σε ηθικούς κανόνες του επιχειρείν. Πιστεύει πολύ στην ανανέωση και στην εξέλιξη.

Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι της εταιρίας;

Μια υγιής εταιρία δεν σταματάει να βάζει στόχους. Τα πάντα ρει,όπως είπε ο Ηράκλειτος. Στην Ελλάδα ο κύριος στόχος είναι η συνεργασία με μεγαλύτερο αριθμό φαρμακείων κι αυτό έγινε γιατί είναι πλέον τεράστια απαίτηση του καταναλωτικού κοινού. Μας παίρνουν από όλα τα μέρη της Ελλάδας, ακόμη και από απομακρυσμένα μικρά χωριά και μας ζητούν να μπούμε σε φαρμακεία για να μας βρίσκουν εύκολα. Και αυτό κάνουμε τώρα. Στο εξωτερικό ανοίγουμε συνέχεια καταστήματα και κόρνερς και μελετάμε τη δημιουργία κωδικών για ξενοδοχεία στο εγγύς μέλλον.

Ποιο είναι το motto σας;

Never say never.

Τι θαυμάζετε περισσότερο στους ανθρώπους;

Θαυμάζω την αυθεντικότητα, κατ’ επέκταση την ειλικρίνεια. Απεχθάνομαι τα δήθεν και ψεύτικα. Θαυμάζω την καλοσύνη,την ευγένεια τρόπων, και την ικανότητα να αγαπούν.

Τι θεωρείτε ότι φέρνει ισορροπία στον άνθρωπο;

Η εσωτερική γαλήνη και ηρεμία. Πιστεύω πως αυτά είναι τα συστατικά της ευτυχίας. Οι άνθρωποι έχουν μπερδέψει τις χαρούμενες στιγμές με την έννοια ευτυχία. Πιστεύουν πως ευτυχία δεν υπάρχει πάρα μόνο καλές στιγμές. Διαφωνώ κάθετα με αυτό. Αν καταφέρεις (δουλεύοντας βέβαια με τον εσώτερο εαυτό σου) να έχεις εσωτερική γαληνή έχεις καταφέρει να είσαι ευτυχισμένος. Μπορεί να πονάς για πολλούς λόγους, αλλά αυτοί οι πόνοι δεν θα εμποδίσουν ποτέ την ισορροπία σου. Θα έρχονται και θα φεύγουν χωρίς να διαπερνούν την ψυχή σου.

Τι φοβάστε περισσότερο;

Δεν φοβάμαι. Ο φόβος είναι το χειρότερο συναίσθημα στον άνθρωπο. Εμποδίζει την ελευθερία σου, την ισορροπία σου, την ηρεμία σου.

Τι είναι χαρούμενη ζωή για εσάς;

Σε προσωπικό επίπεδο η χαρά να ακούω την αναπνοή μου, να βλέπω και να οσφραίνομαι τη φύση, να παρακολουθώ τη πορεία των παιδιών μου και των εγγονών μου, να βλέπω την εξέλιξη της δουλειάς μου, να απολαμβάνω τη συντροφικότητα των φίλων μου, να διαβάζω ασταμάτητα, να ταξιδεύω.

Σε παγκόσμιο επίπεδο η ζωή μου θα ήταν πιο χαρούμενη αν δεν υπήρχε η βια σε όλες τις μορφές, η φτωχοποίηση των λαών και η διαφθορά.

Τι σας κινητοποιεί δημιουργικά όλα αυτά τα χρόνια;

Όταν ο άνθρωπος παύει να δημιουργεί,παύει και να ζει. Απλά υπάρχει. Δημιουργία για να μην παρεξηγηθώ δεν είναι μόνο κάνω επιχείρηση, δουλεύω με συνέπεια, φτιάχνω πράγματα. Ακόμα και όταν μαγειρεύει κανείς, βρίσκεται σε στάδιο δημιουργικότητας. Όταν γίνεται με τη χρήση φαντασίας και αγάπης, μπορεί να δημιουργήσει μια αξέχαστη εμπειρία απλά και μόνο από ένα πιάτο.

Έχεις μια γεμάτη ζωή όταν…

Όταν βαδίζεις στον δρόμο της πνευματικότητας.

Πόση σημασία έχουν τα υλικά αγαθά για μια ευτυχισμένη ζωή;

Δεν θέλω να γενικεύσω τα υλικά αγαθά σαν έννοια γιατί τα χωρίζω σε κατηγορίες. Τα υλικά αγαθά που προορίζονται για την κάλυψη της ματαιοδοξίας τα θεωρώ άχρηστα και επικίνδυνα. Αυτά όμως που καταναλώνουμε για την εξασφάλιση της υγείας και του νου είναι και απαραίτητα και εφόδια ουσιαστικής ευζωίας. Ένα δαχτυλίδι διαμαντένιο των 3000 ευρώ θεωρώ ότι είναι μάταιο έξοδο. Αντίθετα ένα σεμινάριο δημιουργικής γραφής 50 ευρώ είναι πιο χρήσιμο και ίσως ορίσει μια νέα δημιουργική πορεία. Όπως μια απολέπιση σώματος με ζάχαρη και αιθέρια έλαια Fresh Line είναι εισιτήριο για την απόλυτη ευεξία.

Καλοσύνη για εσάς είναι…

Η καλοσύνη για μένα  είναι αγάπη. Και αρχίζει  πάντα με την αγάπη που θα δείξεις στον ίδιο σου τον εαυτό. Όχι με τη τροφοδοσία ενός μεγάλου Εγώ, αυτό δεν είναι αγάπη, είναι εγωπάθεια. Με την αληθινή αγάπη και φροντίδα. Πως θα αγαπήσεις και θα δείξεις καλοσύνη σε κάτι άλλο αν δεν αγαπάς τον ίδιο σου τον εαυτό; Αγάπη στον εαυτό μας είναι να τον βοηθάμε να πηγαίνει ένα βήμα πιο πέρα κάθε φορά. Να βάζουμε όρια και να μην αφήνουμε να μας τα καταρρίπτουν, να αντιμετωπίζουμε με κατανόηση τα λάθη μας, να τον βοηθάμε στην εξέλιξη της υγείας του και του πνεύματός του. Αυτό για μένα σημαίνει ολοκλήρωση. Και καλοσύνη έχει μόνον ένας ολοκληρωμένος άνθρωπος που στη συνέχεια την προωθεί στο περιβάλλον, στους ανθρώπους, στα ζώα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *