Μαθήματα κοινωνικών δεξιοτήτων από την ταινία “Φτωχά ‘Poor Things’  του Γιώργου Λάνθιμου

Η ταινία “Poor Things” είναι κάτι περισσότερο από μια κινηματογραφική εμπειρία- είναι ένας θησαυρός μαθημάτων για κοινωνικές δεξιότητες, αν και δεν θα το προτείναμε για τους μικρούς μας φίλους, καθώς συνιστάται σε θεατές 17+. Ας εντρυφήσουμε στις βασικές δεξιότητες που μπορεί να βοηθήσει να καλλιεργήσει αυτή η ταινία:

  1. Ενσυναίσθηση και συναισθηματική νοημοσύνη: Οι χαρακτήρες της ταινίας “Poor Things” παρουσιάζουν μια ποικιλία συναισθημάτων, παρέχοντας ένα ιδανικό περιβάλλον για την κατανόηση και την ενσυναίσθηση των διαφόρων απόψεων. Η συγκεκριμένη ταινία ενθαρρύνει το κοινό να αναγνωρίζει και να εκτιμά τα συναισθήματα των άλλων, ένα βασικό συστατικό της συναισθηματικής νοημοσύνης. Κεντρικό ρόλο σε αυτό το θέμα παίζει η πρωταγωνίστρια, η Bella , η οποία ξεκινά ένα ταξίδι σε έναν κόσμο που δεν περιορίζεται από τυπικούς κοινωνικούς κανόνες. Μέσα από τις εμπειρίες και τις αλληλεπιδράσεις της Bella, το κοινό αποκτά γνώσεις για διαφορετικά συναισθηματικά τοπία και προοπτικές. Η ιστορία της στην ταινία “Poor Things” χρησιμεύει ως μέσο εκμάθησης της σημασίας της αναγνώρισης και του σεβασμού των συναισθημάτων των άλλων, υπογραμμίζοντας έτσι τη σημασία της συναισθηματικής νοημοσύνης.
  2. Περιέργεια και επίλυση προβλημάτων: Η Bella, ενσαρκώνει ένα αξιοσημείωτο συνδυασμό περιέργειας και ατρόμητου πνεύματος, χαρακτηριστικά που είναι καθοριστικά για την ικανότητά της να συμμετέχει στην αποτελεσματική επίλυση προβλημάτων. Η έμφυτη περιέργειά της, την ωθεί να εξερευνά και να αμφισβητεί τον κόσμο γύρω της, ξεπερνώντας τα όρια και αμφισβητώντας τα συμβατικά πρότυπα. Αυτή η αχαλίνωτη περιέργεια οδηγεί τη Bella σε ποικίλες καταστάσεις, όπου η έλλειψη φόβου παίζει καθοριστικό ρόλο. Μη φοβούμενη να πειραματιστεί και να αγκαλιάσει νέες εμπειρίες, προσεγγίζει τις προκλήσεις με μια μοναδική προοπτική. Αυτός ο συνδυασμός περιέργειας και γενναιότητας, εξοπλίζει την Bella με την ευελιξία και την επινοητικότητα που απαιτούνται για την επίλυση προβλημάτων. Το ταξίδι της είναι μια απόδειξη για το πώς η περιέργεια και η ατρόμητη στάση μπορούν να ανοίξουν πόρτες για καινοτόμες λύσεις και βαθύτερη κατανόηση πολύπλοκων καταστάσεων.

Η επιστήμη πίσω από την μεγάλη οθόνη

Πρόσφατες μελέτες έχουν αναδείξει τον καθοριστικό ρόλο της αφήγησης ιστοριών σε εκπαιδευτικά περιβάλλοντα. Σε μια μελέτη-ορόσημο που διεξήχθη από τον Phillips το 2000, τα δεδομένα αποκάλυψαν μια ουσιαστική επίδραση της αφήγησης ιστοριών στην ανάπτυξη κρίσιμων κοινωνικών δεξιοτήτων. Συγκεκριμένα, η προσέγγιση αυτή αποδείχθηκε ότι ενισχύει σημαντικά τη δημιουργικότητα και τις κοινωνικές ικανότητες των μαθητών. Το εύρημα αυτό υπογραμμίζει την αξία της ενσωμάτωσης τεχνικών αφήγησης ιστοριών στις εκπαιδευτικές μεθοδολογίες για την προώθηση αυτών των βασικών δεξιοτήτων.

ΠΗΓΗ: Morphoses / Soft Skills Lessons from ‘Poor Things’ by Yorgos Lanthimos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *