fbpx

Μαθαίνουμε από τα λάθη;

Από μικρή ηλικία ερχόμαστε αντιμέτωποι με λάθος επιλογές και συνηθίζουμε να λέμε ότι μέσα από τα λάθη μας μαθαίνουμε και γινόμαστε καλύτεροι. Όμως νέα έρευνα υποστηρίζει ότι τα πράγματα μάλλον δεν είναι έτσι.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Experimental Psychology: General, ανακάλυψε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν εσφαλμένα ότι οδηγούνται στην επιτυχία μετά την αποτυχία σε ορισμένες καταστάσεις.

Για να αξιολογήσει τη στάση απέναντι στην επιτυχία μετά την αποτυχία, η ερευνητική ομάδα ανέλυσε δεδομένα από διαδικτυακές έρευνες με 1.800 ενήλικες στις ΗΠΑ. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι συμμετέχοντες υπερεκτίμησαν επανειλημμένα τον αριθμό των ατόμων που πράγματι πέτυχαν μετά από μια αποτυχία.

Παρά τα όσα πιστεύουμε, «το να μάθεις από την αποτυχία είναι συχνά πιο δύσκολο από το να μάθεις από την επιτυχία», αναφέρουν οι ερευνητές. «Ο καλύτερος τρόπος για να μάθουμε είναι μέσω της επιβράβευσης που φέρνει η επιτυχία» τονίζουν.

«Οι άνθρωποι που υπερεκτιμούν τις πιθανότητες να ακολουθήσει επιτυχία μετά από μια αποτυχία, είναι λιγότερο πιθανό να κάνουν πράγματι τα βήματα που φέρνουν την πραγματική εξέλιξη και ανθεκτικότητα» δήλωσε η Δρ Lauren Eskreis-Winkler, PhD, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και επίκουρη καθηγήτρια διοίκησης και οργανισμών στο Northwestern University.

Η θετική πλευρά της αποτυχίας, σύμφωνα με τους ερευνητές, εξαρτάται από παράγοντες όπως τα κίνητρα, το πόσο έντονη είναι η συναισθηματική αντίδραση στην αποτυχία και η κατάσταση της ψυχικής υγείας, όπως για παράδειγμα εάν έχετε την τάση να αγχώνεστε. Μπορεί επίσης να εξαρτάται από τη σημασία της εκάστοτε κατάστασης.

Αποκομίστε οφέλη από τα λάθη

  1. Ο φόβος της αποτυχίας μπορεί να μας εμποδίσει να πάρουμε ρίσκα και να αξιοποιήσουμε πλήρως τις δυνατότητές μας. Ας αγκαλιάσουμε λοιπόν την αποτυχία κι ας την κάνουμε ένα δάσκαλο που θα μας βοηθήσει να αναπτυχθούμε.
  2. Το να παίρνει κάποιος τα «μαθήματά» του στη ζωή είναι σημαντικό, όπως και το να κατανοήσει ότι τα λάθη είναι συνυφασμένα με τη γνώση και τη δημιουργία.
  3. Αφήστε πίσω τους εγωισμούς. Παραδεχτείτε τα και ζητήστε συγγνώμη.
  4. Συνειδητοποιείστε τι πήγε στραβά αποκτώντας εμπειρίες στη ζωή σας.
  5. Δείτε τα ως μια ευκαιρία να γίνετε καλύτεροι. Θα μάθετε να συμπεριφέρεστε διαφορετικά, απορρίπτοντας τις προηγούμενες πράξεις σας και αυτό θα  προσφέρει πρόοδο στη καθημερινότητά σας.
  6. Δείτε τι έχουν να σας διδάξουν και μην προβαίνετε στην επανάληψή τους.
  7. Έπειτα από μια λάθος επιλογή, ο εγκέφαλος αναλύει τις πληροφορίες που του δόθηκαν και στην επόμενη νέα απόφαση λειτουργεί πιο αργά και προσεκτικά.

Μαρία Βόλλη
Editor in Chief

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *