Αγάπησε τον εαυτό σου

Οι περισσότεροι άνθρωποι κατανοούν την έννοια της αγάπης προς έναν άλλο άνθρωπο. Τα συναισθήματα του θαυμασμού και της φροντίδας είναι οικεία. Πόσοι όμως κατανοούν την έννοια της αγάπης προς τον ίδιο τους τον εαυτό; Αυτό μπορεί να μοιάζει ξένο σε πολλούς από εσάς.

Για να αγαπήσουμε τον εαυτό μας απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο συνδυασμός της αυτοαποδοχής, της αυτοκυριαρχίας, της αυτογνωσίας, της ευγένειας και του σεβασμού προς τον εαυτό μας.

Η αγάπη προς τον εαυτό μας δεν είναι μόνο μια έννοια, είναι πράξεις ευγένειας και σεβασμού προς εμάς, που αρκετές φορές ξεχνάμε ή δεν έχουμε μάθει καν να προσφέρουμε. Ας μην ξεχνάμε ότι αν δεν αγαπήσουμε πρώτα εμείς τον ίδιο μας τον εαυτό, δεν θα μπορέσουμε να δώσουμε πραγματική αγάπη σε κανέναν γύρω μας.

 Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από σήμερα με κάποια απλά βήματα:
 
Αποφύγετε την τελειότητα
Ναι, είναι αλήθεια: υπάρχουν τομείς στους οποίους είστε πολύ καλοί και αγγίζετε την τελειότητα. Όμως, υπάρχουν και άλλοι στους οποίους δεν τα καταφέρνετε και τόσο καλά. Αποδεχτείτε το και μην κρίνετε αυστηρά τον εαυτό σας. Δυστυχώς δεν μπορούμε να είμαστε σε όλα τέλειοι.
Ξεπεράστε τις αρνητικές σκέψεις για τον εαυτό σας
Μην είστε αυστηροί με τον εαυτό σας και κυρίως μην αφήνετε την αρνητική γνώμη των άλλων να σας επηρεάζει. Οι περισσότεροι άνθρωποι υιοθετούν τις κακόβουλες πεποιθήσεις των άλλων για τον εαυτό τους χωρίς να τις φιλτράρουν.
Παραμερίστε την αρνητική ενέργεια
Το να εστιάζετε μόνο στα αρνητικά που συμβαίνουν στη ζωή σας είναι μια κακή συνήθεια που σας κάνει να τα θεωρείτε πολύ σημαντικά. Δώστε σε όλα τα γεγονότα της ζωής σας τη διάσταση που τους αναλογεί και μη χαραμίζετε τις όμορφες στιγμές σας κάνοντας αρνητικές σκέψεις για κάτι που συνέβη ή πρόκειται να συμβεί.
Δώστε στον εαυτό σας τον χρόνο που χρειάζεται
Μη νιώθετε ενοχές αν χρειάζεστε χρόνο με τον εαυτό σας. Είναι σημαντικό να ξοδεύετε χρόνο για εσάς και να κάνετε ασχολίες που αγαπάτε. Θα ανακαλύψετε ότι με αυτόν τον τρόπο ο χρόνος που διαθέτετε στους άλλους μπορεί να είναι λιγότερος αλλά θα γίνει πιο παραγωγικός.
Ασχοληθείτε με πράγματα που σας κάνουν να αισθάνεστε όμορφα
Τα «πρέπει» στην καθημερινότητα έχουν γίνει πολλά, με αποτέλεσμα να ξεχνάτε με τι, πραγματικά, σας αρέσει να ασχολείστε. Θυμηθείτε λοιπόν όμορφα συναισθήματα που είχατε νιώσει στο παρελθόν και ήταν συνδεδεμένα με κάποια ασχολία. Αυτό θα σας βοηθήσει να ανακαλύψετε ξανά τα χόμπι που αγαπούσατε να κάνετε στο παρελθόν και να ασχοληθείτε με αυτά.
Γελάστε
Πολλές φορές βρίσκουμε επικριτέο ακόμη και το να γελάσουμε. Επιδιώξτε να βρίσκεστε με ανθρώπους με τους οποίους νιώθετε οικεία και γελάστε με την ψυχή σας!
 
Τέλος, υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι σας αξίζει η αγάπη. Πολλοί άνθρωποι συνηθίζουν να έχουν ανασφάλειες. Να πιστεύετε πάντα στον εαυτό σας και να είστε αντικειμενικοί και με αυτοπεποίθηση. Αν συμπεριφέρεστε με σεβασμό εσείς στον εαυτό σας, τότε θα το κάνουν και όλοι γύρω σας.
 
Τιμόκλεια Παναγοπούλου
Ψυχολόγος/MSC Addiction Studies
Kings College London 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *