Όταν νιώθουμε μόνοι ακόμη κι όταν περιτριγυριζόμαστε από ανθρώπους που μας αγαπούν

Ας ξεχωρίσουμε την έννοια της μοναξιάς από τη μοναχικότητα.

Η μοναχικότητα αναφέρεται στην κατάσταση του να είναι κανείς μόνος, χωρίς συντροφιά, συνήθως με τη θέλησή του, επειδή επιλέγει να ζει μόνος του, χωρίς παρέα, η τάση απομόνωσης από το κοινωνικό περιβάλλον κ.λπ.

Η μοναξιά, από την άλλη, είναι κι αυτή μια εσωτερική κατάσταση, συνήθως όμως έχει μια απόχρωση αρνητική…

Νιώθουμε μόνοι πάνω στον κόσμο ακόμη κι όταν περιτριγυριζόμαστε από άτομα που μας αγαπούν. Η μοναξιά μαςμάς απομακρύνει από τον έξω κόσμο, μας κάνει να απομονωνόμαστε και πολλές φορές μάς οδηγεί στη βαθιά θλίψη. Μας αδρανοποιεί και μας καθιστά παθητικούς δέκτες των γεγονότων και γενικότερα της ζωής μας.

Μια πιθανή εξήγηση για το τι υπάρχει πίσω από τη μοναξιά ίσως να είναι η γονεϊκή απόρριψη. Συμβαίνει συχνά: ορισμένα παιδιά μπορεί να μη βίωσαν την αγάπη που ήθελαν από τους γονείς τους, ούτε τη στήριξη από αυτούς, με αποτέλεσμα να βίωσαν, και να βιώνουν ακόμη και στην ενήλικη ζωή τους, το έντονο αρνητικό αίσθημα της μοναξιάς. Δεν εμπιστεύονται εύκολα τους ανθρώπους και πολλές φορές έχουν χαμηλή αυτοπεποίθηση και φοβούνται μήπως τους απορρίψουν, όπως έγινε και στα παιδικά τους χρόνια. Το συναίσθημα της μοναξιάς αποχωρεί εφόσον βρεθεί κάποιο άτομο που θα τον αγαπήσει γι’ αυτό που είναι και θα του προσφέρει τρυφερότητα και φροντίδα. Μόνο η αγάπη του συνανθρώπου του θα τον βοηθήσει και κανένα υλικό αγαθό (π.χ. πλούτη, δόξα, κοινωνική αναγνώριση κ.λπ.). Η επικοινωνία και η ανιδιοτελής αγάπη είναι αυτή που θα επουλώσει τις πληγές που δημιουργήθηκαν στο παρελθόν, στα παιδικά χρόνια. Χωρίς την αγάπη, το άτομο θα παραμείνει δέσμιο στη μοναξιά και τη θλίψη του.


Άλλωστε,
όπως έλεγε και ο Αριστοτέλης, «ο άνθρωπος είναι φύσει κοινωνικό ον». Πάντοτε θα έχει ανάγκη τη συντροφικότητα και τη βοήθεια των άλλων. Όσο ανεξάρτητος και αν είναι, νιώθει πιο δυνατός όταν περιτριγυρίζεται από ανθρώπους που τον νοιάζονται και τον αγαπούν. Πρέπει, λοιπόν, να δίνει και να παίρνει αγάπη, μόνο έτσι θα αισθάνεται ολοκληρωμένος, ευτυχισμένος και θα αποβάλει το αρνητικό συναίσθημα της μοναξιάς…

ΟΓιάννης Ξηντάραςείναι ψυχολόγος-ψυχοθεραπευτής, πτυχιούχος του Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων και της Εθνικής Εταιρείας Ψυχοθεραπείας Ελλάδος, τ. συνεργάτης στο Ευγενίδειο Νοσοκομείο,επιστημονικός υπεύθυνος στο Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης «Επαφή».

www.xidaras.gr

Photo: https://libreshot.com/lonely-woman-walking/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *