Λόγοι που μένεις σε μία τοξική σχέση

…και πώς να απομακρυνθείς.

Οι τοξικές σχέσεις και οι τοξικοί γάμοι υπάρχουν. Κανείς δεν ξεκινάει λέγοντας «α, τι ωραία! Ας μείνω σε μία τοξική σχέση». Ο αρνητισμός και η τοξικότητα αναπτύσσονται σταδιακά και ύπουλα. Και όταν κανείς το αντιληφθεί τις περισσότερες φορές είναι αργά. Συχνά το «κατά βάθος με αγαπάει» είναι η δικαιολογία που μια γυναίκα μένει σε μία τοξική σχέση, ακόμα και αν υπάρχει λεκτική, συναισθηματική ή και σωματική κακοποίηση.

Οι λόγοι που μία γυναίκα μένει σε μία τοξική σχέση μπορεί να είναι διαφορετικοί, αλλά ξεχωρίζουν τρεις:

Φοβάται να μείνει μόνη της

Ο φόβος της μοναξιάς είναι ένας από τους πρωταρχικούς ανθρώπινους φόβους. Γι’ αυτό και το να φυλακιστεί κανείς στην απομόνωση θεωρείται ως μία από τις πιο απάνθρωπες και σκληρές τιμωρίες. Μία γυναίκα έχει μάθει να φαντάζεται τη ζωή της με τον σύντροφό της, να μοιράζεται τις εμπειρίες και την καθημερινότητά της με κάποιον άλλο άνθρωπο. Έχει μάθει ότι το να είναι σε σχέση και γάμο της δίνει καταξίωση και σιγουριά. Ο φόβος της μοναξιάς συνήθως συνυπάρχει με τον φόβο της οικονομικής ανασφάλειας.

Μία διαφορετική σκέψη: Το να χωρίσεις δεν σημαίνει ότι θα μείνεις μόνη. Υπάρχει το κατάλληλο άτομο για εσένα, αλλά δεν γίνεται να το συναντήσεις αν δεν χωρίσεις πρώτα από την τοξική σου σχέση.

Δε νιώθει καλά για τον εαυτό της

Επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι οι τοξικές σχέσεις έχουν ως αποτέλεσμα να μειώνουν την αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση της γυναίκας. Αυτό συμβαίνει επειδή ο σύντροφός της την βομβαρδίζει καθημερινά με αρνητικά μηνύματα για τον εαυτό της και την αξία της, την προσβάλλει, τη μειώνει, της φέρεται άσχημα και με τις πράξεις και τα λόγια του της δείχνει ότι δεν αξίζει. Αυτή η γυναίκα καταλήγει να το πιστέψει και με αυτό τον τρόπο μένει «δεμένη» στη σχέση της, πιστεύοντας ότι δεν αξίζει κάτι καλύτερο.

Μία διαφορετική σκέψη: Για να μπορέσεις να αφήσεις πίσω σου την τοξική αγάπη, καλό είναι να επικεντρωθείς σε κάτι που είναι σημαντικό για εσένα, αλλά δεν είναι ο εαυτός σου. Μπορεί να είναι η δουλειά σου, ένα χόμπι που έχεις, μία ενασχόληση με κάτι, οτιδήποτε. Επανακατευθύνοντας την ενέργειά σου από την κακή σχέση σου σε κάτι θετικό, καταφέρνεις να αισθανθείς καλά. Όταν βρίσκεις να γραπωθείς από κάτι που είναι θετικό και σε βοηθάει να νιώσεις όμορφα, μπορείς να πάρεις πιο εύκολα την απόφαση να φύγεις. Και αν μείνεις, παύει να σε ενοχλεί στο πετσί σου το πρόβλημα και απλώς ζεις σαν συγκάτοικος με τον σύντροφο σου.

Δυσκολεύεται να διαχειριστεί την αλλαγή

Η γυναίκα που μένει σε μία συναισθηματικά καταπιεστική σχέση δυσκολεύεται να αλλάξει τα μοτίβα της συμπεριφοράς και τη ρουτίνα της. Ζορίζεται και φοβάται την αλλαγή. Η αλλαγή δεν περιλαμβάνει μόνο τον σύντροφό της, αλλά και αλλαγή στο status της, από «παντρεμένη» ή «σε σχέση» στο «διαζευγμένη» ή «ελεύθερη». Για πολλούς ανθρώπους είναι καλύτερο να παλεύουν με τους δαίμονες που γνωρίζουν παρά με νέες και άγνωστες δυσκολίες.

Μία διαφορετική σκέψη: H αλλαγή είναι μέρος της ζωής. Σίγουρα δεν είναι εύκολο να αλλάξει κανείς τη ρουτίνα του, ακόμα και όταν είναι για το καλύτερο. Σταμάτα να φαντάζεσαι πώς θα είναι η αλλαγή χωρίς τον σύντροφό σου, γιατί σε τελική δεν είναι δυνατό να το ξέρεις εκ των προτέρων, αν δεν το δοκιμάσεις. Σπάσε το μοτίβο του «τι θα κάνω μόνη μου τα Σαββατοκύριακα» και το να φαντάζεσαι ότι δεν θα έχεις μία νέα ρουτίνα. Το σίγουρο είναι ότι αν χωρίσεις θα δημιουργήσεις ένα νέο μοτίβο στη ζωή σου.

Δρ Λίζα Βάρβογλη
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια
www.thriveglobal.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *