Λέξεις που δημιουργούν προβλήματα…

Είναι γεγονός πως οι σχέσεις δεν είναι εύκολη υπόθεση. Το πρόβλημα συνήθως εστιάζεται στην επικοινωνία.

Ένα ζευγάρι μπορεί να κουβεντιάζει, αλλά να μην καταλαβαίνει στην ουσία τι λέει ο ένας στον άλλον. Παράλογο, αλλά γίνεται συνεχώς. Ποιες είναι, λοιπόν, οι λέξεις εκείνες που μπορούν να φέρουν την καταστροφή;

Αλλά: «Ναι, ήρθες νωρίς, αλλά κάθεσαι συνεχώς μπροστά στην τηλεόραση και δεν με βοηθάς καθόλου», «Πήγες να πάρεις τη μικρή από το σχολείο, αλλά δεν μίλησες με τη δασκάλα της», «Πήγες τη μαμά μου στο γιατρό, αλλά είχες πολλά νεύρα και το κατάλαβε»… Μια μαγική λεξούλα που αλλάζει το νόημα. Μπορεί στη μέση της πρότασής σας να αλλάξει ένα θετικό μήνυμα σε αρνητικό, κάνοντας τον σύντροφό σας να αναρωτιέται πως βρέθηκε κατηγορούμενος.

Χωρίζουμε: Για ποιο λόγο να χρησιμοποιεί κανείς τη λέξη αυτή ως απειλή; Είστε δυο ενήλικες που μπορείτε να συζητήσετε για τις ανάγκες και τα προβλήματά σας. Το να χρησιμοποιείτε τον χωρισμό ως απειλή δεν έχει κανένα νόημα. Αντίθετα, δημιουργεί τριγμούς και ανασφάλεια.

Πάντα: Πόσες φορές έχετε τσακωθεί με τον σύντροφό σας και δεν έχετε πει τη φράση «πάντα κάνεις το δικό σου», «πάντα βαριέσαι να με ακούσεις», «πάντα κάνεις σαν μωρό όταν στο λέω αυτό» ή «πάντα τέτοιος ήσουν, μόνο τον εαυτό σου κοιτάς». Εκείνη τη στιγμή, δεν έχετε τον έλεγχο και λογικό είναι να θέλετε να πείτε κάτι για να πληγώσετε ή να πάρετε μια μικρή δόση «εκδίκησης» για τη συμπεριφορά που σας ενόχλησε. Όμως, μια στιγμή μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στη σχέση. Ο σύντροφός σας μπορεί να νιώσει αδικημένος και πληγωμένος γιατί τις περισσότερες φορές οι κατηγορίες αυτές είναι υπερβολικές και διατυπώνονται εν θερμώ.

Ποτέ: Η λέξη αυτή σημαίνει τέλος. Δεν αφήνει κανένα περιθώριο διαπραγμάτευσης, καμία ελπίδα συνεννόησης. Την ώρα που μπορεί να προκληθεί μια παρεξήγηση και ακουστεί η λέξη ποτέ, σημαίνει πως δεν υπάρχει περιθώριο για κάποια αλλαγή ή βελτίωση. Ο σύντροφος που το λέει δεν θέλει να ακούσει κάτι ή να μπει σε διάλογο.

Συζητήστε ανοιχτά για τα πράγματα που θέλετε, εκφράστε τις δυσκολίες και τους δισταγμούς σας, αλλά αποφύγετε τις παραπάνω λέξεις!

Μαρία Βόλλη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *