fbpx

Λευκός πελαργός

Αν και από τα πιο αγαπητά είδη πουλιών της ελληνικής υπαίθρου, ο λευκός πελαργός αποτελεί απειλούμενο είδος για τη χώρα μας (Κατηγορία Κινδύνου Τρωτό).

Γι’ αυτό και σε εθνική κλίμακα γίνονται προσπάθειες για την παρακολούθηση του πληθυσμού και των μετακινήσεων των λευκών πελαργών για να μάθουμε περισσότερα για τις απειλές που αντιμετωπίζουν, ώστε να μπορέσουμε να τους προστατεύσουμε αποτελεσματικότερα.

Ο λευκός πελαργός (Ciconia ciconia) είναι μεταναστευτικό είδος μεγάλων αποστάσεων. Ο ελληνικός πληθυσμός του εκτιμάται στα 2.000 ζευγάρια, τα 15 εκ των οποίων απαντούν στις προστατευόμενες περιοχές του Εθνικού Πάρκου Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου – Αιτωλικού. Σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων, τα πουλιά φωλιάζουν στην περιοχή πάνω από 35 χρόνια.

Άλλοι 4 νεαροί λευκοί πελαργοί σημάνθηκαν με δορυφορικό πομπό σε τρία χωριά δυτικά της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου (δύο στο Λεσίνι, ένας στην Κατοχή και ένας στο Νεοχώρι). Η δράση υλοποιήθηκε με την επιστημονική υποστήριξη της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων.

Οι κάτοικοι των τριών χωριών, έχοντας ήδη δώσει ονόματα στα νεαρά πουλιά, παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον την τοποθέτηση των δορυφορικών πομπών στη «Νικολίνα», την «Αουρόρα», τον «Παναγιώτη» και τον «Γυροπόρτη». Ο τελευταίος ειδικά, σύμφωνα με τα πρώτα δεδομένα τηλεμετρίας που έχουμε λάβει από τον πομπό του, φαίνεται πως έχει ήδη πετάξει από τη φωλιά του και αναζητεί τροφή σε κοντινά χωράφια.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους ευαισθητοποιημένους κατοίκους του Νεοχωρίου που μας ειδοποίησαν για τον ανήλικο λευκό πελαργό που είχε πέσει από τη φωλιά κατά τη διάρκεια των πρώτων του προσπαθειών να πετάξει. Μετά τη δακτυλίωση και τη σήμανσή του με δορυφορικό πομπό, ο πελαργός επανατοποθετήθηκε στη φωλιά του και κατάφερε ήδη να πραγματοποιήσει την πρώτη του πτήση με επιτυχία!

Περισσότερα στο www.ornithologiki.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *