Μάθετε στο παιδί σας την αξία της εμπιστοσύνης

Εμπιστοσύνη του παιδιού προς τον γονιό

Για να μπορέσουμε να επιδράσουμε ως γονείς θετικά στα παιδιά μας, είναι απαραίτητο να τους φερθούμε με υπευθυνότητα και συνέπεια. Ό,τι τους λέμε να ισχύει και να τηρούμε το λόγο μας.
Τα παιδιά δεν εμπιστεύονται καθόλου τους γονείς που τους κάνουν όλα τα χατίρια, που υποχωρούν στην επιμονή των παιδιών τους και τις κάθε είδους απαιτήσεις τους.
Εμπιστοσύνη του γονιού προς το παιδί
Όταν ο γονιός εμπιστεύεται το παιδί του, όταν το θεωρεί ικανό να κυκλοφορήσει μόνο του, να μελετήσει χωρίς επίβλεψη, να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες, να διεκδικεί το δίκιο του, να διαχειριστεί χρήματα, το μαθαίνει να τα βγάζει πέρα στη ζωή.
Απαραίτητη προϋπόθεση, βέβαια, για να το κάνουν αυτό οι γονείς είναι, πρώτα απ’ όλα, να έχουν οι ίδιοι εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και στους άλλους.
Για να αποκτήσουν τα παιδιά μας εμπιστοσύνη στον εαυτό τους, πρέπει να νιώθουν σιγουριά. Τα όρια και οι κανόνες που μπαίνουν μέσα στην οικογένεια, τους δίνουν την ασφάλεια που χρειάζονται και τα καθοδηγούν. Τους προσφέρουν κριτήρια συμπεριφοράς, κοινά στον πατέρα και τη μητέρα.
Θα πρέπει τα παιδιά να αισθάνονται ικανά, σημαντικά και ξεχωριστά.Οι γονείς οφείλουν να τα βοηθούν να βάζουν στόχους και να επεξεργάζονται στρατηγικές για την πραγματοποίησή τους, να τα αφήνουν να παίρνουν αποφάσεις και να βρίσκουν μόνα τους εναλλακτικές λύσεις στα προβλήματά τους.
Τα παιδιά πρέπει να νιώθουν ότι δεν είναι μόνα, ότι τα αγαπούν οι γονείς γι’ αυτό που είναι και ότι η αγάπη τους είναι άνευ όρων. Μεγάλο ρόλο στο να αποκτήσει ένα παιδί εμπιστοσύνη στον εαυτό του και στους άλλους παίζει το οικογενειακό περιβάλλον που μεγαλώνει. Ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης στο σπίτι, όπου όλοι μπορούν να εκφράσουν τις απόψεις τους, όπου κρίνονται οι πράξεις και όχι τα άτομα, όπου ποτέ δεν καταλογίζουμε κακή πρόθεση στον άλλον, όπου σεβόμαστε την ατομικότητα του καθενός, όπου δεν υπάρχουν δογματισμοί, αλλά πεποιθήσεις που πάντα μπορούν να αναθεωρηθούν, είναι το καταλληλότερο μέρος για να μάθει ένα παιδί  την έννοια της εμπιστοσύνης.
Το άτομο που έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό του και στους άλλους, είναι πιο ήρεμο, έχει καλύτερες σχέσεις με τους άλλους, του αρέσει η ομαδική δουλειά, επιστρατεύει όλες του τις ικανότητες μπροστά στις δυσκολίες και είναι ικανό να αναλάβει δύσκολα έργα. Η αυτοεκτίμηση είναι πολύ σημαντική για τη συναισθηματική μας ισορροπία, γι’ αυτό οι γονείς οφείλουν να διδάξουν αυτή την αξία της εμπιστοσύνης στα παιδιά τους από την κούνια τους ακόμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *