Μάθε πως μπορείς να σώσεις μια ζωή.
Από τα πιο συχνά και πιο σοβαρά περιστατικά για την ανθρώπινη υγεία αποτελεί η το έμφραγμα του μυοκαρδίου, όπου προκαλεί θανατηφόρες αρρυθμίες και καρδιακή ανακοπή. Τα στατιστικά της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ) είναι αποστομωτικά: Κάθε μία ώρα στην Ελλάδα συμβαίνει ένας θάνατος από καρδιακή ανακοπή.
Η εμπειρία μας εξηγεί ότι σε καμιά χώρα του κόσμου τα ασθενοφόρα δεν είναι αρκετά για όλα τα περιστατικά και ταυτόχρονα δεν μπορούν να φτάνουν πάντα στον άνθρωπο που έχει υποστεί καρδιακή ανακοπή όσο γρήγορα χρειάζεται. Οι λόγοι πολλοί, μεταξύ άλλων, η καθυστέρηση στην αναγνώριση της ανακοπής από τους παρευρισκομένους, η απόσταση του ασθενοφόρου από τον πάσχοντα, η κίνηση στους δρόμους.
Υπάρχει δυνατότητα αντίδρασης σε ένα τέτοιο συμβάν;
Η επαναφορά ενός ατόμου μπορεί να είναι δυνατή, αρκεί βέβαια η διάσωση να ξεκινήσει μέσα σε λίγα λεπτά από την κατάρρευση του θύματος. Είναι δυνατόν δηλαδή να βοηθήσει κάποιος παρευρισκόμενος αρκεί να είναι κατάλληλα εκπαιδευμένος και να είναι διαθέσιμος ο κατάλληλος εξοπλισμός.
Ποιες πρέπει να είναι οι ενέργειες των παρευρισκόμενων;
Θα πρέπει οι παραβρισκόμενοι να μπορούν να αναγνωρίσουν την ανακοπή και να ενεργούν για τη λεγόμενη ‘βασική υποστήριξη της ζωής’, να κάνουν καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση, δηλαδή θωρακικές συμπιέσεις και αναπνοές διάσωσης.
Ποιος είναι ο απαιτούμενος εξοπλισμός;
Ο αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής είναι μια συσκευή με την οποία μπορεί κανείς να χορηγήσει ηλεκτρική ενέργεια στον άνθρωπο που έχει υποστεί ανακοπή και να τον επαναφέρει. Πρόκειται για συσκευή η οποία είναι εύκολη στην χρήση και ιδιαίτερα φιλική στον χρήστη, καθώς διαθέτει τις κατάλληλες φωνητικές προτροπές ώστε να κατευθύνει τον διασώστη. Στη χώρα μας οι αυτόματοι εξωτερικοί απινιδωτές, είναι στη διάθεση των πολιτών που μπορούν και θέλουν να βοηθήσουν, καθώς υπάρχουν σε αρκετούς χώρους συγκέντρωσης κόσμου, όπως πολυκαταστήματα, αεροδρόμια, κ.λπ. ώστε να μπορεί να γίνει η χρήση του μηχανήματος από άτομα χωρίς προηγούμενη ιατρική ή άλλη υγειονομική εκπαίδευση.
Μπορούμε να ελπίζουμε στη διάσωση ενός θύματος ανακοπής, όταν αυτή συμβαίνει εκτός νοσοκομείου;
Η επαναφορά είναι πολύ πιθανή! Αρκεί να μπορέσει η διάσωση να ξεκινήσει μέσα στα πρώτα λεπτά από την ανακοπή. Το Ευρωπαϊκό συμβούλιο αναζωογόνησης (ERC) προτείνει κάποια βήματα, τα οποία αναφέρονται ως κρίκοι σε μία «αλυσίδα διάσωσης» και αυτό είναι η ταχεία αναγνώριση του περιστατικού, η γρήγορη κλήση στο ΕΚΑΒ, η άμεση έναρξη καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης και απινίδωση και η μεταφορά στο νοσοκομείο.
Υπάρχει σήμερα τρόπος να εκπαιδευτεί κανείς στη βασική υποστήριξη της ζωής και τη χρήση του αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή;
Η εταιρεία “Learn To Help” αναλαμβάνει την εκπαίδευση πολιτών στην βασική υποστήριξη ζωής. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πιστοποιημένη εκπαίδευση στην:
• Βασική Υποστήριξη της Ζωής (BLS – Basic Life Support)
• Αυτόματη Εξωτερική Απινίδωση (AED -Automated External Defibrillation)
Η “Learn To Help” απαρτίζεται από εκπαιδευτές πιστοποιημένους στις Πρώτες Βοήθειες από διεθνώς αναγνωρισμένους φορείς όπως ERC, PHTLS. Οι εκπαιδευτές μας, όλοι μέλη εθελοντικών διασωστικών ομάδων, έχουν μεγάλη εμπειρία τόσο στη διάσωση, όσο και στην εκπαίδευση και επαναξιολογούνται συνεχώς. Από το 2004 εκπαιδεύουν επιχειρήσεις, οργανισμούς, ξενοδοχειακές μονάδες, αεροπορικές εταιρίες, εργοστάσια, εθελοντές, πολίτες κ.ά, τόσο στη Θεσσαλονίκη, όσο και σε άλλες περιοχές της χώρας. Με γνώμονα την πρόληψη και την εξάπλωση των Πρώτων Βοηθειών, με ένα δίκτυο πιστοποιημένων εκπαιδευτών σε όλη την Ελλάδα, προσαρμόζουν την εκπαίδευσή στις ανάγκες των εκπαιδευομένων.