Η έκθεση για τον Giorgio de Chirico στο Musée de l’ Orangerie (Παρίσι) πλέον είναι διαθέσιμη σε όλους με μια εικονική περιήγηση,
που βασίζεται σε μια επιλογή από δεκαπέντε έργα, σε επιμέλεια του ιστορικού τέχνης Πάολο Μπαλντάτσι, ο οποίος σχεδίασε την έκθεση σε συνεργασία με το γαλλικό μουσείο.
Ο Ντε Κίρικο (1888-1978), ένας καλλιτέχνης που γεννήθηκε στη χώρα μας από μια κοσμοπολίτικη ιταλική οικογένεια οθωμανικής καταγωγής, παρήγαγε ένα μοναδικό και ιδιότυπο έργο. Η ασυνήθιστη ζωγραφική του, που περιγράφεται από τον ποιητή Γκιγιόμ Απολινέρ ως «μεταφυσική», είχε ισχυρή επίδραση στη σύγχρονη τέχνη, από τον Πικάσο έως τον σουρεαλισμό. Με τη ζωγραφική του έθετε το ζήτημα του ορατού, καθώς πίστευε ότι τα πνεύματα και τα μυστήρια που οι αρχαίοι λαοί εξέφραζαν μέσω των μύθων δεν «κατοικούν» στον αόρατο κόσμο, αλλά μας δίνουν απτά σημάδια τους και στο υλικό.
Το ελληνικό περιβάλλον και ο ελληνικός πολιτισμός, μέσα στον οποίο μεγάλωσε ο ντε Κίρικο, υπήρξε πηγή έμπνευσης για εκείνον. Σε ένα αυτοβιογραφικό του κείμενο, περιέγραψε τα παιδικά του χρόνια με αναφορά στην αρχαία ελληνική μυθολογία και ειδικότερα στον μύθο της Αργοναυτικής εκστρατείας με αφετηρία το Βόλο, γράφοντας: «[…] πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής του στη γη του Κλασικισμού, έπαιξε στις ακτές που είδαν την Αργώ να ξεκινάει το ταξίδι της, στους πρόποδες του βουνού που ήταν μάρτυρας στη γέννηση του γοργοπόδαρου Αχιλλέα και στις σοφές νουθεσίες τού δασκάλου του, του κένταυρου».
Photo: «Δύο κεφάλια», 1918.