Κωνσταντία Στοφόρου

Πτυχιούχος Ιατρικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης  (Ιούλιος 1991). Κάτοχος τίτλου USMLE-ECFMG, ΗΠΑ (1997).

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (2003). Η επαγγελματική της προϋπηρεσία έχει πολλούς σημαντικούς σταθμούς. Υπηρεσία Υπαίθρου, Κέντρο Υγείας Σκιάθου (1993-1994). Ειδικευόμενη Νευροχειρουργός, Νευροχειρουργική Κλινική  ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς», ΓΝΑ «ΚΑΤ»,  ΓΝΑ «Ο Ευαγγελισμός» (1995-2001). Επιστημονική Συνεργάτιδα  Πανεπιστημιακής Νευροχειρουργικής  Κλινικής , Νοσοκομείο «Ο Ευαγγελισμός» (2001-2003). Clinical Fellow Neuroendocrine Unit, Massachusetts General Hospital, Πανεπιστήμιο  Harvard, Βοστώνη, ΗΠΑ (1992-1993). Chef de Clinique, Νευροχειρουργικής Κλινικής, Νοσοκομείο Lariboisiere, Παρίσι, Γαλλία (2003-2004). Διευθύντρια Νευροχειρουργικού Τμήματος Ομίλου Euromedica – Ιδιωτικό Επάγγελμα (2004-2008). Επιμελήτρια Πανεπιστημιακής  Νευροχειρουργικής Κλινικής ΠΓΝ Πατρών (2008-2009). Επιμελήτρια Πανεπιστημιακής  Νευροχειρουργικής Κλινικής ΓΝΑ ΚΑΤ (2009-2012). Υπεύθυνη Νευροχειρουργικού τμήματος Hygeia Hospital Τίρανα, Αλβανία (2013-2016). Ελεύθερη Επαγγελματίας – Διευθύντρια NeuroCure-Κέντρου Προηγμένης Χειρουργικής Εγκεφάλου και Σπονδυλικής Στήλης (2012- ). Συνεργάτιδα Νευροχειρουργός Ομίλων ΥΓΕΙΑ – ΜΗΤΕΡΑ, Ιατρικού Κέντρου, Βιοκλινικής  (2012- ). Αναπληρώτρια Διευθύντρια Νευροχειρουργικής Νοσοκομείου Μετροπόλιταν (2019-2020). Διευθύντρια Νευροχειρουργικής Νοσοκομείου Μετροπόλιταν (2020- 2021). Διευθύνουσα Σύμβουλος Ψυχιατρικής Κλινικής «Οίκος Γαλήνης  Η Αγία Αναστασία – Χ. Στοφόρου Μον. ΑΕ» (2020 –  ). Επικεφαλής Ομάδας Νευροχειρουργών Ερρίκος Ντυνάν HC, (2020 – 2021). Πρόεδρος Κληροδοτήματος Γεωργίου και Ελένης Γύρα (2021 –  ). Διευθύντρια Γ΄ Νευροχειρουργικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν HC, (2021 –  ).

Η κα Στοφόρου είναι μέλος πολλών επιστημονικών συλλόγων-ιατρικών εταιρειών, έχει δημοσιεύσεις σε ελληνικά και ξένα περιοδικά, ανακοινώσεις σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια και έχει συμμετάσχει σε συγγραφή βιβλίων. Επίσης, έχει συμμετάσχει ως Ομιλήτρια σε ημερίδες και συνέδρια –εκπαιδευτικά μαθήματα.

Η νευροχειρουργική αποτελεί μία ειδικότητα χειρουργικής υψηλών απαιτήσεων. Τι σας ώθησε να ειδικευθείτε σ’ αυτή και τι περιστατικά αντιμετωπίζετε;

Η νευροχειρουργική είναι η ειδικότητα που παρεμβαίνει χειρουργικά στις παθολογίες που αφορούν το κεντρικό νευρικό σύστημα, δηλαδή τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό. Αφορά δηλαδή μια πληθώρα νόσων που ξεκινούν από τον εγκέφαλο με τις συγγενείς ανωμαλίες, τις αγγειακές παθήσεις (αιματώματα, αγγειακές δυσπλασίες), τραυματικές κακώσεις, υδροκεφαλία, ενώ ένα μεγάλο τμήμα αποτελεί η ογκολογία του εγκεφάλου και νωτιαίου μυελού.

Ένα επίσης μεγάλο τμήμα που αφορά την ειδικότητα της νευροχειρουργικής είναι οι εκφυλιστικές παθήσεις της σπονδυλικής στήλης (κήλες στενώσεις, κατάγματα, κ.λπ.). Τέλος, υπάρχει το κομμάτι της λειτουργικής νευροχειρουργικής που αφορά τον πόνο, τη σπαστικότητα αλλά και νευρολογικές παθήσεις όπως νόσο του πάρκινσον, και ψυχιατρικές νόσους κατά τις οποίες παρεμβαίνει με νευροτροποποιητικές μεθόδους στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

Όπως αντιλαμβάνεστε η ειδικότητα εμπεριέχει ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα και προκλητικά πεδία και αυτά αποτέλεσαν για εμένα το έναυσμα για την επιλογή της.

Είστε μια επιτυχημένη γυναίκα με μια τόσο «δύσκολη» ειδικότητα, αλλά και με πολλές εξειδικεύσεις και ανακοινώσεις σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια. Αντιμετωπίσατε δυσκολίες στην πορεία της καριέρας σας;

Το ταξίδι ήταν μεγάλο και ακόμη συνεχίζεται. Φυσικά και υπήρξαν δυσκολίες σε μια τόσο απαιτητική ειδικότητα, που δεν επιδέχεται «λάθους», αλλά η περιπέτεια της γνώσης και το απτό αποτέλεσμα στους ασθενείς μου ήταν ό,τι πιο όμορφο και αναζωογονητικό που με ωθούσε να γίνομαι ακόμη καλύτερη στο πέρασμα των χρόνων.

Σε σύγκριση με άλλες χειρουργικές ιδιότητες, ο τομέας της νευροχειρουργικής τις τελευταίες δεκαετίες είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την τεχνολογική πρόοδο. Αυτό σημαίνει πιο έγκυρη διάγνωση;

Το ένα κομμάτι είναι η έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση με τις υψηλής ευκρίνειας πλέον απεικονιστικές εξετάσεις. Το κυριότερο όμως πλεονέκτημα είναι η ακρίβεια στη χειρουργική μας πράξη και η ευκολία και ασφάλεια στις χειρουργικές μας επεμβάσεις. Για παράδειγμα, τα οπτικά μέσα με ιδιαίτερη μεγέθυνση, τα ρομποτικά συστήματα, τα υπερηχητικά εργαλεία, η διεγχειρητική νευροπαρακολούθηση, τεχνολογίες με ραδιοσυχνότητες για την αντιμετώπιση του πόνου, κ.λπ. έκαναν τις επεμβάσεις μας πιο ασφαλείς, γρήγορες και με καλύτερα αποτελέσματα.

Οι πτυχιούχοι των επιστημών υγείας βρίσκονται μεταξύ των πρωταθλητών του μεταναστευτικού ρεύματος. Πώς κρίνετε τη διέξοδο αυτή που έχουν επιλέξει πολλοί νέοι του κλάδου σας;

Δυστυχώς την τελευταία δεκαπενταετία ζούμε μία διαρκή κρίση, αρχικά οικονομικά αλλά και κοινωνικά. Το σύστημα υγείας στη χώρα μας παράγει περισσότερους γιατρούς στην ειδικότητά μου από όσους μπορεί να απορροφήσει, ενώ σε άλλες ειδικότητες υπάρχει σοβαρή έλλειψη. Οπότε η επιβίωση ενός νέο-ειδικευμένου νευροχειρουργού είναι εξαιρετικά δύσκολη. Αντίθετα σε χώρες της Ευρώπης όπως η Γερμανία ή η Μεγάλη Βρετανία υπάρχει έλλειψη σε εξειδικευμένους ιατρούς οπότε αποτελούν μία διέξοδο για τους Έλληνες, προκειμένου να εξασφαλίσουν ένα εργασιακό περιβάλλον και να αποκτήσουν την απαραίτητη προϋπηρεσία προκειμένου να μπορέσουν να επιστρέψουν στη χώρα μας.

Τι θαυμάζετε περισσότερο στους ανθρώπους;

Το ήθος, το πνεύμα και τη θέληση.

Τι φοβάστε περισσότερο;

Μεγάλωσα με έναν πολύ φωτεινό πατέρα, που ήταν ψυχίατρος και τον άκουγα να λέει από μικρή, ότι ο φόβος είναι μία κατώτερη ψυχική λειτουργία που την έχουν τα ζώα για να αναπτύσσουν μηχανισμούς άμυνας και να προστατεύονται από τους κινδύνους. Οι άνθρωποι θεωρούσε ότι είμαστε ανώτερα όντα και ως τέτοια οφείλουμε να αναπτύσσουμε άλλες δεξιότητες με κύρια την προσοχή, προκειμένου να αποφεύγουμε τους κινδύνους γύρω μας. Οπότε έβγαλα μάλλον τον φόβο από τη ζωή μου και πορεύτηκα έως τώρα λίγο διαφορετικά με προσοχή και σύνεση.

Τι είναι χαρούμενη ζωή για εσάς;

Τα χαρούμενα πρόσωπα των ανθρώπων γύρω μου, η αγκαλιά των αγαπημένων μου, ένας φωτεινός ουρανός, μια βόλτα στη θάλασσα, ένα ωραίο τραγούδι, ένας χορός.

Καλοσύνη για εσάς είναι…

…αγάπη, φροντίδα, χαμόγελο, ζεστή ματιά, μια γλυκιά κουβέντα… να δίνεις το χέρι σου σε όποιον το έχει ανάγκη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *