Ορθοπαιδικός χειρουργός ενηλίκων και παίδων, γεννήθηκε στα Καρδάμυλα της Χίου, στις 4 Μαΐου 1966, και μεγάλωσε ανάμεσα στη Χίο, τον Πειραιά και τη Νέα Υόρκη.
Σήμερα, διατηρεί ένα σύγχρονο ενεργό ιδιωτικό ιατρείο στη Γλυφάδα Αττικής και είναι ο συντονιστής και επιστημονικός διευθυντής της Ορθοπαιδικής Χειρουργικής Κλινικής Ενηλίκων & Παίδων, όπως και ο διευθυντής του Τμήματος Οστεοπόρωσης & Μεταβολικών Νοσημάτων των Οστών στο Mediterraneo Hospital. Επίσης, είναι Υπεύθυνος Ιατρικός Σύμβουλος (Chief Medical Advisor) μεγάλων ελληνικών και ξένων εταιρειών και παραμένει ενεργό μέλος του Ερευνητικού Τομέα της Πανεπιστημιακής Χειρουργικής Κλινικής του Mount Sinai School of Medicine, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ, και μέλος της American Academy of Orthopaedic Surgeons (AAOS).
Τι σας ώθησε να ασχοληθείτε με την Ορθοπαιδική Χειρουργική, τις κακώσεις και τα νοσήματα που αφορούν το μυοσκελετικό σύστημα;
Η στενή σχέση που απέκτησα από πολύ μικρός με τον αθλητισμό, κυρίως ως μέλος ομάδας κολύμβησης επιπέδου πρωταθλητισμού, με βοήθησε να καταλάβω και να εκτιμήσω από νωρίς την τελειότητα που υπάρχει στην κίνηση του ανθρώπινου σώματος. Η κατανόηση των φυσιολογικών μηχανισμών λειτουργίας του μυοσκελετικού συστήματος, η προσπάθεια διατήρησης και βελτίωσης των μηχανισμών αυτών και η γρήγορη και αποτελεσματική αντιμετώπιση των παθήσεων και των κακώσεών του σε περιπτώσεις που απαιτηθεί, με ώθησαν από νωρίς να αγαπήσω και φυσικά να ακολουθήσω την Ορθοπαιδική Χειρουργική.
Εξειδικεύεστε σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος;
Οι πολυετείς σπουδές και μετεκπαιδεύσεις μου στην Ελλάδα και κυρίως στα μεγαλύτερα και πιο καταξιωμένα πανεπιστημιακά νοσοκομεία των ΗΠΑ, η αδιάκοπη επιστημονική ενημέρωσή μου ως τρόπος ζωής, η εκλεκτή ομάδα συνεργατών που με πλαισιώνει και η μακροχρόνια ενασχόληση και εμπειρία μου στα μυοσκελετικά θέματα, μου επιτρέπουν να παρέχω με επιτυχία ιατρικές υπηρεσίες που καλύπτουν όλο σχεδόν το εύρος της Ορθοπαιδικής Χειρουργικής και Τραυματολογίας.
Ασχολείστε και με την πρόληψη και την αντιμετώπιση των κακώσεων που προκαλούνται στο μυοσκελετικό από την αθλητική δραστηριότητα;
Βεβαίως. Θεωρώ ότι στόχος κάθε ιατρού αλλά και της εξελισσόμενης Ορθοπαιδικής πρέπει να αποτελεί η πρόληψη των παθήσεων και των κακώσεων του μυοσκελετικού, ανεξαρτήτως αιτιολογίας.
Πιστεύουμε ότι η δουλειά γραφείου δεν είναι κουραστική, όμως η αλήθεια είναι ότι είναι εξαιρετικά επιβαρυντική για το μυοσκελετικό. Τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να αντιμετωπίσουμε πόνο και πιάσιμο στον αυχένα και στη μέση;
Ο λανθασμένος τρόπος εργασίας στο γραφείο, οι εσφαλμένες συνήθειες μετά την επιστροφή στο σπίτι και η απουσία κάποιου προγράμματος γυμναστικής καταπονούν σημαντικά το σώμα μας.
Μελέτες με εκατομμύρια συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο έδειξαν ότι οι πιο συνηθισμένες ενοχλήσεις των εργαζόμενων σε γραφεία είναι ο πόνος και το πιάσιμο στον αυχένα και στη μέση, όπως επίσης το κάψιμο, το μούδιασμα και η αδυναμία στα χέρια και στα πόδια.
Είναι γνωστό ότι συγκεκριμένες εργονομικές αλλαγές στον χώρο εργασίας και κάποιες απλές τροποποιήσεις στις καθημερινές μας συνήθειες μπορεί να συντελέσουν καθοριστικά στην αντιμετώπιση ή ακόμα καλύτερα στην πρόληψη τέτοιου είδους προβλημάτων.
Η παρότρυνσή μου είναι να τολμήσουμε και να τροποποιήσουμε τον επαγγελματικό μας χώρο για να διευκολύνουμε την άνετη και βολική στάση του σώματός μας.
Ανάλογα με τον σωματότυπο κάθε εργαζόμενου, τις προτιμήσεις και τις υποχρεώσεις του, παρέχονται σημαντικές εξατομικευμένες οδηγίες για την προστασία του μυοσκελετικού συστήματος από τον ειδικό ορθοπαιδικό χειρουργό.
Ποια είναι η σωστή στάση σώματος ενός εργαζομένου σε γραφείο;
Είναι πολλές οι προϋποθέσεις που πρέπει να συνυπολογιστούν για κάθε διαφορετικό σωματότυπο και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τις γενικευμένες συμβουλές. Κάποιες βασικές αρχές είναι οι ακόλουθες:
- Η καρέκλα του γραφείου παίζει σημαντικότατο ρόλο και πρέπει να ρυθμιστεί το ύψος της σωστά ώστε τα πόδια μας να πατούν στο πάτωμα. Οι αγκώνες μας πρέπει να ακουμπούν πάνω στα μπράτσα της καρέκλας και να σχηματίζουν γωνία 90 μοιρών με τους χαλαρούς ώμους μας. Γόνατα και ισχία σε κάμψη περίπου 90 μοιρών, στέρνο ψηλά και το κεφάλι να ισορροπεί στον αυχένα σε ουδέτερη θέση.
- Δεν σταυρώνουμε τα πόδια και αποφεύγουμε να καθόμαστε στην πρόσθια άκρη της καρέκλας. Για παρατεταμένη εργασία είναι προτιμότερη η σταθερή καρέκλα και όχι καρέκλα με ροδάκια.
- Το σωστό κάθισμα πρέπει να είναι μαλακό στην πλάτη, μαλακό στη στήριξη του κεφαλιού, μέτριο στο κάθισμα και σκληρό στα μπράτσα ενώ η «πλάτη» του να «ακολουθεί» τα φυσιολογικά κυρτώματα της σπονδυλικής στήλης.
- Η σωστά ρυθμισμένη καρέκλα πρέπει να είναι κοντά στο γραφείο και με ανάλογη ρύθμιση της επιφάνειας εργασίας.
- Η οθόνη του υπολογιστή πρέπει να είναι τοποθετημένη ακριβώς μπροστά, στο ύψος των ματιών μας, ώστε να κοιτάζουμε ευθεία μπροστά στην οθόνη και όχι με στροφή του κεφαλιού.
- Κάθε μία ώρα περίπου συνεχόμενης καθιστικής εργασίας συνιστάται έγερση από το κάθισμα για δέκα λεπτά με βάδιση και ήπιες διακριτικές διατάσεις του σώματος.
Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του στρώματος και του μαξιλαριού για τον αυχένα και τη μέση;
Διεθνείς μελέτες έδειξαν ότι περνάμε το ένα τρίτο περίπου της ζωής μας επάνω στο κρεβάτι και είναι ευρέως γνωστό ότι ο ποιοτικός ύπνος είναι απαραίτητος για τον υγιή άνθρωπο. Θεωρώ απαραίτητο και παροτρύνω τους ασθενείς μου να επενδύσουν σε ένα καλό στρώμα και σε ένα σωστό μαξιλάρι.
Το ιδανικό στρώμα «αγκαλιάζει», προστατεύει και στηρίζει τα διαφορετικά σημεία του σώματός μας, που του ασκούν διαφορετικές πιέσεις και που έχουν διαφορετικές ανάγκες στήριξης. Πρέπει το στρώμα να προσαρμόζεται στην ιδιαιτερότητα και μοναδικότητα του κάθε σωματότυπου και να μας προσφέρει ανάπαυση και ενέργεια.
Όταν με ρωτούν στον προσωπικό και επαγγελματικό μου κύκλο με ποιον τρόπο κάποιος μπορεί να μάθει αν ένα στρώμα είναι καλό, προτείνω να κάνουν το ακόλουθο τεστ ελέγχου στρώματος: Να πιέσουν δυνατά με δύο δάχτυλα στο κέντρο του στρώματος και να παρατηρήσουν τη «λακκούβα» που δημιουργείται. Όσο μικρότερη «λακκούβα» δημιουργούν τα δάχτυλα με την πίεση τόσο καταλληλότερο είναι το στρώμα που ελέγχεται.
Το ιδανικό μαξιλάρι πρέπει να έχει το σωστό ύψος και τη σωστή σύσταση ώστε να στηρίζει τον αυχένα και να τον διατηρεί σε ουδέτερη θέση, σε σχέση με την υπόλοιπη σπονδυλική στήλη, κατά τη διάρκεια του ύπνου. Σε γενικές γραμμές, προτείνω ένα σχετικά μικρότερο μαξιλάρι με σταθερότερη σύσταση.
Πόσο σημαντική είναι η πρόληψη για την αποφυγή τραυματισμών ή για την καθυστέρηση της επιδείνωσης ενός νοσήματος;
«Κάλλιον του θεραπεύειν το προλαµβάνειν» υποστήριζε ο Ιπποκράτης προ 2.500 χρόνων, τονίζοντας τη σπουδαιότητα της προληπτικής ιατρικής για την ποιοτική ζωή και τη μακροζωία και, φυσικά, αυτό ισχύει στο έπακρο και στην Ορθοπαιδική σήμερα. Κάθε σημαντικό ή ασήμαντο μυοσκελετικό πρόβλημα που παραμένει χωρίς αντιμετώπιση για περισσότερο από 3 εβδομάδες χαρακτηρίζεται στην Ορθοπαιδική ως «χρόνιο πρόβλημα» και η πιθανή απλή επίλυσή του συχνά μετατρέπεται σε μακροχρόνιο δυσεπίλυτο θέμα.
Τι θαυμάζετε περισσότερο στους ανθρώπους;
Τη διαφορετικότητά τους στα ιατρικά θέματα. Δεν έχω ακόμα συναντήσει, μετά από 25 χρόνια έντονης μαχόμενης Ιατρικής, δύο ανθρώπους με όμοια μυοσκελετικά δεδομένα.
Τι θεωρείτε ότι φέρνει ισορροπία στον άνθρωπο;
Η επιτυχημένη αρμονία ανάμεσα στις επιθυμίες, στις υποχρεώσεις και στα επιτεύγματα κάθε ανθρώπου, σύμφωνα βέβαια με τις προσωπικές του αντιλήψεις.
Τι φοβάστε περισσότερο;
Να βρεθώ μια μέρα και να μην έχω δίπλα μου τους ανθρώπους που αγαπώ και με αγαπούν.
Τι είναι χαρούμενη ζωή για εσάς;
Να φεύγω το πρωί από το σπίτι μου με ένα γεμάτο πρόγραμμα υποχρεώσεων και να επιστρέφω το βράδυ ικανοποιημένος ότι το έχω ολοκληρώσει. Να μπορώ καθημερινά να αφιερώνω λίγο ποιοτικό χρόνο με τους ανθρώπους που αγαπώ. Να πραγματοποιώ δραστηριότητες που απολαμβάνω και να προετοιμάζομαι για την επόμενη ημέρα. Τέλος, να μπορώ να ολοκληρώνω την ημέρα μου γαλήνια, χωρίς να αισθάνομαι μεταμέλεια ή τύψεις για πράγματα που είπα ή έκανα.
Τι σας κινητοποιεί δημιουργικά όλα αυτά τα χρόνια;
Η ασταμάτητη προσπάθεια αναζήτησης νέων γνώσεων, επιστημονικών πληροφοριών και εξελίξεων στην Ορθοπαιδική, για να μπορώ να αντεπεξέλθω με επιτυχία και να προσφέρω σε κάποιον που μου εμπιστεύεται το μυοσκελετικό του πρόβλημα.
Έχεις μια γεμάτη ζωή όταν…
… καταφέρεις να ισορροπήσεις επιτυχημένα, σύμφωνα με τις προσωπικές σου αντιλήψεις, την προσωπική, την οικογενειακή και την επαγγελματική σου ζωή.
Πόση σημασία έχουν τα υλικά αγαθά για μια ευτυχισμένη ζωή;
Θεωρώ ότι τα υλικά αγαθά, αν και σε ένα βαθμό απαραίτητα, δεν μας κάνουν πιο ευτυχισμένους. Η άσκηση της Ιατρικής παραμένει για μένα λειτούργημα, με μοναδικό στόχο τη διατήρηση και τη βελτίωση της υγείας και, κατ’ επέκταση, της ποιότητας στη ζωή.
Πιστεύω ακράδαντα ότι ο γιατρός που σκέπτεται τον βιοπορισμό του κατά την άσκηση των καθηκόντων του θα οδηγηθεί σε λανθασμένες αποφάσεις, που δεν θα ωφελήσουν τον ασθενή του. Σε αυτές τις απαράδεκτες περιπτώσεις, η ιατρική επιστήμη μετατρέπεται σε εμπορική συναλλαγή…
Καλοσύνη για εσάς είναι…
… η αληθινή, ανιδιοτελής προσφορά. Το να προσφέρεις σε κάποιον κάτι, σημαντικό ή ασήμαντο, χωρίς να προσδοκάς κάποια υλική ή ηθική ανταμοιβή είναι για μένα η πραγματική έννοια της «καλοσύνης».