fbpx

Κτίρια με οικοσυναισθηματική νοημοσύνη

Πώς η Στέλλα Πιερή και ο Πιέρος Πιερής, μαζί με την ομάδα τους δημιουργούν εδώ και 20 χρόνια

πρωτοποριακά και πρότυπα αειφόρα έργα. Πρωτοστατoύν στην αειφορία και εισήγαγαν τον όρο «οικοσυναισθηματική νοημοσύνη» στον παγκόσμιο αρχιτεκτονικό διάλογο. Η Στέλλα Πιερή και ο Πιέρος Πιερής, μαζί με την ομάδα τους στο αρχιτεκτονικό γραφείο Pieris Architects, δημιουργούν εδώ και 20 χρόνια πρωτοποριακά αειφόρα έργα που αποτελούν πρότυπο.

Το πολυβραβευμένο γραφείο, που πλέον έχει στο portfolio του πληθώρα υλοποιημένων έργων σε Ελλάδα, Κύπρο και Μεγάλη Βρετανία, συνδύασε την αρχιτεκτονική με την καινοτομία, την οικολογία και την ανθρώπινη ψυχολογία – λογική που οι ιδρυτές ακολουθούσαν από τα φοιτητικά τους χρόνια. Πώς μπορεί να ζήσει αρμονικά μια αυτάρκης κολεκτίβα κατά μήκος εγκαταλελειμμένων σιδηροδρομικών γραμμών στο Λος Άντζελες, σε έναν οικολογικό οικισμό, όπου το κέλυφος των κτιρίων είναι φτιαγμένο από βιολογικό βρώσιμο καλαμπόκι; Αυτό ήταν το πρώτο οικολογικό concept πάνω στο οποίο εργάστηκαν κατά τη διάρκεια των σπουδών του Πιέρου Πιερή στη σχολή Barttlet στο Λονδίνο.

Την ίδια περίοδο ανέλυαν το θέμα της ψυχογεωγραφίας των πόλεων με βάση το παράδειγμα της πόλης Sheffield στη Μ. Βρετανία. Κατά την άποψή τους, ο τρόπος που οι πόλεις είναι χτισμένες επηρεάζει καθημερινά κάθε κίνηση που κάνουμε και κάθε απόφαση που παίρνουμε, συνεπώς διαμορφώνει την ψυχοσύνθεση μιας ολόκληρης κοινωνίας. Τα δύο πρώιμα ενδιαφέροντα των νέων τότε αρχιτεκτόνων συγχωνεύθηκαν στο concept της «οικοσυναισθηματικής νοημοσύνης», μια ιδέα που συνδυάζει την περιβαλλοντική διάσταση του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού με την ψυχική υγεία και τη σωματική ευεξία και εφαρμόζεται στα κτίρια και τις πόλεις όπου ζούμε. 

Invisible qualities

«Όταν σχεδιάζουμε, δοκιμάζουμε τα όρια των υλικών σε πολλά και διαφορετικά μοντέλα ζωής. Στην πραγματικότητα, η ζωή σε μια κατοικία, σε ένα ξενοδοχείο ή σε έναν οικισμό χτισμένο στη λογική της οικοσυναισθηματικής νοημοσύνης προσφέρει απλώς μια ποιοτικότερη εκδοχή διαβίωσης σε καθημερινό επίπεδο», λέει η Στέλλα Πιερή. «Στην κατοικία Urban Forest Residence, ένα δάσος με πεύκα μπαίνει στο σπίτι μέσα από τις μεγάλες διαφάνειες, τα φυτεμένα δώματα κλιμακώνουν το δάσος σε κάθε επίπεδο του σπιτιού και η ενεργειακή κατηγορία Α+, μέσω του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, εξοικονομεί ενέργεια, κάτι που λειτουργεί υπέρ του ιδιοκτήτη και του περιβάλλοντος. To concept οικοσυναισθηματικής νοημοσύνης εφαρμόζεται βέβαια σε κάθε κλίμακα και τύπο έργου που μελετάμε, από την ιδιωτική κατοικία και το διαμέρισμα μέχρι τα κτίρια γραφείων και ξενοδοχεία αλλά και στο Μητροπολιτικό Υδατοδρόμιο Αττικής που θα υλοποιηθεί σύντομα». Τα έργα τους, πέρα από καλή αρχιτεκτονική, εισάγουν μια νέα λογική, βιώνονται πολύ διαφορετικά, αναβαθμίζοντας συνολικά τον τρόπο που ζούμε. 

Natural Hotels

Φανταστείτε ένα ξενοδοχείο στην άκρη του γκρεμού, σε ένα παρθένο τοπίο, με απρόσκοπτη θέα στο Καρπενήσι. Ατμοσφαιρικό, αλλά γνώριμο concept ως εδώ. Στην περίπτωση του Nulius in Verba το γραφείο Pieris Architects κάνει την ανατροπή που έδωσε νέα ώθηση στην επαναλαμβανόμενη πελατεία. Κάθε δωμάτιο επαναπροσδιορίζει τη σχέση του κατοίκου με τη φύση. Όχι διακοσμητικά, όπως στα περισσότερα ξενοδοχεία, αλλά μέσα από την αρχιτεκτονική. Ένα δωμάτιο από πέτρα, με ψηλή οροφή, συνθέτει το μοναστηριακό vibe και την πνευματικότητα μέσα από τη γεωμετρία των ανοιγμάτων σε σχέση με τις αναλογίες του δωματίου και το ύψος των ανθρώπων. Στο ίδιο ξενοδοχείο, ο ένοικος αντιλαμβάνεται διαφορετικά τη σχέση του με τη φύση σε ένα άλλο δωμάτιο, το οποίο προσφέρει την αίσθηση της θαλπωρής και της προστατευμένης επαφής με το έξω, χάρη στη χαμηλότερη οροφή, το ημικυκλικό άνοιγμα στη θέα, τις απαλές υφές και το κυρίαρχο υλικό, το ξύλο. «Με αυτόν τον τρόπο η αρχιτεκτονική αποκτά τον κυρίαρχο, διαχρονικό της ρόλο, ξεπερνώντας κάθε διακοσμητική τάση, αίροντας την ανάγκη ανακαίνισης ενός ξενοδοχείου κάθε επτά χρόνια και εξασφαλίζοντας, συνεπώς, την εξοικονόμηση πόρων», ολοκληρώνει η Στέλλα Πιερή.

Σε μια άλλη προσέγγιση της φιλοξενίας, το έργο Posidonia Eco Resort στη Χαλκιδική ήταν το πρώτο glamping (πολυτελές camping) στην Ελλάδα. «Οι υπηρεσίες ενός 7στερου ξενοδοχείου προσφέρονται στην καρδιά της φύσης, χωρίς να χρειάζεται η “βαριά” δόμηση. Μέσω της αρχιτεκτονικής των ελαφριών, ξύλινων οικίσκων, το ζητούμενο της πολυτέλειας συνδυάζεται με την άμεση απόλαυση ενός μαγευτικού τοπίου, του μεσογειακού θέρους και την αξεπέραστη εμπειρία του ελληνικού νυχτερινού ουρανού», προσθέτει η Στέλλα Πιερή.

Forward thinking

Η αειφορία εξελίσσεται. Στην ερώτηση ποιο είναι το μέλλον της στην αρχιτεκτονική, ο Πιέρος Πιερής απαντά πως είναι βέβαιος ότι σύντομα θα υπάρχουν ακόμα περισσότερα κτίρια εξ ολοκλήρου φτιαγμένα μέσω 3D printing, εξυπηρετώντας νέες φόρμες. Παράλληλα θα κατασκευάζονται με πρωτόγνωρη ταχύτητα, κατ’ επέκταση θα αφήνουν μικρότερο οικολογικό αποτύπωμα. Και τι θα συμβεί με τα «βρώσιμα» κτίρια; «Από τα χρόνια των σπουδών μας μέχρι σήμερα βλέπουμε ότι τα βρώσιμα κτίρια έχουν γίνει πραγματικότητα. Σίγουρα θα έρθουν και στην Ελλάδα. Το μέλλον μπορεί να είναι πραγματικά συναρπαστικό! Φτάνει μόνο να σκεφτούμε μια πόλη όπου τα κτίρια θα ανταποκρίνονται στο άγγιγμα των ανθρώπων και οι ήχοι της θα φιλτράρονται μέσω των τοίχων έτσι ώστε να απελευθερώνουν ήχους της εξοχής. Ακόμα και οι μυρωδιές της πόλης θα αλλάξουν, κινητοποιώντας όλες τις αισθήσεις μας, δημιουργώντας μια πραγματικά ευτυχισμένη καθημερινότητα», καταλήγει ο Πιέρος Πιερής.

Photo: Posidonia Eco Resort – Glamping στην Χαλκιδική.

Δανάη Μακρή
www.lifo.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *