Γεννημένη στην Αμερική, απόφοιτη του Pierce College στην Αθήνα, Γεωλόγος/ΑΠΘ, με Μaster’s από το Boston University σε «Ενέργεια & Περιβάλλον». Απασχολήθηκε σε ΜΚΟ σε Βοστώνη και Ουάσινγκτον, ενώ εργάστηκε μεταξύ 1988 και 2020 στην Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντο-HELMEPA, το μεγαλύτερο διάστημα ως Executive Coordinator των προγραμμάτων του οργανισμού. Ασχολήθηκε με την περιβαλλοντική εκπαίδευση μαθητών καθώς και την επιμόρφωση ναυτικών για την αλλαγή νοοτροπίας και συνηθειών σε θέματα ασφάλειας και προστασίας των θαλασσών.
Συνδυάζοντας την εμπειρία και τις γνώσεις της σε θέματα sustainability και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης αλλά και την αγάπη της για τη φύση και τον άνθρωπο, δραστηριοποιείται τώρα ως Life & Executive Coach ενώ είναι υπεύθυνη της Επιτροπής Περιβάλλοντος του ICF Greece, του σωματείου Επαγγελματιών Coaches στην Ελλάδα.
Αγαπά τα ταξίδια – κατά προτίμηση σε καινούργιους τόπους, τη θάλασσα και την επικοινωνία με τους ανθρώπους.
Μέλος των Alumni Association of the American College of Greece, Boston University and the Association of Greek Alumni of American Universities. Μέλος του International Propeller Club Piraeus. Ταμίας ΔΣ της WISTA Hellas 2020-2022.
Εργαστήκατε σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς για περιβαλλοντικά θέματα. Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τις θάλασσές μας;
Τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ελλάδα, οι μη κυβερνητικοί οργανισμοί που απασχολήθηκα έδιναν έμφαση στον άνθρωπο και τον ρόλο που ίδιος μπορεί να διαδραματίσει για να περιοριστεί η ρύπανση που εμείς όλοι προκαλούμε, ηθελημένα ή από άγνοια ή αδιαφορία. Η συνειδητοποίηση της προσωπικής ευθύνης και η ανάληψη δράσης είναι τα σημαντικότερα βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση. Ακόμη, η φιλοσοφία τους ήταν ότι ξεκινάμε από τα παιδιά για την καλλιέργεια μιας αποτελεσματικής περιβαλλοντικής συνείδησης.
Στην Ουάσινγκτον, στα μέσα της δεκαετίας του ’80 υιοθετήσαμε περιβαλλοντικές δράσεις για να φέρουμε κοντύτερα παιδιά από το Ισραήλ και την Παλαιστίνη, καθώς η προστασία της φύσης είναι κοινή ανάγκη αλλά και αίτημα της νέας γενιάς. Παρόμοια, στην HELMEPA, τη δεκαετία του ’90 οργανώσαμε συμβολικούς καθαρισμούς ακτών από κοινού με μαθητές στην Ελλάδα και την Τουρκία, ενώ παιδιά από τις αντίστοιχες ενώσεις σε Αυστραλία, Κύπρο, Τουρκία και Ελλάδα πήραν μέρος τη δεκαετία του 2000 σε διαγωνισμούς ζωγραφικής με μηνύματα προς την κοινωνία των ενηλίκων ότι η θάλασσα μάς ενώνει και νοιαζόμαστε γι’ αυτήν.
Προσωπικά, ασπάζομαι αυτό που έχει πει η Dr. Sylvia Earl, διάσημη Αμερικανίδα εξερευνήτρια των βυθών και ωκεανογράφος: «Προστατεύουμε ό,τι αγαπάμε και αγαπάμε ό,τι γνωρίζουμε!». Αυτό σημαίνει πως είναι αναγκαίο -αλλά και επείγον- να γνωρίσουμε καλύτερα τον Γαλάζιο Πλανήτη μας, να μάθουμε για την αλληλεξάρτησή μας από τη θάλασσα, τη σημασία των ωκεανών για το οξυγόνο που αναπνέουμε, την ισορροπία του κλίματος, τον πλούτο και την ποικιλία της θαλάσσιας ζωής, τους πολύτιμους -όχι όμως και ανέξαντλητους- πόρους που μας προσφέρει η θάλασσα. Αλλά, να κατανοήσουμε και το τίμημα που θα πληρώσουμε αν ξεπεράσουμε τα όρια, αν ανατρέψουμε τις φυσικές ισορροπίες, που είναι πολύ εύθραυστες, όσο κι αν νομίζουμε διαφορετικά.
Ας συνειδητοποιήσουμε πως κάθε ανάσα που παίρνουμε, κάθε γουλιά νερό που πίνουμε, μάς συνδέουν άρρηκτα με τους ωκεανούς! Η καλή τους κατάσταση εξασφαλίζει και τη δική μας υγεία και ευημερία!
Άλλωστε, «η μεγαλύτερη απειλή για τον Πλανήτη», όπως λέει ο Robert Swan, ο πρώτος άνθρωπος που περπάτησε στον Βόρειο και Νότιο Πόλο, «είναι η πεποίθηση πως κάποιος άλλος θα τον σώσει»!
Για πολλά χρόνια εργαστήκατε για τον συντονισμό των προγραμμάτων της HELMEPA όπως και για τις Θαλάσσιες και Διεθνείς Σχέσεις της Διεθνούς Ένωσης Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος – INTERMEPA. Μιλήστε μας για τα projects στα οποία συμμετείχατε.
Ως ναυτιλιακός οργανισμός, η HELMEPA προτεραιότητα είχε την επιμόρφωση των ναυτικών και στελεχών των εταιρειών μελών. Έτσι, από την αρχή ασχολήθηκα με το πώς θα δώσουμε την κατάλληλη, έγκυρη και έγκαιρη πληροφόρηση στους ανθρώπους της θάλασσας με στόχο την ασφάλεια και την πρόληψη της ρύπανσης. Ετήσια προγράμματα, σεμινάρια σε νησιά και πόλεις παραδοσιακούς ναυτότοπους, manuals και εκπαιδευτικά βοηθήματα, καθώς και ανάπτυξη σχέσεων με Ελεγκτικές Αρχές Λιμένων ανά τον κόσμο ήταν η βασική μας μέριμνα. Γεννημένη στις ΗΠΑ, με σπουδές και εμπειρίες εκεί, συνεισέφερα στην καλλιέργεια των δεσμών με τις Αρχές της Αμερικής αλλά και του Καναδά. Αργότερα, ξεκίνησε η συνεργασία με τις Αρχές της Αυστραλίας, με τις οποίες μεταξύ άλλων, εκδόσαμε Οδηγό προς τους Έλληνες ναυτικούς για την ασφαλή ναυσιπλοΐα στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο, ένα από τα φυσικά θαύματα του κόσμου, για την αποφυγή ατυχημάτων και την προστασία του.
Με γνώμονα πάντοτε τον ανθρώπινο παράγοντα, υιοθετήσαμε καινοτομίες και αναζητήσαμε συνεργασίες που πολλαπλασιάζουν το αποτέλεσμα. Η δημιουργία αδελφών ενώσεων-MEPAs σε άλλες χώρες και η στενή συνεργασία τους υπό την ομπρέλα της INTERMEPA (International Marine Environment Protection Association) ήταν μια άλλη συναρπαστική εμπειρία, αν σκεφτεί κανείς ότι αυτές ήταν στην Κύπρο, Τουρκία, Αυστραλία, Ουρουγουάη, Φιλιππίνες, ΗΠΑ και Ουκρανία!
Είχα την ευκαιρία να συντονίσω πανελλήνια προγράμματα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, όπως αυτό της Παιδικής Ηelmepa, με χιλιάδες μαθητές μέλη κάθε χρόνο και εκατοντάδες εκπαιδευτικούς. Ξεχωριστή η ικανοποίηση, ότι μαζί με τους δασκάλους που είχαν μεράκι, φυτέψαμε το σπόρο της περιβαλλοντικής συνείδησης, ενισχύσαμε συμπεριφορές και αναπτύξαμε δεξιότητες βάζοντας ένα λιθαράκι στη δημιουργία αυριανών, υπεύθυνων πολιτών.
Νοιώθω υπερήφανη που συνέβαλα στην επιτυχία πολλών πρωτοβουλιών με ευγενή σκοπό στη διάρκεια των ετών, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, πάντοτε με την υποστήριξη των εθελοντών μελών.
Είχα την τιμή να εκπροσωπήσω τη HELMEPA επί σειρά ετών στο Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό-ΙΜΟ ως Τεχνικός Σύμβουλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας, στα Ηνωμένα Έθνη στη Ν. Υόρκη, στο Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ην. Εθνών για τη Μεσόγειο-UNEP/MAP, στην Αμερικανική και Καναδική Ακτοφυλακή, στην Αυστραλιανή Αρχή Ναυτικής Ασφάλειας-AMSA, στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, στο Συμβούλιο Εμπειρογνωμώνων του Green Award και άλλους διεθνείς και διακρατικούς φορείς. Είδα τη HELMEPA να μεγαλώνει και να ωριμάζει διαχρονικά μέσα από διάφορες προκλήσεις, καταφέρνοντας να μην παρεκτραπεί από την αρχική ιδέα και το όραμα του Γιώργου Π. Λιβανού και της Ιδρυτικής Διακήρυξης. Αποτελεί για μένα ιδιαίτερη ικανοποίηση το γεγονός ότι συμμετείχα επί 33 χρόνια στην ανάπτυξη μιας πρωτοπόρου ιδέας, που έφερε κοντά εργαζόμενους και εργοδότες της ναυτιλιακής βιομηχανίας στον κοινό στόχο «Να σώσουμε τις θάλασσες».
Ως Εκτελεστική Συντονίστρια ήρθατε σε επαφή με πολλούς αφοσιωμένους επαγγελματίες και εθελοντές εκπαιδευτικούς. Ποια προσωπικότητα σας εντυπωσίασε πιο πολύ και γιατί;
Πράγματι, είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ με χιλιάδες εθελοντές δασκάλους σ’ όλη τη χώρα, να γνωρίσω πολυταξιδευμένους, έμπειρους ναυτικούς και πολλά αξιόλογα στελέχη εταιρειών, καθώς και να συνομιλήσω με διακεκριμένους Έλληνες και ξένους στον επιχειρηματικό, ακαδημαϊκό και πολιτικό χώρο. Πολλοί έμειναν στη μνήμη μου ως σωστοί επαγγελματίες, αφοσιωμένοι στη δουλειά τους. Εύκολα ξεχωρίζω όμως τους εκπαιδευτικούς των ακριτικών μας περιοχών. Τη δασκάλα εκείνη που έχοντας έναν μόνο μαθητή στο ακριτικό νησί, περήφανα σε κάθε εθνική γιορτή κάνει παρέλαση μαζί του!
Θαύμασα ακόμη τις γυναίκες Πλοιάρχους, εκείνες τις πρωτοπόρες που τόλμησαν να διεκδικήσουν την ηγεσία στο πλοίο! Εκείνες που η αγάπη τους για το επάγγελμα τις οδήγησε να αμφισβητήσουν παραδοσιακούς ρόλους και να εργαστούν σκληρά για να γίνουν αποδεκτές σε ένα απαιτητικό περιβάλλον, που είναι δύσκολο να περιγράψω σε κάποιον που δεν γνωρίζει τον κόσμο της θάλασσας.
Άξιες θαυμασμού είναι κι οι νέες αξιωματικοί Εμπορικού Ναυτικού, που σε ένα διαφορετικά απαιτητικό χώρο σήμερα και με επίγνωση των δυσκολιών, κυνηγούν το όνειρό τους – «να καπετανέψω ένα μεγάλο tanker», όπως πρόσφατα μου είπε νέα Υποπλοίαρχος, μέλος της WISTA Hellas, το σωματείο των γυναικών στον ναυτιλιακό χώρο, όπου διετέλεσα Ταμίας ΔΣ την περίοδο 2020-2022.
Με εντυπωσίασαν επίσης, δυο ξένες προσωπικότητες, που είχα τη μεγάλη τιμή να γνωρίσω. Την Dr. Gro Harlem Brudtland, τότε πρωθυπουργό της Νορβηγίας, που γνώρισα σε επίσκεψή της στην Αθήνα με αφορμή τη βράβευσή της με το Βραβείο του Ιδρύματος Ωνάση. Η Επιτροπή Brudtland ήταν εκείνη που εισήγαγε στην Έκθεση της «Το κοινό μας μέλλον», τον όρο «Αειφόρο Ανάπτυξη» – Sustainable Development, που έκτοτε καθορίζει τις στρατηγικές ανάπτυξης σε διεθνές, εθνικό αλλά και εταιρικό επίπεδο. Ακαταπόνητη και μαχητική επί χρόνια στα θέματα της κλιματικής αλλαγής και της ισότιμης εκπαίδευσης όλων, η Brudtland αποτελεί για μένα πρότυπο γυναίκας ηγέτιδας.
Με θαυμασμό θυμάμαι τέλος, την Dr. Elizabeth Mann Borgese, κόρη του συγγραφέα Thomas Mann, καθηγήτρια στο Dalhousie University, στο Halifax του Καναδά, που αφιέρωσε τη ζωή της στη μελέτη και προστασία των ωκεανών, ιδρύοντας το International Ocean Institute στη Μάλτα. Η επονομαζόμενη «Μητέρα των Ωκεανών» και «Πρέσβειρα των Θαλασσών» υποστήριξε θερμά τη HELMEPA από την αρχή και μας καλούσε στα συνέδρια Pacem in Maribus που διοργάνωνε. Όταν απεβίωσε το 2002, αφιερώσαμε στη μνήμη της τα επιμορφωτικά προγράμματα, ναυτικών και μαθητών, ως ελάχιστο φόρο τιμής στη προσφορά της και τη συμβολή της στη θέσπιση της Σύμβασης των Ωκεανών (UN Convention of the Law of the Seas).
Έχοντας γυρίσει σελίδα στην επαγγελματική σας ζωή πώς αξιοποιείτε τις γνώσεις και τις εμπειρίες σας;
Όταν πριν έναν χρόνο άλλαζα επαγγελματική πορεία, μετά από 30 plus χρόνια εργασίας μου στην HELMEPA, δεν περίμενα ότι θα ανακάλυπτα έναν νέο, τόσο συναρπαστικό και ελκυστικό κόσμο, εκείνον του επαγγελματικού Coaching. Μια σύγχρονη προσέγγιση στην προσωπική ανάπτυξη, με ρίζες στη διαλεκτική-μαιευτική μέθοδο του Σωκράτη, που συνδυάζει φιλοσοφία, επιστήμη, τέχνη και τεχνική μαζί! Πρόκειται, με απλά λόγια, για μια εμπιστευτική, δημιουργική συνεργασία μεταξύ του Coach και του Coachee, με στόχο ο δεύτερος να ανακαλύψει τον καλύτερο εαυτό του, να τον ενεργοποιήσει και να εξελιχθεί σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο.
Είμαι σήμερα μέλος του σωματείου των επαγγελματιών Coaches στην Ελλάδα, του Ελληνικού Παραρτήματος του International Coaching Federation-ICF, όπου δραστηριοποιούμαι εθελοντικά ως υπεύθυνη της νεοσύστατης Επιτροπής Περιβάλλοντος. Στόχος μας είναι η ευαισθητοποίηση των Μελών, ώστε αυτά να συμπεριλάβουν το μέλημα για την περιβαλλοντική/κλιματική κρίση και τη βιώσιμη ανάπτυξη στην πρακτική του Coaching με τους κατάλληλους τρόπους.
Είμαι ακόμη μέλος στο Climate Coaching Alliance και παρακολουθώ τις εξελίξεις για την τάση, σε διεθνές επίπεδο, να αυξήσουμε εμείς οι Coaches τη θετική μας επίδραση στην κοινωνία, ώστε ο καθένας κι η καθεμία στον ηγετικό του/της ρόλο να αναλογιστεί, αναλάβει ευθύνη και κινητοποιηθεί για το βιώσιμο μέλλον της Γης.
Δεν σας κρύβω πως είμαι ενθουσιασμένη με την ευκαιρία να συνδυάσω τις γνώσεις μου ως περιβαλλοντολόγος, την πολυετή εμπειρία μου σε εκστρατείες ευαισθητοποίησης και την επικοινωνία, και την αγάπη μου για τη φύση και τον άνθρωπο.
Αυτές τις ημέρες έχω την ιδιαίτερη χαρά να είμαι υπεύθυνη συντονισμού των διαδικτυακών εκδηλώσεων που διοργανώνει το ICF Greece, στο πλαίσιο της “International Coaching Week”. Ελπίζω πως το ευρύτερο κοινό θα αδράξει την ευκαιρία να μάθει περισσότερα για τις ωφέλειες του Coaching από διακεκριμένους, Έλληνες και ξένους ομιλητές, που θα μοιραστούν γνώση και εμπειρίες σε επίκαιρα θέματα, όπως ψυχική ανθεκτικότητα της νεολαίας, βιωσιμότητα και ηγεσία καθώς και team coaching, κ.ά.
Ποιο είναι το motto σας;
Αυτό που πρεσβεύω συμπυκνώνεται στη φράση του Tony Robbins: “The only limit to your impact is your imagination and commitment.” – το μόνο όριο στην επίδραση που μπορείς να έχεις είναι η φαντασία και η αφοσίωση και δέσμευσή σου σ’ αυτό που επιθυμείς να κάνεις!
Το θέμα είναι να ξεπεράσουμε τυχόν φοβίες, προκαταλήψεις και αναβλητικότητα για να πραγματοποιήσουμε όσα ονειρευόμαστε πως θα έχουν ένα θετικό αντίκτυπο σε μας και τους γύρω μας. Καταλύτης γι’ αυτό μπορεί σίγουρα να γίνει το Coaching.
Πολύ δυνατά και όμορφα το διατύπωσε εξάλλου ο Nelson Mandela λέγοντας: «Όραμα χωρίς δράση είναι απλά ένα όνειρο. Δράση χωρίς όραμα είναι χάσιμο χρόνου. Όραμα και Δράση μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο.»
Τι είναι χαρούμενη ζωή για εσάς;
Να ζούμε την κάθε πολύτιμη στιγμή και να φτιάχνουμε ωραίες αναμνήσεις. Πολλά ηλιοβασιλέματα και φεγγαρόλουστες βραδιές, περπάτημα στην ακρογιαλιά εκεί που σκάει το κύμα, καλοκαίρια κάτω από τη σκιά της κληματαριάς, αληθινές κουβέντες με φίλους, αγαπημένα τραγούδια, εμπνευσμένα βιβλία – όλα αυτά είναι οι μικρές, αυθεντικές απολαύσεις που συνθέτουν για μένα μια χαρούμενη ζωή.
Και πολλά ταξίδια με ανακαλύψεις σε νέες γεύσεις, χρώματα, ήχους και μυρωδιές, να ζούμε με όλες μας τις αισθήσεις!
Να ζούμε την παρούσα ώρα χωρίς διαρκές άγχος για καταστάσεις που έτσι κι αλλιώς δεν μπορούμε να επηρεάσουμε ή να προβλέψουμε.
Τι θαυμάζετε περισσότερο στους ανθρώπους;
Θαυμάζω την ψυχική δύναμη εκείνων που οι μεγάλες ανατροπές στη ζωή τους δεν τους λύγισαν. Αντίθετα, τις μετέτρεψαν σε δεύτερη ευκαιρία, ύψωσαν το ανάστημά τους και βασιζόμενοι στις αξίες και αρχές τους, με πίστη στον εαυτό τους προχώρησαν στη ζωή, που δεν τους χαρίστηκε. Και είναι ακόμη σημαντικότερο, τέτοιοι άνθρωποι, λίγοι νομίζω, να συνεχίζουν να είναι γενναιόδωροι και μεγαλόψυχοι, σκληρυμένοι από τη ζωή αλλά ευαίσθητοι προς τους υπολοίπους.
Θαυμάζω επίσης, όσους αν και σε προχωρημένη ηλικία, δεν έχουν χάσει το πάθος τους και τον ενθουσιασμό –έναν ενθουσιασμό μεταδοτικό– και με περισσή ενεργητικότητα συνεχίζουν το έργο τους. Αναφέρομαι για παράδειγμα σε τρεις εξαιρετικές προσωπικότητες: την 87χρονη Dr. Sulvia Earl, ωκεανογράφο, που ακόμη κάνει καταδύσεις για να αναδείξει την ανάγκη προστασίας των βυθών από τη ρύπανση, την 88χρονη Jane Goodall, που αφιέρωσε τη ζωή της στη μελέτη και προστασία του γορίλα και συνεχίζει να είναι ενεργή ακτιβίστρια, καθώς και τον 96χρονο David Attenborough, γνωστό μας από τα καταπληκτικά ντοκιμαντέρ του ανά τον κόσμο και την εκστρατεία προστασίας του «θαυμαστού, όμορφου κόσμου μας».
Είναι εκείνοι που, μεταφορικά, φυτεύουν σήμερα ένα δένδρο, γνωρίζοντας ότι δεν θα καθίσουν οι ίδιοι κάτω από τον ίσκιο τους αλλά το κάνουν για την επόμενη γενιά και διότι πιστεύουν πως απλά πράττουν το σωστό. Τι μεγαλείο ψυχής και πόση πίστη σε έναν αγώνα ζωής!
Τι είναι αυτό που κάνει τον άνθρωπο ευτυχισμένο;
Να ζει σε αρμονία με τις αξίες του, γεγονός που προϋποθέτει να τις έχει ανακαλύψει και να έχει θέσει ανάλογους στόχους στη ζωή του. Να αναζητά την προσωπική του ολοκλήρωση με τόλμη και ακεραιότητα. Κι ακόμη η επαφή με τη φύση. Τη χρειαζόμαστε για να ηρεμεί η ψυχή και να ξεκουράζεται ο νους. Έχουμε ανάγκη τη «γείωση» να μας ενδυναμώνει και να μας δίνει ενέργεια.
Τι φοβάστε περισσότερο;
Τη σοβαρή ασθένεια, δική μου ή των δικών μου, και την απώλεια αγαπημένων προσώπων. Στη συγκεκριμένη όμως στιγμή που με ρωτάτε, φοβάμαι την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία, το φάσμα της χρήσης πυρηνικών όπλων, τα δεινά μιας επισιτιστικής κρίσης, τις επιπτώσεις στη ζωή μας. Εύχομαι, μέσα από την καρδιά μου, εκείνοι που λαμβάνουν τις αποφάσεις να λογικευτούν και η διπλωματία να βρει σύντομα ειρηνική διέξοδο για όλους.
Έχεις μια γεμάτη ζωή όταν…
Ασχολείσαι με κάτι που αγαπάς, σε γεμίζει και ταυτόχρονα έχει νόημα για τους γύρω σου και την ευρύτερη κοινότητα. Όταν προσθέτεις αξία για τον εαυτό σου και τους άλλους μέσα από ό,τι καταπιάνεσαι. Ακόμη, όταν συνεχίζεις να έχεις περιέργεια για να μαθαίνεις, να εξελίσσεσαι, να βελτιώνεσαι.
Σημαντικό είναι και να μπορείς να μοιράζεσαι τις ανησυχίες και απογοητεύσεις αλλά και τις χαρές και τις μικρές νίκες με άλλους που αναγνωρίζουν την προσπάθεια και σέβονται το όνειρό σου. Προσωπικά, νιώθω «ευλογημένη» που έχω γύρω μου ανθρώπους να με καταλαβαίνουν, να με υποστηρίζουν, να με ενθαρρύνουν και να χαίρονται με την πρόοδό μου.
Πόση σημασία έχουν τα υλικά αγαθά για μια ευτυχισμένη ζωή;
Στα ταξίδια μου ανά τον κόσμο, συνάντησα ανθρώπους με ελάχιστα υλικά αγαθά, στην Αφρική για παράδειγμα και στη Ν. Αμερική, που δεν τους έλειπε το χαμόγελο, η αισιοδοξία, η καθαρή ματιά, η θετική στάση απέναντι στη ζωή.
Γνώρισα και πάμπλουτους, με τόσες ανησυχίες και θέματα να τους απασχολούν που δεν θα τους χαρακτήριζα με τίποτα ευτυχισμένους.
Έχοντας, από την άλλη, το προνόμιο να μεγαλώσω με οικονομική άνεση, θα ήταν ανειλικρινές εκ μέρους μου να μειώσω την αξία των υλικών αγαθών για μια ζωή που προσφέρει δυνατότητες επιλογών και ευκαιρίες εξέλιξης και ακόμη απόλαυσης, όχι όμως αναγκαστικά ευτυχισμένη, με την έννοια που συνήθως αναφέρουμε.
Καλοσύνη για εσάς είναι…
Το δόσιμο χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα, το να διαθέτεις πρόθυμα το χρόνο σου – ό,τι πολυτιμότερο έχεις – να ακούσεις εκείνον που το έχει ανάγκη χωρίς να στο ζητήσει, να μοιράζεσαι τη γνώση και την εμπειρία σου δίχως κομπασμό, να βοηθάς χωρίς να νιώθεις ανώτερος. Να χαρίζεις το χαμόγελό σου απλόχερα και να φωτίζεις τον κόσμο μ’ αυτό!
«Η καλοσύνη είναι αρετή των δυνατών ανθρώπων» έγραψε ο Χαλίλ Γκιμπράν, πόσο αληθινό…