Κρατήστε τη θετικότητά σας

Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τους αρνητικούς ανθρώπους, μπορούμε όμως να προστατευτούμε από αυτούς.

Όλοι έχουμε συναντήσει αρνητικούς ανθρώπους. Το χρονικό διάστημα που έχουμε ξοδέψει με ένα αρνητικό πρόσωπο, ενδέχεται να καθορίσει εάν η αρνητικότητα αυτή, εξαπλώνεται και σε εμάς.

Γνωρίζουμε ότι οι αρνητικοί άνθρωποι είναι αυτοί που δεν είναι ποτέ ευχαριστημένοι με τίποτα.

Μετά από λίγο αυτή η αρνητικότητα τους, μπορεί να μεταφερθεί σε εμάς και ξαφνικά να σταματήσουμε να βρίσκουμε τη χαρά και τη θετικότητα στα πράγματα γύρω μας. Γινόμαστε λιγότερο αισιόδοξοι και σταματάμε να κάνουμε τα πράγματα που μας βοηθούσαν να παραμείνουμε θετικοί, όπως η γυμναστική, να ακούμε μουσική ή να διασκεδάζουμε.

Επομένως, πώς θα παραμείνουμε θετικοί ανάμεσα σε αρνητικούς ανθρώπους όταν πρέπει να περνάμε χρόνο μαζί τους;

Υπάρχουν ορισμένες τεχνικές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να παραμείνετε θετικοί όταν περιτριγυρίζεστε από αρνητικούς ανθρώπους.

– Πάρτε μερικές βαθιές ανάσες και μετρήστε μέχρι το 10, αν το μέτρημα μέχρι το 10 δεν λειτουργήσει, μετρήστε μέχρι το 20. Αυτό θα σας επιτρέψει να εστιάσετε στον εαυτό σας και να μειώσετε το άγχος του αρνητικού προσώπου με το οποίο συνομιλείτε. Η μείωση του στρες, θα συμβάλει επίσης στη μείωση του άγχους που δημιουργείται από το αρνητικό άτομο.

– Η γυμναστική για 15 έως 20 λεπτά τρεις φορές την εβδομάδα, όχι μόνο θα σας βοηθήσει να μείνετε σωματικά υγιής, αλλά και ψυχικά επίσης. Η άσκηση ηρεμεί τις εσωτερικές αγωνίες σας, μειώνει το στρες και καταπολεμά την κατάθλιψη. Μπορεί να σας βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό, όταν θα πρέπει να ασχοληθείτε με αρνητικούς ανθρώπους, ειδικά αν έχετε να ασχοληθείτε μαζί τους σε καθημερινή βάση, όπως ένας συνάδελφος ή ακόμα και ένα αφεντικό.

– Αν δεν μπορείτε να απομακρυνθείτε από την περιοχή, αν βρίσκεστε π.χ. σε ένα χώρο εργασίας, τότε θα πρέπει να μιλήσετε και ναι, αυτό μπορεί να μην είναι πάντα εύκολο, αλλά μερικές φορές είναι η μόνη πράξη που απομένει. Απλά πείτε, «με συγχωρείς αλλά είσαι συνέχεια αρνητικός και μου χαλάς τη διάθεση, οπότε αν δεν μπορείς να περιορίσεις τα αρνητικά σχόλια και τα παράπονά σου θα προτιμούσα να μην μιλώ μαζί σου».

– Προστατέψτε τον εαυτό σας με πράξεις που θα σας βοηθήσουν να κρατήσετε τη θετική στάση σας: φωτογραφίες από την οικογένεια ή τους φίλους, θετικές σκέψεις, χαλαρωτική και ενθαρρυντική μουσική. Η εμψυχωτική μουσική, μπορεί να μειώσει σημαντικά τα αρνητικά συναισθήματα που σας περιτριγυρίζουν από τον αρνητικό συνεργάτη.

– Κρατήστε τα χέρια και το μυαλό σας απασχολημένα. Η ενασχόληση με τη δουλειά σας θα σας κάνει να αφιερώνετε λιγότερο χρόνο στη διάδραση με την αρνητική ενέργεια από τους αρνητικούς ανθρώπους. Επίσης, αν δουλεύετε και αρχίζουν να μιλούν με αρνητικότητα προς εσάς, μπορείτε απλά να πείτε ότι «λυπάμαι, πρέπει να τελειώσω αυτό που κάνω τώρα και δεν μπορώ πραγματικά να μιλήσω».

– Μπορείτε να ρωτήσετε το αρνητικό άτομο, αν κάτι τον απασχολεί και εκφράζει αυτή τη συμπεριφορά. Αυτό θα μπορούσε να έχει δύο καταλήξεις:

1. Θα σας φωνάξουν και θα σας επιπλήξουν ή
2. Αντιλαμβάνονται ότι κάποιος τους νοιάζεται πραγματικά, αρκετά για να τους ρωτήσει. Αυτό μπορεί να τους δημιουργήσει αμηχανία στην αρχή.

Αν δεν φωνάξουν, θα μπορούσατε να συνεχίσετε λέγοντας «φαίνεται να έχεις πολλή αρνητικότητα, αναρωτιόμουν αν όλα είναι εντάξει και μήπως χρειάζεται κάποιος να σε ακούσει». Οι περισσότεροι άνθρωποι θα το βρουν αυτό λίγο τρομακτικό, αλλά αν πρόκειται για τη σωτηρία του εαυτού σας από την αρνητικότητα, θα μπορούσε κάλλιστα να αξίζει τον κόπο. Στη συνέχεια, θα ξέρετε αν επιδιώκουν την αρνητικότητα ή πράγματι έχουν έναν λόγο για να την εκδηλώνουν.

– Αν παρατηρήσετε ότι δραματοποιούν την κατάσταση ή υπάρχει αρνητικότητα ή κουτσομπολιά… μην ασχοληθείτε και μείνετε μακριά από αυτά. Όσο λιγότερο συμμετέχετε τόσο λιγότερο θα απορροφήσουν την ενέργειά σας. Αν τα αρνητικά κουτσομπολιά και οι δραματοποιήσεις προσπαθήσουν να σας εμπλέξουν στον δικό τους τρόπο, πείτε απλά «λυπάμαι, δεν είμαι εδώ για να κουτσομπολεύω, να διαδώσω φήμες ή αρνητικότητα» και απλά απομακρυνθείτε.

Αυτό λειτουργεί ιδιαίτερα καλά στη δουλειά όταν προσθέσετε, Έχω έρθει να δουλέψω, αν δεν αφορά στη δουλειά μου, λυπάμαι, δεν έχω χρόνο για κουτσομπολιό, διάδοση φημών ή αρνητικότητα και στη συνέχεια επιστρέψτε στο γραφείο σας και συνεχίστε την εργασία σας. Κρατήστε την επαγγελματική ζωή στη δουλειά σας και τα προσωπικά σας προβλήματα στο σπίτι. Όταν οι συνάδελφοί σας το αντιληφθούν, δεν θα σας ξαναενοχλήσουν.

– Όταν πρέπει οπωσδήποτε να βρεθείτε με αρνητικούς ανθρώπους, κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να διαρκέσει λίγο η συνάντησή σας. Αν πρόκειται για δουλειά, ρωτήστε ό,τι θέλετε ή πάρτε την υπογραφή που χρειάζεστε ή αφήστε ό,τι πρέπει και απομακρυνθείτε από αυτούς. Μην συνεχίσετε τη συνομιλία, ούτε να μιλήσετε για κάτι άλλο εκτός αυτού για το οποίο χρειάζεστε εκείνη τη στιγμή. Όσο πιο γρήγορα επιστρέψετε στο γραφείο σας, τόσο το καλύτερο.

– Προσπαθήστε να κρατήσετε τη συνομιλία σε θετικό πλαίσιο. Όταν νιώθετε ότι βιώνετε την αρνητικότητα, προσπαθήστε να κατευθύνετε τη συζήτηση πίσω σε ένα θετικό ύφος. Εάν δεν μπορείτε να τη μετατρέψετε θετικά, εγκαταλείψτε τη συνομιλία προτού αρχίσετε να αισθάνεστε την αρνητικότητα να κατακλύζει την ψυχή σας.

Συμπέρασμα

Θα συναντήσετε πολλούς αρνητικούς ανθρώπους κατά τη διάρκεια της ζωής σας. Όταν γνωρίζετε πώς να ασχοληθείτε μαζί τους και με την αρνητικότητα που κουβαλούν, θα μπορέσετε να κρατήσετε μια θετική ψυχική στάση. Οι παραπάνω τεχνικές, θα σας βοηθήσουν σίγουρα να παραμείνετε σε μια θετική διάθεση. Προσπαθήστε να είστε αισιόδοξοι και έτσι να κάνετε μια θετική εντύπωση κάθε φορά στους γύρω σας. Θα τους βοηθήσετε επίσης, να μάθουν πώς να είναι πιο θετικοί σαν και εσάς.

Πηγές: 
themindsjournal.com
PsychologyNow.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *