Ανέλιξις

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως εδώ και έξι χρόνια ζούμε μια κατάσταση παρατεταμένης οικονομικής, και όχι μόνο, κρίσης. Είναι επίσης γνωστό ότι κάθε κρίση δημιουργεί νέες τάσεις και δυνατότητες. Μία από αυτές είναι και η Κοινωνική Οικονομία, η οποία στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχει ενηλικιωθεί, ενώ στη χώρα μας κάνει μόλις τα πρώτα της βήματα. Αποτέλεσμα δε της ελλιπούς ενημέρωσης των πολιτών είναι ότι ακόμη και μετά από πέντε χρόνια λειτουργίας, η ΚΟΙΝΣΕΠ είναι παντελώς άγνωστη στην πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών.

 Κοιν.Σ.Επ. σημαίνει Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση. Απαρτίζεται αποκλειστικά από συνέταιρους (το λιγότερο 5 ή 7 ανάλογα την ιδιότητά της) και το ελάχιστο κεφάλαιο σύστασης που απαιτείται είναι 100 ευρώ για κάθε συνέταιρο βάσει νόμου. Είναι μια επιχείρηση όπως και κάθε άλλη επιχείρηση με τη διαφορά ότι οφείλει να παράγει και κοινή ωφέλεια. Απαιτεί κοινωνική συνείδηση και συνεργασία μεταξύ των μελών της, διότι βασίζεται στην αρχή «ένα μέλος μια ψήφος» για τη λήψη αποφάσεων από τη Γενική Συνέλευση.
Πέρα από το προφανές πλεονέκτημα πως κανείς δεν μπορεί να τη μετατρέψει σε προσωπική ιδιοκτησία, δίνει τη δυνατότητα στον καθένα με νόμιμες διαδικασίες: να ενταχθεί ως μέλος και να μετέχει στη λήψη των αποφάσεων, να προσληφθεί ως εργαζόμενος σε δράσεις που το επιτρέπουν, ή απλά να εκμεταλλευθεί τις υπηρεσίες της ως απλός συμπαραστάτης. 
Είναι πλέον πασιφανές ότι η κοινωνική συνοχή είναι η μόνη προστασία μας απέναντι στην κρίση που αντιμετωπίζουμε, καθώς και το αποτελεσματικότερο εργαλείο για την εξάλειψή της.

Με αυτές τις βασικές αρχές μια ομάδα πέντε ανθρώπων ίδρυσε την Κοιν.Σ.Επ Ανέλιξις με έδρα τον Δήμο Αργυρούπολης-Ελληνικού. Συνέταξε έναν καινοτόμο εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας «σφαιρικής δομής», όπου όλοι ελέγχουν όλους, με σκοπό την εξάλειψη της αυθαιρεσίας και την ενίσχυση της διαφάνειας, και έθεσε ως βασικά αντικείμενα την Αγροδιατροφή, το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό.

Η Αγροδιατροφή εστιάζει στην προώθηση αγνών, ποιοτικών προϊόντων της ελληνικής γης που παράγονται από μικρούς και μεσαίους παραγωγούς. Στόχος είναι η βοήθεια προς τον μικρό παραγωγό να προβάλλει τα προϊόντα του που δεν φτάνουν στον καταναλωτή, λόγω περιορισμένων δυνατοτήτων, καθώς και η δυνατότητα στον καταναλωτή να απολαύσει μια ποιότητα ανώτερη από αυτήν που γνωρίζει με τους καθιερωμένους βιομηχανοποιημένους τρόπους μαζικής παραγωγής.

Αν και ο τομέας του περιβάλλοντος είναι ευρύτατος, η Ανέλιξις επιλέγει να εστιάσει αρχικά στην Ανακύκλωση. Η προσπάθεια για ένα υγιεινότερο Περιβάλλον, στο οποίο όλοι είμαστε «ενοικιαστές» και θα το παραδώσουμε στις επόμενες γενιές που ακολουθούν, θα είναι τεράστια, μιας και η ανακύκλωση δεν αφορά μόνο οργανισμούς και εταιρίες αλλά τον καθένα μας προσωπικά. Φτάνει να γνωρίζουμε πώς να την κάνουμε, για να έχει αποτέλεσμα. Είναι βασικά θέμα ενημέρωσης, κι εδώ η Κοιν.Σ.Επ Ανέλιξις έχει σημαντικό ρόλο.

Τα δύο αυτά αντικείμενα φαίνονται εκ πρώτης όψεως διαφορετικά, όμως αποτελούν σημαντικά κομμάτια της ζωής και της κοινωνίας μας γενικότερα. Είναι αυτά που διαμορφώνουν την παιδεία και τη συμπεριφορά μας, διότι ως γνωστόν, η παιδεία δεν περιορίζεται στις σχολικές τάξεις. Αρχίζει από την οικογένεια και χτίζεται στη διάρκεια της ζωής μας, χαρακτηρίζοντας τον Πολιτισμό μας.

Με μια τέτοια φιλοσοφία είναι φανερός ο κοινωνικός ρόλος της Ανέλιξις όχι μόνο στη θεωρία, αλλά και στην πράξη. Η γνωριμία και η συμμετοχή του κόσμου στις δράσεις της Κοιν.Σ.Επ Ανέλιξις θα παίξει σημαντικό ρόλο στην επιτυχία της προσπάθειάς μας.
Μιχάλης Φίλιππας
Από την Κοιν.Σ.Επ «Ανέλιξις»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *