fbpx

Καλλιόπη Ευσταθίου

Απόφοιτος με Bachelor Degree BSc στον τομέα της ναυτιλίας από το LONDON Guildhall University ξεκίνησε την επαγγελματική της σταδιοδρομία ως εκπαιδευόμενη στην οικογενειακή επιχείρηση (ΓΕΝΙΚΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΑΕ). Στη συνέχεια, μαζί με τον αδερφό της ίδρυσαν ναυτιλιακή εταιρεία που δραστηριοποιήθηκε στον τομέα των χημικών δεξαμενόπλοιων. Αυτή ήταν η αρχή μιας επιτυχημένης επαγγελματικής πορείας. 

Με 23 χρόνια εμπειρία στη ναυτιλία η Καλλιόπη Ευσταθίου είναι μέλος της WISTA HELLAS, του PROPELLER CLUB και του Δ.Σ της ΕΚΟ Ναυτιλίας της Ν.Δ., ενώ είναι ιδρύτρια και CEO του Trinity Group (Trinity Travel & Trinity Events) από το 2014. Πιστεύει ακράδαντα ότι η διαρκής επιμόρφωση έχει γίνει απαραίτητη, είναι δεκτική στις στρατηγικές μάθησης και ακολουθεί πιστά τις τρέχουσες εξελίξεις στη διοίκηση και διαχείριση των επιχειρήσεων. Είναι ένας πολύ εργατικός και ανοιχτόμυαλος άνθρωπος, που καθοδηγεί με πρωτοποριακές μεθόδους την ομάδα της προσφέροντας στους πελάτες τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες. Επιτυχία για εκείνη είναι να ζει και να εργάζεται σε απόλυτη αρμονία δρώντας υπεύθυνα. Κατά την άποψή της αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να αναπτυχθούμε και να επιβιώσουμε σ’ ένα δύσκολο και ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Πρόσφατα ξεκίνησε το blog της «Μy mindful journey», που πρεσβεύει τη θεωρία της ότι η πραγματική τέχνη της ζωής συνίσταται στην αγάπη για τον εαυτό μας και στον σεβασμό που θα μας οδηγήσουν στον δρόμο της ευτυχίας. Μέσα από αυτή τη σελίδα επιθυμεί να μοιραστεί αυτό το «εσωτερικό ταξίδι» σαν έναν ωραίο τρόπο σύνδεσης με στόχο την κοινή εξέλιξη. Στον ελεύθερό της χρόνο λατρεύει να ακούει μουσική, να διαβάζει βιβλία αυτο-βελτίωσης, να ταξιδεύει και να ασχολείται με τη μαγειρική.

Από τα εφηβικά σας χρόνια γνωρίζετε καλά τη ναυτιλία. Άλλωστε η οικογενειακή επιχείρηση δραστηριοποιείται σχεδόν 50 χρόνια στον κλάδο. Αυτή η εμπειρία σας άνοιξε νέους ορίζοντες στα ναυτιλιακά δρώμενα;

Αποτελώντας την τρίτη γενιά που ασχολείται  με τη ναυτιλία, νομίζω πως η επαγγελματική μου πορεία και σταδιοδρομία ήταν προκαθορισμένη. Ξεκίνησα  τα πρώτα επαγγελματικά μου βήματα –ενώ παράλληλα σπούδαζα ναυτιλιακά- στη Γενική Ναυτιλιακή Α.Ε., μια εταιρεία 51 χρόνων με διεθνή αναγνώριση & πελατεία, με πολλούς επαίνους και διακρίσεις. Η επιχείρηση δραστηριοποιείται στις επισκευές και συντηρήσεις πλοίων του εμπορικού και πολεμικού ναυτικού στόλου, καθώς επίσης και στον τομέα των mega yachts. Εκεί έμαθα να δουλεύω ποιοτικά, μεθοδικά και σκληρά. 

Επιστρέφοντας από τις σπουδές μου, η εξέλιξή μου ήταν συνυφασμένη με την ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων στον τομέα της ναυτιλίας. Δουλεύοντας στην οικογενειακή πλοιοκτήτρια και διαχειρίστρια εταιρεία χημικών δεξαμενόπλοιων, και ενώ είχαμε ήδη “ανοίξει την πόρτα” στις προκλήσεις και στα υψηλά standards στη ναυτιλία λόγω των εξειδικευμένων φορτίων, ανέλαβα το Human recourse και το τμήμα πληρωμάτων της εταιρείας. Λίγο αργότερα, με την ίδρυση της  GSG Carriers εταιρείας εμπορικής και τεχνικής διαχείρισης πλοίων για τη μεταφορά παντός τύπου αερίων (gas carriers), δραστηριοποιήθηκα και σε άλλους τομείς.

Πώς μπορεί μια γυναίκα να κυνηγήσει τα όνειρά της στον -ακόμη ανδροκρατούμενο- χώρο της ναυτιλίας;

Αν και ο χώρος της ναυτιλίας πριν από μερικά χρόνια θεωρούνταν ανδροκρατούμενος, στις μέρες μας όλο και περισσότερο συναντάς γυναίκες σε ανώτερες και υπεύθυνες θέσεις. Οι γυναίκες στη ναυτιλία επιθυμούν τον σεβασμό και την αναγνώριση των δυνατοτήτων και των δεξιοτήτων τους. Θεωρώ ότι πλέον ο τρόπος αντιμετώπισης της γυναίκας στον χώρο τείνει να είναι ισότιμος με αυτόν των ανδρών, ενώ έχουν και ίσες επαγγελματικές ευκαιρίες.

Πιστεύω πως βασικά κριτήρια για να ασχοληθεί κάποιος με τη ναυτιλία -αυτό ισχύει και για τα δύο φύλλα- είναι να αγαπάς, να αφοσιώνεσαι, να πιστεύεις σε αυτό που επιλέγεις να κάνεις αλλά και να έχεις τόλμη, πειθαρχία, συνέπεια, υψηλό βαθμό ευθύνης, ψυχραιμία, πείσμα και φυσικά σκληρή δουλειά. Θεωρώ ότι η αγάπη μου για τη θάλασσα λειτουργεί ως κινητήριος δύναμη, που με κάνει να μετατρέπω τις προκλήσεις σε ευκαιρίες και όραμα.

Η συναισθηματική νοημοσύνη των γυναικών αποτελεί ένα κύριο χαρακτηριστικό της επιχειρησιακής τους ταυτότητας;

Η συναισθηματική νοημοσύνη αποτελεί έναν καταλυτικό παράγοντα που καθορίζει την επιτυχία στον εργασιακό χώρο και είναι  αναγκαία, όταν η εργασία  περιλαμβάνει διαπροσωπική αλληλεπίδραση. Η επιτυχία μας βασίζεται και εξαρτάται από τη συναισθηματική μας νοημοσύνη, γιατί το συναίσθημα επηρεάζει και καθοδηγεί τον τρόπο που σκεφτόμαστε αλλά και το πως διαχειριζόμαστε τις καταστάσεις στις εργασιακές μας σχέσεις.

Πώς γεννήθηκε η ιδέα της δημιουργίας της Trinity Events και του Trinity Travel;

Μέσα από τη ναυτιλία απέκτησα γνώση και εμπειρία. Εξελίχθηκα στον τρόπο σκέψης και αντιμετώπισης θεμάτων και προκλήσεων, ενώ μου ανοίχτηκαν και άλλοι επαγγελματικοί ορίζοντες μέσα από τις ανάγκες που γεννιόντουσαν και έβλεπα ότι υπάρχουν στο χώρον της ναυτιλίας.  Έτσι ιδρύσαμε το Trinity Group, που αποτελείται από τις εταιρείες Trinity Travel και Trinity Events.

Στο ενεργητικό σας έχετε σημαντικές εκδηλώσεις. Τι είναι αυτό που μπορεί να κάνει μια εκδήλωση αληθινά ιδιαίτερη και ξεχωριστή; 

Σεβασμός, αγάπη, υψηλή αισθητική, δημιουργικότητα και σημασία στη λεπτομέρεια είναι τα στοιχεία που ξεχωρίζουν την Trinity Events ως premium επιλογή για την υποδειγματική διαχείριση και υλοποίηση και της πλέον απαιτητικής διοργάνωσης. Η απόλυτη επιτυχία μιας εκδήλωσης είναι προσωπική μας υπόθεση.  Γι’ αυτό είμαστε δίπλα στον πελάτη κάθε στιγμή, έτσι ώστε να αναδείξουμε την εκδήλωση σε μία μοναδική και αξιομνημόνευτη εμπειρία, για τον πελάτη και τους συνεργάτες του.

Επιπλέον, ο υψηλού επιπέδου επαγγελματισμός, η τυπική και ουσιαστική τήρηση όλων των δεσμεύσεών μας και κυρίως η δημιουργία προσωπικών σχέσεων εμπιστοσύνης με τον πελάτη αποτελούν για εμάς αδιαπραγμάτευτες αξίες. Η ομάδα μας λειτουργεί σαν έμπιστος σύμβουλος-συνεργάτης, με σκοπό να καθοδηγήσει αλλά και να αναλύσει τις ανάγκες των πελατών, ώστε να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε μαζί αυτό ακριβώς που χρειάζονται.

Ο Covid-19 έφερε μια νέα πραγματικότητα στη ζωή και στη δουλειά μας. Πώς αντιμετωπίζετε τις νέες αυτές προκλήσεις στον εργασιακό σας χώρο;

Η πανδημία COVID-19 ήταν αδιαμφισβήτητα κάτι πρωτόγνωρο και μη αναμενόμενο, με αποτέλεσμα να αλλάξει δραστικά η καθημερινότητα, η ψυχολογία και οι εργασιακή μας κανονικότητα, ενώ αποτέλεσε μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχουν αντιμετωπίσει τόσο η κοινωνία όσο και οι επιχειρήσεις. 

Η θεωρία μου είναι ότι πάντα σε μια κρίσιμη ή αρνητική κατάσταση υπάρχουν ευκαιρίες, αρκεί να είμαστε σε εγρήγορση ώστε να μπορούμε να μετατρέπουμε τις προκλήσεις σε ευκαιρίες.

Σε αυτό το νέο σκηνικό, πρέπει να εξελίξουμε την ικανότητά μας να ζούμε καλά, να δημιουργούμε και να ισορροπούμε. Αυτό σας ώθησε να ξεκινήστε το «Μy mindful journey»;

Μέσα από προσωπικά μου βιώματα και τις προσωπικές μου δυσκολίες και έχοντας ήδη ασχοληθεί με το κομμάτι της αυτο-βελτίωσης και της ενσυναίσθησης κατά τη διάρκεια του lockdown, γεννήθηκε η ιδέα της δημιουργίας του “My mindful journey”. Ο στόχος είναι η εξέλιξη και η ισορροπία: η δική μου αλλά και των συνοδοιπόρων μου σε αυτό το “ταξίδι”.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος ν’ ανακαλύπτουμε τον εαυτό μας;

Για να μπορέσουμε να ανακαλύψουμε τον εαυτό μας απαιτείται σκληρή δουλειά, πειθαρχεία και αφοσίωση. Μέσα από την αυτογνωσία, την αυθεντικότητα και την αποδοχή του εαυτού μας χωρίς καμία κριτική,  θα πετύχουμε εσωτερική γαλήνη,  ισορροπία, αυτο-βελτίωση και εξέλιξη του εαυτού μας. Μόνο όταν γνωρίσουμε καλά τον εσωτερικό μας εαυτό και τον αγαπήσουμε, θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε σχέσεις ουσίας και αγάπης με τους άλλους.

Ποιο είναι το motto σας;

«Τόλμησε  να είσαι ο εαυτός σου.»

Τι είναι χαρούμενη ζωή για εσάς;

Χαρούμενη ζωή για μένα είναι μια ζωή γεμάτη από ευτυχισμένες στιγμές, που μπορώ να τις απολαμβάνω και να τις μοιράζομαι με τους δικούς μου ανθρώπους. Και είμαι ευγνώμων γι’ αυτό.

Τι θαυμάζετε περισσότερο στους ανθρώπους;

Θαυμάζω τους ανθρώπους που έχουν θετική στάση ζωής, δυναμισμό, αισιοδοξία και προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο.

Τι είναι αυτό που κάνει τον άνθρωπο ευτυχισμένο;

Όλοι μας ψάχνουμε την ευτυχία και υπάρχουν πολλές θεωρίες για το τι είναι ευτυχία και πώς μπορούμε να την κατακτήσουμε. Η ευτυχία είναι υποκειμενική, γιατί είναι διαφορετική για τον κάθε άνθρωπο, είναι προσωπική υπόθεση και είναι πάντα μέσα μας. Για να είμαστε ευτυχισμένοι πρέπει πρώτα απ’ όλα να είμαστε ευγνώμονες. Η ευγνωμοσύνη φέρνει την ευτυχία.  

«Η ευτυχία μας εξαρτάται από εμάς.» Αριστοτέλης

Τι φοβάστε περισσότερο;

Την απώλεια μνήμης. Δεν θα ήθελα ποτέ  να ξεχάσω τις εμπειρίες που έχω αποκτήσει όλα αυτά τα χρόνια, τα λάθη που με βοήθησαν να γίνω καλύτερη μαθαίνοντας από αυτά, τους ανθρώπους που με στήριξαν και με πίστεψαν, και φυσικά την οικογένειά μου.

Έχεις μια γεμάτη ζωή όταν…

…όταν νιώθεις ευγνωμοσύνη για τα όμορφα και τα καλά που συμβαίνουν στη ζωή. Από τα πιο απλά και μικρά που μπορεί να τα θεωρούμε δεδομένα, από πράγματα τα οποία δεν τα συνειδητοποιούμε, τα προσπερνάμε και δεν τους δίνουμε την ανάλογη σημασία.

«Αν εκτιμάς τι έχεις ήδη στη ζωή, θα λάβεις πάντα ακόμα περισσότερα.  Αν σκέφτεσαι μόνο αυτά που δεν έχεις, ποτέ δεν θα είναι αρκετά.»  Oprah Windfrey

Πόση σημασία έχουν τα υλικά αγαθά για μια ευτυχισμένη ζωή;

Τα υλικά αγαθά είναι μια στιγμιαία ευχαρίστηση και δεν συντελούν σε μια ευτυχισμένη ζωή. Τα υλικά αγαθά δεν μας κάνουν πιο ευτυχισμένους.  Όσο αυξάνονται τόσο μειώνεται η συναισθηματική ευημερία και ευτυχία.

Καλοσύνη για εσάς είναι… 

…είναι να προσφέρω και να εισπράττω από καρδιάς ένα γλυκό χαμόγελο, μια «ζεστή αγκαλιά», έναν ευγενικό λόγο και το αίσθημα της ευγνωμοσύνης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *