fbpx

Καλά και… οικολογικά Χριστούγεννα!

Οι ετοιμασίες για τις εορταστικές μέρες έχουν μπει στο πρόγραμμα και, έστω κι αν ευχόμαστε εμείς και τα παιδιά να

περάσουμε λευκά Χριστούγεννα έξω από το σπίτι, μπορούμε μέσα στο σπίτι να ζήσουμε… πράσινα Χριστούγεννα.

 Κάθε χρόνο, κατά τη διάρκεια των γιορτών, παράγονται τόνοι από πρόσθετα απορρίμματα που προέρχονται από τις συσκευασίες φαγητών, ποτών και δώρων, αλλά και από τις ευχετήριες κάρτες και τα χριστουγεννιάτικα δέντρα. Από αυτά ελάχιστα θα ανακυκλωθούν, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο το περιβάλλον. Αυτή τη χρονιά, όμως, μπορείτε να κάνετε τη διαφορά και να αλλάξετε τις συνήθειές σας.

Χριστουγεννιάτικο δέντρο

«Ω έλατο, ω έλατο, μ’ αρέσεις, πώς μ’ αρέσεις»… οικολογικό! Τι να επιλέξετε, όμως; Ψεύτικο ή αληθινό; Τα ψεύτικα δέντρα δεν συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος, όπως πιστεύουν οι περισσότεροι. Και γιατί το λέμε αυτό; Για να κατασκευαστεί ένα συνθετικό δέντρο καταναλώνεται ενέργεια που προέρχεται από ορυκτά καύσιμα, ενώ παράλληλα τα περισσότερα από αυτά εισάγονται από μακρινές χώρες, και για τη μεταφορά τους απαιτείται κατανάλωση μεγάλης ποσότητας καυσίμων. Το ψεύτικο δέντρο θα πρέπει να χρησιμοποιείται για πολλά χρόνια, περίπου δύο δεκαετίες, προτού φτάσει στον κάδο απορριμμάτων, για να αποδειχθεί η οικολογική του αξία.

Από την άλλη, τα φυσικά δέντρα ανακυκλώνονται πιο εύκολα, όμως έχει εξαιρετική σημασία να γνωρίζουμε από πού προέρχονται. Αν έχουν κοπεί χιλιάδες δέντρα από το φυσικό τους περιβάλλον μόνο και μόνο για να στολίσουμε εμείς για λίγες μέρες το σπίτι μας, σαφώς δεν είναι και η πιο… οικολογική επιλογή. Υπάρχουν βέβαια και δέντρα που παράγονται σε μονάδες καλλιέργειας αποκλειστικά για αυτόν τον σκοπό.

Αν θέλετε να αποφύγετε τα ψεύτικα δέντρα και ταυτόχρονα να προστατεύσετε τα φυσικά που «θυσιάζονται» κάθε χρόνο για αυτόν τον σκοπό, μια καλή λύση είναι να αγοράσετε ένα αληθινό έλατο με ρίζες μέσα σε γλάστρα, ώστε να μπορέσετε να το μεταφυτέψετε μετά τις γιορτές στον κήπο του σπιτιού σας ή να το κρατήσετε στο μπαλκόνι σας. Σίγουρα, όμως, δεν θα πρέπει να καταλήξει στον κάδο της γειτονιάς.

Μια άλλη λύση που θα σας βγάλει τελείως από το δίλημμα «ψεύτικο ή αληθινό» είναι να στολίσετε με φωτάκια ένα καραβάκι, όπως παραδοσιακά συνηθιζόταν τα παλιά χρόνια, και να ταξιδέψετε με μια νότα νοσταλγίας στο παρελθόν.

Χριστουγεννιάτικα λαμπάκια

Αποφύγετε τα λαμπάκια πυρακτώσεως και «φωτίστε» το δέντρο και το σπίτι σας με ηλιακά λαμπάκια τύπου led. Λειτουργούν με ηλιακό πάνελ (προσοχή, να το τοποθετήσετε κατάλληλα στον ήλιο) και επαναφορτιζόμενες μπαταρίες. Καταναλώνουν πολύ λιγότερη ενέργεια σε σχέση με τα συμβατικά, είναι πιο ασφαλή και, έστω κι αν είναι ακριβότερα από εκείνα, θα δείτε τη διαφορά στον… λογαριασμό σας.

Σε κάθε περίπτωση, αποφύγετε την έντονη και συνεχή φωταγώγηση του σπιτιού και ανάβετε τα φωτάκια μόνο όταν είναι απαραίτητο. Καλό είναι να τα σβήνετε όταν λείπετε από το σπίτι ή το βράδυ πριν κοιμηθείτε, γιατί έτσι όχι μόνο εξασφαλίζετε εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά και μεγαλύτερη ασφάλεια.

Στολίδια

Βάλτε τη φαντασία να «δουλέψει» και δημιουργήστε μαζί με τα πιτσιρίκια σας τα δικά σας πρωτότυπα και μοναδικά χειροποίητα στολίδια. Χρησιμοποιήστε υλικά που ήδη έχετε σπίτι για να φτιάξετε όσα στολίδια θέλετε. Κάτι τέτοιο θα βοηθήσει τα παιδιά να κατανοήσουν ότι τίποτα δεν πετιέται και κάθε παλιό αντικείμενο ή υλικό μπορεί να φανεί χρήσιμο με οποιονδήποτε τρόπο και φυσικά με… δημιουργικότητα και φαντασία. Πολύχρωμες κορδέλες, πούλιες, χάντρες, κουμπιά, παλιές κάλτσες και υφάσματα, ευχετήριες κάρτες, αλλά και ξηροί καρποί, ξυλάκια κανέλας, κουκουνάρια και άλλα φυσικά υλικά θα στολίσουν εντυπωσιακά το χριστουγεννιάτικο δέντρο και το σπίτι σας.

«Τι δώρα θα κάνω φέτος;»

Αγοράστε στα παιδιά βιβλία, επιτραπέζια παιχνίδια και dvd που σχετίζονται με το περιβάλλον και την ανακύκλωση, για να γνωρίσουν τον υπέροχο κόσμο των ζώων και των φυτών, αλλά και την αξία της προστασίας του περιβάλλοντος. Αν, παρ’ όλα αυτά, το δώρο που θα αγοράσετε έχει μπαταρίες, προτιμήστε να είναι επαναφορτιζόμενες. Και, φυσικά, μην πετάξετε τα περσινά ηλεκτρονικά παιχνίδια και γκατζετάκια, επειδή φέτος ο Άγιος Βασίλης ή οι φίλοι σας σάς έφεραν καινούργια.

Μια ωραία ιδέα ακόμη είναι να φτιάξουν τα παιδιά τις δικές τους κατασκευές και χειροτεχνίες, για να χαρίσουν στον παππού και τη γιαγιά, που σίγουρα για εκείνους θα έχουν μεγάλη αξία. Μπορείτε ακόμα να τους χρίσετε βοηθούς σας στην κουζίνα και να φτιάξετε μαζί κουλουράκια και άλλες γλυκές χριστουγεννιάτικες λιχουδιές, που θα βάλετε σε πιατέλες και θα δωρίσετε στους φίλους και τους συγγενείς σας.

Επίσης, υπάρχουν πολλά δώρα με οικολογική αξία για να προσφέρετε σε όλους, χωρίς να χρησιμοποιήσετε μάλιστα περιττή συσκευασία, που αμέσως θα καταλήξει στα σκουπίδια: ένα ποδήλατο στο παιδί σας, ένα φυτό στη φίλη ή στον φίλο για να στολίσει το μπαλκόνι του σπιτιού, μια συνδρομή σε μια περιβαλλοντική οργάνωση αποδεικνύονται πολύ ωραία δώρα για τους δικούς σας ανθρώπους.

Τέλος, στις ιστοσελίδες περιβαλλοντικών οργανώσεων μπορείτε να βρείτε πολλά δωράκια φτιαγμένα από οικολογικά υλικά, συμβάλλοντας παράλληλα και στο έργο τους.

Το γιορτινό τραπέζι

Προετοιμάζοντας το γιορτινό σας μενού, χρησιμοποιώντας αγνά και βιολογικά υλικά θα δώσετε στο γεύμα σας οικολογικό χαρακτήρα. Ακόμη καλύτερα, αν έχουν στείλει η γιαγιά και ο παππούς από το χωριό τα δικά τους προϊόντα! Τότε το τραπέζι σας θα έχει πραγματικά παραδοσιακό χαρακτήρα.

Η οικολογική σας ευαισθησία όμως δεν σταματά εδώ, αλλά συνεχίζεται και στον στολισμό του τραπεζιού, όπου καλό είναι να χρησιμοποιήσετε υφασμάτινες πετσέτες και φυσικά να αποφύγετε σερβίτσια μίας χρήσης, που θα σας γλίτωναν μεν από το χρονοβόρο πλύσιμο, αλλά θα καταλήξουν στον κάδο απορριμμάτων, επιβαρύνοντας το περιβάλλον.

 Τέλος, το φαγητό που περισσεύει δεν το πετάμε στα σκουπίδια. Είτε το συντηρούμε στο ψυγείο για να το καταναλώσουμε την επόμενη μέρα είτε το μοιράζουμε στους καλεσμένους μας για το σπίτι τους. Επίσης, μπορούμε να το δώσουμε σε κάποιον άστεγο που συναντάμε καθημερινά στην πόλη μας ή, τέλος, να ταΐσουμε τα αδέσποτα της γειτονιάς.

Και επειδή το σπίτι τις ημέρες αυτές θα γεμίσει με πολλούς κουραμπιέδες, μελομακάρονα, δίπλες και κουλουράκια, που είτε θα φτιάξετε εσείς είτε θα σας τα φέρουν οι καλεσμένοι σας, μπορείτε να δωρίσετε κάποιες ποσότητες σε φιλανθρωπικούς συλλόγους και να δώσετε λίγη χαρά σε μικρούς ή μεγάλους που το έχουν ανάγκη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

twelve + seven =