Γιατί ζηλεύουμε;

Η ζήλεια δεν είναι αγάπη. Εκφράζει μια βαθύτερη ανασφάλεια, που δυστυχώς έχει επίπτωση στους άλλους. Σε οποιαδήποτε μορφή σχέσης, η ζήλεια, σε ανεκτά όρια, μπορεί να είναι και κολακευτική. Όταν όμως είναι ακραία, μπορεί να σκοτώσει τη φιλία, τον έρωτα, μια αρμονική συνεργασία.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα δύο βασικά συναισθήματα των ανθρώπων είναι η αγάπη και ο φόβος. Η ζήλεια αποτελεί τη χειρότερη έκφραση του φόβου: Φόβος ότι θα χάσουμε τον άνθρωπο που αγαπάμε, ότι θα προδοθούμε, και είναι αποτέλεσμα της έλλειψης αυτοπεποίθησης. Συνήθως οδηγεί σε υπερβολικές αντιδράσεις, χαζές και παράλογες.

Δυστυχώς, αυτές οι αντιδράσεις έχουν σαν αποτέλεσμα να μειώνεται η εκτίμηση του άλλου προς εμάς, με επακόλουθο να φθείρεται η σχέση.

Όλοι οι άνθρωποι πρέπει να δουλεύουν με τον εαυτό τους για να νικήσουν αυτήν την αρρώστια που λέγεται παθολογική ζήλεια και μπορεί να φτάσει και μέχρι το έγκλημα.

Εξάλλου, όπως λέει και το ρητό: «Αν αγαπάς κάτι, άφησέ το ελεύθερο. Αν γυρίσει σε σένα, τότε μόνο είναι πραγματικά δικό σου». Είναι ωραίο οι άνθρωποι να μένουν μαζί από συνειδητή επιλογή, με βάση την αγάπη.

Αυτή μόνο φέρνει την αρμονία και την εσωτερική πληρότητα.

Αριστέα Δερβένη
Σύμβουλος επικοινωνίας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *