Η τέχνη του «όχι»

Μεγαλώνουμε, οι περισσότεροι άνθρωποι, χωρίς να έχουμε μάθει ότι έχουμε δικαίωμα να λέμε «όχι» και ότι η υγιής οριοθέτηση μας προσφέρει ψυχική ισορροπία και δημιουργεί τις συνθήκες για επιτυχημένες σχέσεις.

Το «όχι» γίνεται δύσκολο γιατί μας κάνει να μην αισθανόμαστε άνετα με τη σκέψη ότι μπορεί να στενοχωρούμε τον άλλο: φοβόμαστε την αντίδραση του άλλου και δεν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε κάποια δυσάρεστη κατάσταση.
 
Έτσι, γίνεται πιο εύκολο το «ναι». Αποφεύγουμε με αυτόν τον τρόπο τα δύσκολα, γιατί πολλές φορές δεν αισθανόμαστε σίγουροι για τη θέση που πρέπει να πάρουμε: τι είναι σωστό και τι λάθος;
 
Άλλοι λόγοι που δεν λέμε «όχι» είναι κοινωνικοί: Μας μεγαλώνουν με το πρότυπο, ειδικά τις γυναίκες, ότι το σωστό είναι να σκέφτεσαι περισσότερο τις ανάγκες και τα αισθήματα του άλλου παρά τα δικά σου.
 
Για όλα τα παραπάνω, καταλήγουμε να έχουμε μια ζωή που πιθανόν να είναι φορτωμένη με βάρη που δεν θέλουμε ή που δεν αντέχουμε να σηκώσουμε.
 
Τα συνεχή «ναι» μάς ωθούν στο να ζούμε μια ζωή «συμβιβασμού», που μας στερεί τη χαρά της ελευθερίας. Κάθε άνθρωπος άλλωστε έχει το απόλυτο δικαίωμα να αποφασίζει γι’ αυτά που επιθυμεί και να κάνει τις επιλογές του.
 
Ακόμη και τα λανθασμένα «όχι» μπορεί να είναι μαθήματα για σωστά «ναι». Μήπως λοιπόν είναι η κατάλληλη ώρα να μάθουμε την τέχνη του «όχι»;
 
Αριστέα Δερβένη
Σύμβουλος επικοινωνίας
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *