της Μαρίας Βόλλη
Η Παγκόσμια Ημέρα του Οριγκάμι (Origami Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 11 Νοεμβρίου.
Το origami ξεκίνησε να εξασκείται σαν μορφή τέχνης ήδη από το 1600 στην Ιαπωνία, αλλά η αρχή της ιδέας έχει τις ρίζες της από την εποχή της εφεύρεσης του χαρτιού. Αρχικά το χαρτί χρησιμοποιήθηκε από Κινέζους μόνο για συγγραφή και είχε σαν βάση το μετάξι. Αργότερα οι Ιάπωνες χρησιμοποίησαν ξύλο από σημύδα και μπαμπού για την κατασκευή του δικού τους χαρτιού και κάπως έτσι εξελίχθηκε από υλικό γραφής σε αντικείμενο φαντασίας και τέχνης.
Το πρώτο, επίσημα, κατασκεύασμα από χαρτί που έχει καταγραφεί είναι από το 1680 και ανήκει στην Ihara Saikaku. Είναι το λεγόμενο Rosei-ga yume-no cho-wa orisue που απεικονίζει δυο πεταλούδες και χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα σε πολλά γαμήλια τραπέζια για να τυλίξει φιάλες από αλκοόλ ή και μαχαιροπίρουνα.
Από τα τέλη του 1700 το origmami εισέρχεται σε τάξεις διδασκαλίας των σαμουράι και αποκτά διαφορετική βαρύτητα, γίνεται εικαστική τέχνη και διαδίδεται ευρέως σε όλες τις γύρω περιοχές. Το origami έφτασε στη Βόρεια Αφρική από τους Άραβες και από εκεί διαδόθηκε στην Ευρώπη, όπου υπήρχε η συνήθεια ο νονός να δίνει ένα ειδικά διπλωμένο χαρτί στο παιδί με την ημερομηνία της βάφτισης επάνω.
Το πιο διάσημο όμως origami της Ευρώπης του 17ου αι. ήταν ένα πουλί γνωστό με το ισπανικό του όνομα: pajarita. Οι Ισπανοί στη συνέχεια μετέφεραν αυτή την τέχνη διπλώματος του χαρτιού στη Λατινική Αμερική, την ονόμασαν Papiroflexia και τη εξέλιξαν εφαρμόζοντας ορισμένες καινούργιες τεχνικές.
Η λέξη origami προέρχεται από τις λέξεις ori (δίπλωμα) και gami (χαρτί) και είναι η παραδοσιακή ιαπωνική τέχνη διπλώματος του χαρτιού για τη δημιουργία και την κατασκευή καλλιτεχνικών έργων και όχι μόνο.
Δεν χρησιμοποιείται μόνο ως τέχνη, είναι ένας ωραίος τρόπος χαλάρωσης και διασκέδασης, ενώ έχει και εφαρμογές σε τομείς όπως τα μαθηματικά και η αρχιτεκτονική.
Οι τεχνικές που υπάρχουν για να μπορέσει κάποιος να δημιουργήσει έργα origami είναι πολλές. Να σημειώσουμε, πάντως, ότι στην τέχνη του origami δεν επιτρέπεται το κόψιμο του χαρτιού. Η ενασχόληση με την τέχνη του διπλώματος έχει αρκετά οφέλη. Αναπτύσσει συντονισμό χεριών-ματιών, δεξιότητες αλληλουχίας, μαθηματική συλλογιστική, χωρικές δεξιότητες, μνήμη, αλλά και δεξιότητες προσοχής και συγκέντρωσης. Το origami βοηθά να αναπτύξετε λεπτές κινητικές δεξιότητες και ψυχική συγκέντρωση.