«Illustradays 2021»

Από τις 3 έως και τις 12 Σεπτεμβρίου 2021 στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα του Δήμου Αθηναίων, το illustradays φέρνει έναν κόσμο γεμάτο χρώματα, ιστορίες, δημιουργικούς ανθρώπους και μια θεματική: «Πώς φανταζόμαστε την επόμενη μέρα;»

Η Ελλάδα αποκτά πια το δικό της φεστιβάλ αφιερωμένο αποκλειστικά στην εικονογράφηση (illustration) και το εικονογραφημένο βιβλίο, που απευθύνεται σε κάθε ηλικία και, φυσικά, σε ολόκληρη την καλλιτεχνική κοινότητα. Το illustradays, μια χρωματιστή και δημιουργική γιορτή, έχει σαν βάση την Αθήνα αλλά παίρνει την έμπνευσή της από ολόκληρο τον κόσμο.

Ενώνει πλάσματα βγαλμένα από βιβλία και έργα τέχνης, καλλιτέχνες που ακονίζουν τα μολύβια τους, experts που μοιράζονται τα μυστικά τους με νέα ταλέντα, και γονείς που ανυπομονούν να συμμετέχουν στην επόμενη δραστηριότητα μαζί με τα ανήσυχα παιδιά τους. 

To illustradays ξεκινά το ταξίδι του από το Sarmede, ένα μικρό χωριό στην περιοχή της Βενετίας, που είναι πλέον γνωστό ως το χωριό των παραμυθιών. Κι αυτό γιατί φιλοξενεί τη Le immagini della fantasia, μια μοναδική, διεθνή έκθεση εικονογράφησης που γίνεται εκεί τα τελευταία 38 χρόνια. Την έκθεση αυτή ανακάλυψε η Hundred Worlds, μια νεοσύστατη ομάδα με φρέσκιες ιδέες και προτάσεις για την πολιτιστική εκπαίδευση και την ανάδειξη της εικονογράφησης σε Ελλάδα και εξωτερικό. Έτσι, τα πρωτότυπα έργα της Le Immagini della fantasia, θα ταξιδέψουν στην Αθήνα μαζί με τα παιδικά βιβλία για τα οποία είχαν αρχικά φτιαχτεί. Εικονογραφήσεις με πολύχρωμους, φανταστικούς κόσμους των Eric PuybaretRebecca DautremerElena Ordiozola και Giulia Pastorino μεταξύ άλλων έρχονται το Σεπτέμβριο στην Αθήνα!

Αλλά, αλήθεια, πώς να φαντάζονται οι εικονογράφοι της Ελλάδας την επόμενη μέρα; Μια ακόμη έκθεση θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο της φετινής θεματικής του φεστιβάλ, τα έργα της οποίας θα προκύψουν μέσα από μια ανοιχτή πρόσκληση προς όλη την καλλιτεχνική κοινότητα των εικονογράφων της Ελλάδας. Περισσότερες πληροφορίες θα ανακοινωθούν πολύ σύντομα, οπότε stay tuned!

Και το illustradays δε σταματά εκεί. Οργανώνει ακόμα, μία σειρά από συμπεριληπτικά εργαστήρια για κάθε ηλικία, τα illustralabs, ομιλίες από επαγγελματίες εικονογράφους για τους τρόπους με τους οποίους προσεγγίζουν τη δουλειά τους, τα illustratalks, και πολλές ψηφιακές, φυσικές και διαδραστικές εμπειρίες, που θα ανακοινώνονται σταδιακά.

Η γνωστή εικονογράφος, Φωτεινή Τίκκου, συμπληρώνει την ομάδα του illustradays 2021 στο ρόλο της καλλιτεχνικής διευθύντριας του φετινού φεστιβάλ, αναλαμβάνοντας τη δημιουργική αποτύπωση της θεματικής «Η επόμενη μέρα». Έργα της θα παρουσιαστούν στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα και οι χαρακτηριστικές παιχνιδιάρικες φιγούρες της θα εμφανιστούν σε πολλά σημεία της διοργάνωσης.

Το illustradays ανοίγεται στις διαφορετικές πρακτικές της σύγχρονης εικονογράφησης, φτιάχνοντας έναν κόσμο συμπεριληπτικό και πολυπολιτισμικό που πιστεύει στην αξία της δημιουργικής ανταλλαγής, της δικτύωσης και της εξωστρέφειας. Με αυτές τις ιδέες, συστήθηκε για πρώτη φορά στο κοινό, το 2018, όπου πραγματοποιήθηκε ως η έκθεση εικονογράφησης illustraSyros, σε συνεργασία με το Animasyros – Διεθνές Φεστιβάλ + Αγορά Κινουμένων Σχεδίων.

Σε συνεργασία με αναγνωρισμένους εκδοτικούς οίκους της Ελλάδας, το φεστιβάλ θα έχει τη δική του ανοιχτή, πολύχρωμη βιβλιοθήκη με βιβλία για παιδιά και ενήλικες σχεδιασμένα από εικονογράφους που συμμετέχουν στις δράσεις του φεστιβάλ.

Το τιμώμενο πρόσωπο του φετινού φεστιβάλ

Τέλος, είναι πολύ πολύ μεγάλη η χαρά για το γεγονός πως ο Éric Puybaret, αγαπημένος εικονογράφος των βιβλίων Φεγγαροσκεπαστής (εκδ. Αίσωπος), Τα κόκκινα ξυλοπόδαρα (εκδ. Αίσωπος) και Μιρέιγ (εκδ. Κόκκινη κλωστή δεμένη), είναι το τιμώμενο πρόσωπο του φετινού φεστιβάλ με έργα του από έντεκα εικονογραφημένα βιβλία να παρουσιάζονται στην έκθεση. Ακόμη, ο ίδιος θα παρευρεθεί στο illustradays για να μοιραστεί μυστικά και
συμβουλές με την καλλιτεχνική κοινότητα και το κοινό, αλλά και για να υπογράψει τα αγαπημένα σου βιβλία.

Ολόκληρο το πρόγραμμα του φεστιβάλ βρίσκεται στην επίσημη ιστοσελίδα του Illustradays, μαζί με τις λεπτομέρειες που χρειάζεσαι για κάθε μια από τις δράσεις.

Το illustradays 2021: the Next Day θα πραγματοποιηθεί στις 3-12 Σεπτεμβρίου 2021 με δωρεάν είσοδο για το κοινό όλων των ηλικιών.
Πληροφορίες – Κρατήσεις: Illustradays

Photo: Έργο του Éric Puybaret

Happy team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *