Η δύναμη του ουδέτερου νου: Μάθετε πώς να κρατήσετε μια στωική στάση ζωής

Ουδέτερος νους σημαίνει υιοθετώ μια

μακροπρόθεσμη θεώρηση των στόχων μου και συνειδητοποιώ ότι το να γίνω η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μου είναι μια δουλειά που δεν τελειώνει ποτέ και απαιτεί πάντα περισσότερη προσπάθεια.

Ένας ουδέτερος νους μπορεί να αποδειχθεί καλύτερος από ένα θετικό νου, ιδιαιτέρως όσον αφορά στην επίτευξη των στόχων σας.

Φυσικά, είναι αυτονόητο ότι το να προσπαθούμε να έχουμε πάντα μια θετική στάση δεν είναι μόνο μη ρεαλιστικό αλλά και μη επιθυμητό –κάποιες φορές θεωρείται προτιμότεροι να είμαστε αρνητικοί σε συγκεκριμένες καταστάσεις όπου τα πράγματα δεν πάνε καλά.

Αλλά πιο σημαντικό από το να είμαστε μονοσήμαντα θετικοί ή αρνητικοί είναι να προσεγγίζουμε τα πράγματα με μια όσο το δυνατό περισσότερο ισορροπημένη οπτική. Η αναπόφευκτη αλήθεια είναι ότι η ζωή έχει τα “πάνω” και τα “κάτω” της.

Αλλά για να χαρακτηρίσουμε τη ζωή μας επιτυχημένη, δεν αρκεί να συγκρίνουμε ποσοτικά τις εμπειρίες μας ελπίζοντας ότι στη συνολική πορεία της ζωής μας τα “πάνω” θα υπερτερούν σε σχέση με τα “κάτω”. Όχι, δε θα έπρεπε να σταθούμε στον αριθμό των “πάνω” και των “κάτω”.

Αυτό που έχει περισσότερη σημασία είναι ο τρόπος με τον οποίο θα περιηγηθούμε ανάμεσα σ’ αυτά τα “πάνω” και τα “κάτω”, πράγμα που απαιτεί εκ μέρους μας την ικανότητα να παραμένουμε ισορροπημένοι, συγκεντρωμένοι και ουδέτεροι ακόμη και όσον αφορά τις επιτυχίες ή τις αποτυχίες μας.

Σίγουρα, όταν όλα στη ζωή μας πηγαίνουν ιδανικά, είναι εύκολο να αισθανόμαστε υπέροχα και να ενθουσιαζόμαστε – και μερικές φορές αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που η επιτυχία μπορεί να καταλήξει να γίνει τόσο επικίνδυνη και τοξική.

Η επιτυχία μπορεί μερικές φορές να μας οδηγήσει στη λανθασμένη πεποίθηση ότι θα εξακολουθήσουμε πάντα να κερδίζουμε, ότι η χαρά μας δε θα τελειώσει ποτέ και ότι η ζωή θα επιφυλάσσει μόνο καλές στιγμές από ’δω και στο εξής, αν απλά συνεχίσουμε να κάνουμε ότι κάναμε μέχρι τώρα.

Η επιτυχία πείθει τους κοντόφθαλμους ανθρώπους ότι δε θα νιώσουν ποτέ ξαναηττημένοι.

Και να που η ζωή παίρνει άλλη τροπή. Και όταν πια συμβεί κάτι πραγματικά άσχημο κι εμφανιστεί ένα νέο εμπόδιο (πράγμα το οποίο είναι αναπόφευκτο), τότε η νέα αυτή άσχημη εμπειρία μάς σοκάρει πολύ περισσότερο και μοιάζει πολύ πιο φρικτή.

Αυτός είναι ο λόγος που προσπαθώ πάντα να κρατώ μια ισορροπημένη και ουδέτερη στάση, ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει στη ζωή μου. Ανεξάρτητα από το αν κερδίζω ή χάνω.

Όταν τα πράγματα πηγαίνουν εξαιρετικά καλά, πάντα κάνω ένα βήμα πίσω και σκέφτομαι είναι καλό που τα πράγματα εξελίσσονται έτσι τώρα, αλλά πρέπει να είμαι προετοιμασμένος να αντιμετωπίσω τα εμπόδια που ενδεχομένως έρθουν στο δρόμο μου στο μέλλον.

Πιστεύω ότι το να έχουμε θετικές προσδοκίες για τη ζωή μπορεί να αποδειχθεί απόλυτα βοηθητικό, ωστόσο θεωρώ ότι το να κρατούμε μια στάση αναμονής απέναντι στα μελλοντικά εμπόδια κρίνεται θεμελιώδες όσον αφορά τόσο την καλλιέργεια της υπομονής όσο και την υιοθέτηση μιας μακροπρόθεσμης θεώρησης των πραγμάτων.

Προσωπικά, προσπαθώ πάντα να ελέγχω τα συναισθήματά μου και να μην τα αφήνω να με παρασύρουν, τόσο στις καλές όσο και στις κακές στιγμές. Κι υπό αυτή την έννοια, θεωρούσα πάντα τον εαυτό μου λίγο στωικό.

Θυμάμαι όταν, σαν παιδί, ήμουν μέλος της νικήτριας ομάδας σε αθλητικούς αγώνες, οι συμπαίκτες μου πάντα παρατηρούσαν πως ποτέ δεν πανηγύριζα μετά τη νίκη. Θα μπορούσατε να με παρατηρήσετε μετά από μια νίκη ή μια ήττα να συμπεριφέρομαι πιθανότατα ακριβώς με τον ίδιο τρόπο.

Δεν είναι ότι δεν αισθανόμουν χαρά όταν κέρδιζα ή λύπη όταν έχανα. Απλά πάντα προσπαθούσα να κρατώ ουδέτερη στάση απέναντι στα πράγματα και φρόντιζα να μην παρασύρομαι από οποιαδήποτε προσωρινή στιγμή.

Ως φαν των σπορ, θαυμάζω πολύ τους επαγγελματίες αθλητές που φαίνονται να δρουν με ουδέτερο τρόπο και να παραμένουν προσγειωμένοι ανεξάρτητα από το αν η ομάδα τους κερδίζει ή χάνει. Για μένα, αυτό αποτελεί σημάδι συναισθηματικής ωριμότητας.

Ποτέ μην αφήσετε μια επιτυχία ή αποτυχία να επηρεάσει τα κίνητρα ή τον ενθουσιασμό σας. Υπάρχει πάντα περιθώριο για περισσότερη δουλειά και ωρίμανση, γι’ αυτό, λοιπόν, μη μένετε παγιδευμένοι σε οποιαδήποτε μεμονωμένη εμπειρία ή γεγονός της ζωής σας.

Και, στην τελική, ο αγώνας είναι πιο σημαντικός από την επιτυχία ή την αποτυχία. Αν εστιάσετε στη διαδικασία, η προσπάθεια τελικά θα αποδώσει.

Η αλήθεια είναι πως μπορούμε να μείνουμε προσκολλημένοι με έναν μη υγιή τρόπο σε μια μεμονωμένη επιτυχία, όπως και σε μια μεμονωμένη αποτυχία. Αυτή είναι μια κατάσταση που μοιάζει με έναν σκηνοθέτη που δημιουργεί μια επιτυχημένη ταινία ή ένα συγκρότημα που γράφει ένα πολύ επιτυχημένο τραγούδι ή μια ομάδα κερδίζει τελικά το πρωτάθλημα και μετά αρχίζουν να συγκρίνουν όλες τις μελλοντικές τους προσπάθειες με αυτή τη στιγμή επιτυχίας. Γεγονός που σκοτώνει την ωρίμανση, την καινοτομία και τη βελτίωση.

Για πολλούς επιτυχημένους ανθρώπους, μια μεμονωμένη επιτυχία μπορεί να αποδειχθεί καταστροφή. Προσκολλώνται στην επιτυχία του παρελθόντος, όπως συνηθίζουμε να προσκολλόμαστε στην ανάμνηση ενός αγαπημένου μας προσώπου που έχει πεθάνει, προσπαθώντας να ξαναδημιουργήσουν και να αναβιώσουν αυτήν την επιτυχία. Ξεχνούν πώς να προχωρήσουν μπροστά.

Η διατήρηση ενός ουδέτερου νου –έναν ισορροπημένο νου που δεν παρασύρεται από τα “πάνω” και τα “κάτω”– αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα.

Ουδέτερος νους σημαίνει υιοθετώ μια μακροπρόθεσμη θεώρηση των στόχων μου και συνειδητοποιώ ότι το να γίνω η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μου είναι μία δουλειά που δεν τελειώνει ποτέ και απαιτεί πάντα περισσότερη προσπάθεια.

Όταν μπορείτε να καλλιεργήσετε έναν ουδέτερο τρόπο σκέψης, καμία επιτυχία ή αποτυχία δε μπορεί να σας παραπλανήσει ή να σας αποσπάσει από τη μακρά σε διάρκεια διαδικασία της αυτοβελτίωσης.

Ρωτήστε τον εαυτό σας: Μπορώ να κρατήσω την ίδια στάση ανεξάρτητα από το αν κερδίζω ή χάνω; Aν η απάντηση είναι “Nαι”, τότε βρίσκεστε σε καλό δρόμο για μια στωική στάση ζωής.

Πηγή: theemotionmachine.com

Απόδοση: Nάσια Αντωνίου, Ψυχολόγος

Επιμέλεια: Βασιλική Τσαπάκη, Mental Health Blogger

PsychologyNow Team

https://www.psychologynow.gr/arthra-psyxologias/prosopikotita/aftognosia/6289-i-dynami-tou-oudeterou-nou.html

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *